ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός του Linux Foundation Open Source Summit Europe 2018

Στις 22-24 Οκτωβρίου 2018 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, διεξήχθη η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Ανοιχτού Λογισμικού του Linux Foundation, στην οποία συμμετείχαν και ήταν χορηγοί πασίγνωστες εταιρείες όπως Intel, Microsoft, IBM, SUSE, Amazon Web Services, Google, Red Hat, Oracle, VMware και άλλες.

Ανάμεσα στις κεντρικές ομιλίες ξεχώρισαν η εισαγωγή του Jim Zemlin, Γενικού Διευθυντή του Linux Foundation, οι αναφορές στη συμμετοχή της Microsoft στο Ανοιχτό Λογισμικό από Keith Bergelt (Open Invention Network) και Stephen Walli (Microsoft), στην Αστρονομία Βαρυτικών Κυμάτων με χρήση PyCBC του Dr. Alexander Nitz (Ινστιτούτο Βαρυτικής Φυσικής Max Planck) και στην εξάλειψη της φτώχιας με βοηθό το Ανοιχτό Λογισμικό του Ed Cable (Mifos Initiative).

Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον είχαν οι μικρότερες επιμέρους παρουσιάσεις για εξειδικευμένα θέματα κοινότητας ή τεχνικής φύσης οι οποίες, πέρα από τις καθιερωμένες αναφορές στον Πυρήνα του Linux, το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Ιnternet of Things) και το Ενσωματωμένο (Embedded) Linux, φέτος εστίασαν σε εργαλεία, λογισμικό και τεχνικές για το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), θέματα Ανοικτής Συνεργασίας και Ενδυνάμωσης της Διαφορετικότητας. Ορισμένες επιλεγμένες ομιλίες:

