ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: UBOS, η διανομή που λύνει τα χέρια διαχείρισης διακομιστή

by: Ευστάθιος Ιωσηφίδης

Το UBOS αποτελεί μια εξαίσια διανομή τόσο για το Raspberry Pi όσο και για υπολογιστή. Διανομή για ειδικές χρήσεις. Η διανομή είναι βασισμένη στο Arch Linux.

Σκοπός είναι η διευκόλυνση στην εγκατάσταση και διαχείριση των προσωπικών διακομιστών από τους χρήστες και στην διευκόλυνση για τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν προσωπικές εφαρμογές για το διαδίκτυο. Βέβαια η όλη αυτή διαδικασία έχει στόχο συσκευές Internet of Things. Η Indie computing (η εταιρία που στο στηρίζει) το έχει πετύχει σε 2 συσκευές. Τις UBOSbox Nextcloud και UBOS Live. Και τις 2 τις είδα να δουλεύουν στο συνέδριο Nextcloud. Αν πέσει στα χέρια μου καμία, θα την κάνω ένα review και θα σας πω περισσότερα.

Δείτε μερικά από προγράμματα που μπορείτε να εγκαταστήσετε:

UBOS εφαρμογές

Πως γίνεται το παραπάνω;

  • Εγκατάσταση της εφαρμογής με μια εντολή (όλα σε ένα και πολύ εύκολα. Δείτε τόσο την αρχική σελίδα όσο και την σελίδα της τεκμηρίωσης.).
  • Πλήρης εικονεικοποίηση. Για παράδειγμα μπορείτε να έχετε δυο εγκαταστάσεις WordPress με διαφορετικά πρόσθετα εγκατεστημένα και μια εγκατάσταση Nextcloud.
  • Απλή δημιουργία εφαρμογών με μια εντολή
  • Πλήρης αναβάθμιση του συστήματος με μια εντολή. Αυτό περιλαμβάνει την δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας όλων των δεδομένων σας, ενημερώσεις όλου του κώδικα από το λειτουργικό έως τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει.
  • Δημιουργία αντιγράφου ασφαλείας με μια εντολή. Δημιουργία και επαναφορά του συστήματος και όλων των εφαρμογών

Πρώτες εντυπώσεις

Η εγκατάσταση του UBOS εκκινεί σε μια κονσόλα όπου μπορείτε να συνδεθείτε στο λογαριασμό root χωρίς κωδικό πρόσβασης. Από προεπιλογή, το περιβάλλον UBOS είναι ελάχιστο. Μας δίνεται μόνο ένα περιβάλλον γραμμής εντολών χωρίς πολλά βοηθητικά προγράμματα και δεν υπάρχουν σελίδες με εγχειρίδια (manual pages). Στο παρασκήνιο, το UBOS εκτελεί την υπηρεσία secure shell του OpenSSH. Με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις, ο χρήστης root δεν μπορεί να συνδεθεί εξ αποστάσεως στο UBOS και δεν υπάρχουν άλλοι λογαριασμοί χρήστη που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να συνδεθούμε. Αργότερα, αν θέλουμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κανονικό λογαριασμό χρήστη και να τον χρησιμοποιήσουμε για την πρόσβαση στο UBOS από άλλον υπολογιστή .

Το λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιεί περίπου 100MB μνήμης RAM και καταλαμβάνει 1GB χώρου στο δίσκο. Αργότερα, καθώς προσθέτουμε περισσότερες υπηρεσίες, αυτές οι απαιτήσεις πόρων ανεβαίνουν λίγο. Εκτελούνται μερικές εφαρμογές ιστού που χρησιμοποιούν λίγο παραπάνω από 1GB χώρου στο δίσκο και περίπου 200MB μνήμης RAM.

Το UBOS είναι βασισμένο στο Arch Linux, διαθέτει λογισμικό αιχμής. Περιλαμβάνει την τελευταία έκδοση του systemd και την έκδοση 4.x.x του πυρήνα του Linux. Η διανομή UBOS χρησιμοποιεί το προηγμένο σύστημα αρχείων Btrfs για την κατάτμηση root. Το Btrfs δεν χρησιμοποιείται ακόμα από πολλές διανομές Linux, αλλά προσφέρει μια σειρά από ενδιαφέρουσες λειτουργίες, όπως τα στιγμιότυπα του συστήματος αρχείων.

Χρήση του UBOS

Οι περισσότερες από τις λειτουργίες του UBOS είναι προσπελάσιμες μέσω ενός βοηθητικού προγράμματος γραμμής εντολών που ονομάζεται ubos-admin. Αυτό το εργαλείο βοηθά στην εγκατάσταση ενημερώσεων λογισμικού, στη ρύθμιση νέων υπηρεσιών, στον έλεγχο της κατάστασης των υπηρεσιών που εκτελούνται, στην δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και στην επαναφορά του συστήματος από ένα αρχείο αντιγράφων ασφαλείας. Το εγχειρίδιο σχετικά με τον τρόπο χρήσης καθεμιάς από τις λειτουργίες ubos-admin βρίσκονται στην τεκμηρίωση του UBOS. Οι περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες συνοψίζονται στον οδηγό γρήγορης εκκίνησης του UBOS.

