ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Beaker: δημιουργήστε μόνοι σας το P2P Διαδίκτυο

Έχετε ποτέ φανταστεί το Διαδίκτυο με καθαρό περιεχόμενο, απαλλαγμένο από διαφημίσεις και πρόσθετα στοιχεία που επιβαρύνουν την απόδοση των ιστοσελίδων, και με σεβασμό στην ιδιωτικότητα των ψηφιακών πολιτών;

Ο περιηγητής Βeaker αποτελεί μια αξιόλογη υλοποίηση των τεχνολογιών που αναπτύσσονται προς αυτήν την κατεύθυνση -με βασικό άξονα το P2P- και φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τον νέο, αποκεντρωμένο Παγκόσμιο Ιστό, ακριβώς όπως τον επιθυμεί ο δημιουργός του.

Ένας περιηγητής για το μέλλον

Ο Beaker είναι ένας περιηγητής νέας γενιάς, καθώς αξιοποιεί την τεχνολογία P2P, αλλά και πολλά περισσότερα. Η βασική ιδέα είναι η εύκολη δημιουργία και ανάγνωση ιστοσελίδων μέσα από την ίδια την εφαρμογή περιήγησης, χωρίς να χρειάζεται κάποιος ενδιάμεσος πάροχος. Νομίζω πως τα οφέλη που θα προκύψουν είναι προφανή και δε χρήζουν ανάλυσης.

Τεχνικά αυτή η ιδέα είναι παρόμοια με την κοινή χρήση αρχείων torrent, αφού κάποιος μπορεί να κατασκευάσει μια ιστοσελίδα τοπικά στον υπολογιστή του με ελάχιστα κλικ και στη συνέχεια να διαμοιράσει μια διεύθυνση URL μέσω του P2P πρωτοκόλλου Dat, ενός κοινοτικά αναπτυσσόμενου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για τον συγχρονισμό αρχείων μέσω κατανεμημένου δικτύου.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το σύστημα διανομής περιεχομένου του Beaker είναι ότι μια ιστοσελίδα που έχει μοιραστεί μεταξύ των χρηστών γίνεται πολύ πιο ανθεκτική στις επιθέσεις DDoS και εγγενώς πιο αξιόπιστη για την πρόσβαση, καθώς αντίγραφά της έχουν αποθηκευτεί στους υπολογιστές όλων των συμμετεχόντων στο δίκτυο —άρα και σε διαφορετικές τοποθεσίες.

Προφανώς, δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν ιστοσελίδες όλοι οι χρήστες του Beaker αλλά η ικανότητά του να διευκολύνει την απλή ανταλλαγή αρχείων από ομότιμους χρήστες μπορεί να κερδίσει περισσότερους ανθρώπους.

Παράλληλα, γίνεται εφικτή η κοινή χρήση αρχείων μεγάλου όγκου μέσω μιας κρυπτογραφημένης σύνδεσης, χωρίς να χρειάζεται «ανέβασμα» σε κάποιον κεντρικό server, αποφεύγοντας έτσι την έκθεση σε τρίτα μέρη και τους διάφορους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις σχετικές υπηρεσίες.

Η ομάδα ανάπτυξης του Beaker έχει ξεκινήσει το Hashbase, μια υπηρεσία για τη φιλοξενία ιστότοπων Dat όταν όλα τα τοπικά αντίγραφα είναι εκτός σύνδεσης, στοιχείο που προσομοιάζει τη συμβατική φιλοξενία ιστοσελίδων. Το Hashbase προσφέρει δωρεάν 100MB αποθηκευτικού χώρου, HTTPS mirroring ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση και από άλλους περιηγητές, και ευανάγνωστες διευθύνσεις URL αντί των αλφαριθμητικών χαρακτήρων που χρησιμοποιούνται από το Dat.

Ένα αρκετά ενδιαφέρον σημείο είναι πως το Hashbase δεν καταλαμβάνει καμία ιεραρχική θέση σε σχέση με άλλους κόμβους ενεργώντας σαν να ήταν απλώς ένας άλλος ομότιμος στο δίκτυο. Δηλαδή, δεν αποξενώνει τους υπόλοιπους χρήστες, ενώ συγχρόνως θεωρεί σημαντική τη συμβατότητα.

Φυσικά, ο Beaker (αλλά και οι τεχνολογίες στις οποίες βασίζεται) είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα (MIT), κάτι που σημαίνει ότι θα τύχει εξέλιξης μα ίσως και παράγωγων έργων για συγκεκριμένους σκοπούς. Βέβαια, μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και ως καθημερινός περιηγητής για τις υπάρχουσες διευθύνσεις HTTPS. Είναι διαθέσιμος για Linux (με έτοιμα πακέτα στα αποθετήρια αρκετών διανομών), Windows και MacOS. Κατεβάστε τον Beaker

Δοκιμάστε τον Beaker

Αν και πρόκειται για πειραματικό λογισμικό που διανύει τα πρώτα του βήματα και σίγουρα υπάρχουν αρκετά στοιχεία που μπορούν να βελτιωθούν, δείχνει σαφέστατα ποιο θα είναι το μέλλον του Διαδικτύου και πως αυτό θα αλλάξει τα δεδομένα, κυρίως προς όφελος του καθημερινού ανθρώπου.

Δοκιμάστε τον Beaker ως εναλλακτικό περιηγητή για να πάρετε μια γεύση από τις τεχνολογίες του μέλλοντος και πείτε μας τη γνώμη σας. Η ιστοσελίδα του Beaker

Πηγή άρθρου: https://osarena.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com