  • H παρουσίαση του Andrea Grandi για το τι έμαθε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μετάβασή της στο Ανοιχτό Λογισμικό εστίασε στη διαφορά ανάμεσα στο παρελθόν, που όλα τα έργα εκτελούνταν και συντηρούνταν από αναδόχους οι οποίοι χρέωναν για την οποιαδήποτε βελτίωση ή διόρθωση σφαλμάτων, και το σήμερα, που ο κώδικας βρίσκεται στο GitHub και οποιοσδήποτε μπορεί να αναφέρει σφάλματα ή να τα διορθώσει. Αναφέρθηκε στα 18 κριτήρια εξασφάλισης ποιότητας υπηρεσιών που εφαρμόζουν, και τα πλεονεκτήματα που αποκομίστηκαν στους τομείς επαναχρησιμοποίησης κώδικα, διαφάνειας και προσφοράς στην κοινότητα. Χρήστες του κώδικα που έχει παραχθεί από αυτό το πρόγραμμα του ΗΒ είναι επίσης οι κυβερνήσεις του Ισραήλ, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.
  • Οι Morgan Bauer και Srinivas Brahmaroutu (IBM) μίλησαν για την πλεονασματικότητα (fault tolerance) σε αντικείμενα Custom Resources Definitions σε περιβάλλον Kubernetes.
  • Ο πολύ γνωστός στους κύκλους ΕΛ/ΛΑΚ Jono Bacon μίλησε για την ενδεδειγμένη διαχείριση κρίσεων σε έργα Ανοικτού Λογισμικού. Στον τομέα της διαχείρισης κρίσης μίλησε για την ανάγκη (1) διακοπής του προβλήματος, (2) διερεύνησης, (3) βραχυπρόθεσμης λύσης, (4) μακροπρόθεσμης επίλυσης και (5) επανεξέτασης και βελτίωσης της λύσης. Όσον αφορά την επίλυση διαμαχών, η προσέγγισή του εστιάζει στο να (1) να βλέπει τον εαυτό του ως διαμεσολαβητή, (2) να κατανοεί τα υπάρχοντα θέματα και τις προσωπικότητες των εμπλεκομένων, (3) να εντοπίζει τα κύρια αίτια της διαμάχης, (4) να προτείνει λύσεις, (5) να τεκμηριώνει αυτές και (6) να συντηρεί αυτές. Άλλα θέματα που άγγιξε είναι η αντιμετώπιση του άγχους και της εξάντλησης μέσω αλληλοστήριξης και κοινής επίλυσης προβλημάτων, διαλειμμάτων, τακτικών ελέγχων αν είναι καλά οι συνεργάτες μας, και τελικά με έμφαση στη φιλοσοφία του στωικισμού.
  • Ο Alex Ellis (VMware), ιδρυτής της serverless αρχιτεκτονικής OpenFaaS, μίλησε για το OpenFaaS Cloud και πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν εύχρηστο και ευέληκτο δίαυλο Συνεχούς Ενσωμάτωσης (CI/CD) για προγραμματιστές.
  • Η Xing Yang (Huawei) μίλησε για την κινητικότητα διαρκών τόμων σε Kubernetes (persistent volume mobility) μέσω του πλαισίου OpenSDS που υλοποιεί την διεπαφή CSI (Container Storage Interface).
  • O Ben Hall (Katacoda) μίλησε για την τέχνη της τεκμηρίωσης σε έργα Ανοιχτού Λογισμικού, επικεντρωνόμενος στα θέματα της καταληπτότητας της τεκμηρίωσης από τον χρήστη χωρίς να χρειάζεται μεγάλη χρονική δέσμευση, της ανάγκης επεξήγησης μέσω διαγραμμάτων και σύντομων βίντεο ή GIF, και της ανάγκης καθοδήγησης των χρηστών μέσω απλών εξακριβωμένων βημάτων.
  • Ο Bartek Płotka (Improbable) μίλησε για το έργο Thanos για την υψηλή διαθεσιμότητα και μακροπρόθεσμη αρχειοθέτηση μεγάλης κλίμακας μετρήσεων μέσω Prometheus.
  • Ο Animesh Singh (IBM) παρουσίασε το πλαίσιο FfDL (Fabric for Deep Learning) για την ανάπτυξη μηχανικής μάθησης/τεχνητής νοημοσύνης σε περιβάλλον νέφους Kubernetes.
  • Ο Adrian Mouat (Container Solutions) μίλησε για την εξακρίβωση της προέλευσης και την ασφάλεια εικόνων στο Kubernetes μέσω επισημειώσεων OCI και Docker LABEL, της προγραμματιστικής διεπαφής μεταδεδομένων Grafeas, κανόνων Bazel για κατασκευή εικόνων, ελέγχων ασφαλείας με τα εργαλεία Clair και Twistlock και ψηφιακής εμπιστοσύνης με το πλαίσιο Notary.
  • O Juraci Paixão Kröhling (Red Hat) μίλησε για τους τρεις πυλώνες της παρατηρησιμότητας και επίβλεψης σε μικροϋπηρεσίες (microservices) περιβάλλοντος υπολογιστικού νέφους: (1) καταγραφή αιτημάτων (request tracing) π.χ. με OpenTracing του CNCF, (2) μετρήσεις (metrics) με δυνατότητα άθροισης και (3) καταγραφή συμβάντων (event logging).
  • H Veethika Mishra (Red Hat) μίλησε για το Open Design Toolkit και πώς μπορεί να βοηθήσει ομάδες εργασίας στη σχεδίαση ανθρωπίνων διεπαφών στα θέματα συνεργασίας εξ αποστάσεως, αναγνώρισης της διαφορετικότητας, τεκμηρίωσης και διαφάνειας.
  • O υπεύθυνος συντήρησης του πυρήνα Linux Greg Kroah-Hartman (The Linux Foundation) παρέδωσε μια απολαυστική παρουσίαση των διεργασιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφαλείας Spectre και Meltdown που εντοπίστηκαν μέσα σε επεξεργαστές τελευταίας γενιάς (κυρίως της Intel) μέσω αλλαγών στον πυρήνα του Linux.
  • Ο Χρήστος Μπαχαράκης (Mozilla) μίλησε για το πώς το δίκτυο φοιτητών Open Source Student Network της Mozilla μπορεί να βοηθήσει τους φοιτητές να ξεκινήσουν να συνεισφέρουν σε έργα Ανοικτού Λογισμικού και να τους υποστηρίξει σε αυτό το εγχείρημα.

 

  • Σύνδεσμοι

 

 

Εκ μέρους ΕΕΛΛΑΚ – Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών
Τζίμης Αγγελάκος (https://twitter.com/vyruss)

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com