Το πρόγραμμα ubos-admin μπορεί να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε οκτώ διαφορετικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, τις οποίες μπορούμε να δούμε στην ιστοσελίδα του έργου ή με την εντολή pacman -Sl hl. Όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε και να διαμορφώσουμε μια νέα υπηρεσία μπορούμε να εκτελέσουμε την εντολή “ubos-admin createdite“. Αυτό ξεκινά έναν οδηγό γραμμής εντολών όπου μας ζητείται να δώσουμε το όνομα μιας υπηρεσίας που θέλουμε να εγκαταστήσουμε. Ο οδηγός μας ζητά να δώσουμε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό πρόσβασης που θα χρησιμοποιήσουμε για να αποκτήσουμε πρόσβαση στη νέα υπηρεσία εφαρμογών ιστού. Στη συνέχεια μας ζητείται να δώσουμε μια διεύθυνση URL όπου μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη νέα υπηρεσία. Ο οδηγός κατεβάζει τα πακέτα που χρειαζόμαστε και εκτελεί τα απαραίτητα βήματα ρύθμισης παραμέτρων. Στη συνέχεια, το εργαλείο ubos-admin προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας άλλης υπηρεσίας.

Όταν το εργαλείο τελείωσε, έχουμε στον υπολογιστή μας τον απαιτούμενο πελάτη συνομιλίας, την εγκατάσταση του WordPress, το Nextcloud ή/και το wiki. Η όλη διαδικασία για κάθε ρύθμιση χρειάζεται συνήθως λιγότερο από ένα λεπτό. Αυτό καθιστά την εγκατάσταση νέων υπηρεσιών Ιστού πολύ πιο γρήγορα από ότι θα ήταν να ρυθμίσετε αυτές τις υπηρεσίες και τις καταχωρήσεις διακομιστή με το χέρι. Η επίσκεψη στη διεύθυνση URL του υπολογιστή μας σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού αναφέρει τις διαθέσιμες εφαρμογές που εκτελούμε και μπορούμε εναλλακτικά να συνδεθούμε απευθείας με κάθε υπηρεσία χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση URL που επιλέξαμε όταν εκτελούμε το “ubos-admin createdite“.

UBOS and WordPress and Nextcloud

Το πρόγραμμα ubos-admin μπορεί να εκτελέσει μια σειρά από άλλες χρήσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της καταχώρησης εγκατεστημένων εφαρμογών και της προβολής της κατάστασης κάθε υπηρεσίας. Ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά είναι η δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας όλων των υπηρεσιών και των δεδομένων μας με μία μόνο εντολή.

Η εκτέλεση του “ubos-admin backup –out all.ubos-backup” δημιουργεί ένα αρχείο με όλες τις εφαρμογές και τα δεδομένα. Το αρχείο all.ubos-backup μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο διακομιστή ή δίσκο για ασφαλή φύλαξη. Στη συνέχεια, μπορούμε να επαναφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο διαδίκτυο δημιουργώντας “ubos-admin restore –in all.ubos-backup“. Το χαρακτηριστικό επαναφοράς λειτουργεί στις καθαρές εγκαταστάσεις της UBOS. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο διακομιστής μας αποτύχει εντελώς, μπορούμε να εγκαταστήσουμε το UBOS σε έναν άλλο υπολογιστή και να επαναφέρουμε όλες τις υπηρεσίες μας σε κατάσταση λειτουργίας, εκτελώντας την εντολή επαναφοράς σε ένα υπάρχον αρχείο.

Συμπεράσματα

Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι η διανομή UBOS στοχεύει σε λιγότερο έμπειρους χρήστες λόγω της γρήγορης και εύκολης δημιουργίας δημοφιλών υπηρεσιών ιστού στο σπίτι. Τουλάχιστον αυτή ήταν η αρχική μου εντύπωση για την αποστολή του έργου. Ωστόσο η UBOS κάνει ορισμένα καθήκοντα διαχείρισης πολύ γρήγορα και βολικά, αλλά όχι απαραιτήτως φιλικά για αρχάριους. Η χρήση του UBOS σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε τη γραμμή εντολών και είστε άνετοι με τα εργαλεία γραμμής εντολών του Linux. Το έργο UBOS μας παρέχει τεκμηρίωση για τη χρήση του λογισμικού ubos-admin.

Ως επί το πλείστον, η UBOS κάνει καλή δουλειά ώστε να είναι γρήγορη και εύκολη η δημιουργία υπηρεσιών ιστού. Αυτό που θα πάρει συνήθως είκοσι λεπτά για να εγκαταστήσετε, να διαμορφώσετε και να δοκιμάσετε διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά με την UBOS. Η δυνατότητα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας πολλών ιστοσελίδων και των βάσεων δεδομένων τους σε δευτερόλεπτα με μία εντολή είναι επίσης ένα πολύ ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό.

ΛΗΨΗ

Εάν σας άρεσε, μπορείτε να κατεβάσετε:

– x86 PC (64bit)
(bootstick, σκληρός δίσκος, container, VirtualBox, Docker) ή cloud (EC2).

-Raspberry Pi 0, 1 (SDCard, container) or Pi 2, 3 (SDCard, container)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Forum: https://forum.ubos.net
Λίστα: https://groups.google.com/forum/#!forum/ubos-dev

Δείτε πόσο απλή είναι η εγκατάσταση του Nextcloud στο Raspberry Pi:

https://www.youtube.com/watch?v=6Z22c8vGzD4

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/  , https://eiosifidis.blogspot.com

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com