ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

O ρωσικός στρατός αντικαθιστά τα Windows με συστήματα Linux

Τα στρατιωτικά συστήματα της Ρωσίας χρησιμοποιούν λειτουργικό Windows, τα οποία σύντομα θα αντικατασταθούν με την διανομή Astra Linux.

H εν λόγω διανομή του Linux έχει παραμετροποιηθεί από τον ρωσικό στρατό, προκειμένου να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς και να επιτρέπει στις στρατιωτικές δυνάμεις την ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών τους από την άποψη της Πληροφορικής.

Για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, η κίνηση αυτή θεωρείται ως ύψιστης σημασίας, γεγονός που πιστοποιεί ότι η εν λόγω διανομή του Linux μπορεί να προσφέρει όλα τα εχέγγυα ασφαλείας για μία τόσο ειδική χρήση. Αυτό εκτιμάται ότι δεν μπορεί να γίνει με τη χρήση συστημάτων Windows. Εννοείται ότι και οι εκδόσεις των Windows που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν μοιάζουν με το λειτουργικό σύστημα που συναντά κανείς σε έναν υπολογιστή στο σπίτι, καθώς και εδώ έχει γίνει η κατάλληλη επεξεργασία.

Το Astra Linux βασίζεται στο Debian και έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται από τη ρωσική εταιρεία RusBITech από το 2008. Η εν λόγω διανομή ξεκίνησε με σκοπό να διατεθεί στη ρωσική αγορά, αλλά μερικά χρόνια αργότερα απέκτησε την πιστοποίηση χρήσης και σε πιο εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως είναι ο Στρατός. Σταδιακά, απέκτησε τη θέση του σε διάφορα νευραλγικά συστήματα της ρωσικής Κυβέρνησης.

 Η απόφαση του ρωσικού στρατού να προχωρήσει στην καθολική χρήση του Astra Linux ελήφθη τον Ιανουάριο του 2018, αλλά από τότε μέχρι και σήμερα έχει ξεκινήσει μία πολύμηνη διαδικασία ελέγχων και πιστοποιήσεων, προκειμένου να είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχουν κενά ασφαλείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι -όπως μας ενημερώνει το ZD Net- παρόμοια απόφαση παύσης χρήσης των Windows της Microsoft έχει πάρει και η Κίνα, η οποία φοβάται το ενδεχόμενο hacking από την πλευρά των ΗΠΑ και έτσι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης των στρατιωτικών τεχνολογικών υποδομών της σε ένα δικό της λειτουργικό σύστημα, το οποίο δεν μοιάζει να βασίζεται σε κάποια γνωστή διανομή Linux.

Πηγή άρθρου: https://www.naftemporiki.gr/

2 thoughts on “O ρωσικός στρατός αντικαθιστά τα Windows με συστήματα Linux

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση και που δείχνει για ακόμη μια φορά την νίκη του ελεύθερου λογισμικού και ειδικότερα του λειτουργικού συστήματος GNU/Linux.
    Η διανομή Astar Linux έχει και έκδοση μονάχα επί πληρωμή ;
    Οι Κινέζοι από την άλλη τι σκαρώνουν ;

    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com