ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Systemd-Homed: Ενσωματώθηκε στο Systemd

by: Cerebrux

Η φιλόδοξη προσπάθεια systemd-homed που μετατρέπει τον λογαριασμό χρήστη σε «προφίλ χρήστη» που περιλαμβάνει όλα τα αρχεία του και τις ρυθμίσεις του, ενσωματώθηκε στον βασικό κορμό του systemd.

Η νέα αυτή υπηρεσία Systemd-Homed αποσκοπεί στην παροχή μεταφερσιμότητας και κρυπτογράφησης ως επιλογή στον χρήστη ενώ διατηρεί την πλήρη συμβατότητα με τις παραδοσιακές μεθόδους /home/user.

Για να επιτευχθεί όλο αυτό, θα πρέπει ο /home/user φάκελος να είναι ένα image file σαν ένας container το οποίο όταν συνδέεται ο χρήστης αποκρυπτογραφείται και βλέπει τα αρχεία του όπως παραδοσιακά έχει συνηθίσει. To αρχείο αυτό θα μπορεί να προσαρτάται σε οποιαδήποτε διανομή Linux ως loopback device όπως π.χ. ένα ISO αρχείο εγκατάστασης μιας διανομή.

Μερικοί από τους στόχους σχεδίασης για το systemd-homed περιγράφονται στην τεκμηρίωση του όπου μπορούμε να δούμε υποστήριξη για κρυπτογραφημένους τόμους LUKS, δυνατότητα προσάρτησης φακέλου χρήστη από ένα CIFS διακομιστή, κρυπτογράφηση FSCRYPT, χειρισμό δευτερευόντων τόμων Btrfs και χρήση αρχείων JSON για τις πληροφορίες λογαριασμών των χρηστών. Περισσότερα για το Systemd-homed μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο μας.

Το systemed-homed θα είναι η background υπηρεσία για τη διαχείριση των φακέλων και των λογαριασμών χρηστών (προφίλ χρήστη). Το εργαλείο με το οποίο θα γίνεται η αλληλεπίδραση με την υπηρεσία systemd-homed θα είναι το homectl με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα για τη δημιουργία/αφαίρεση/αλλαγή των /home/user.

Το systemed-homed θα είναι μέρος της επερχόμενης έκδοσης systemd-245, ενώ μένει να δούμε πόσο γρήγορα θα υιοθετηθεί το σύστημα αυτό από τις μεγάλες διανομές Linux.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/https://cerebrux.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com