ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε η επίσημη έκδοση 1.0 της πλατφόρμας επικοινωνίας ανοιχτού κώδικα Ring

H επίσημη έκδοση 1.0 του Ring κυκλοφόρησε, μετά από μήνες ανάπτυξης  από την Savoir-faire Linux,και είναι διαθέσιμη για GNU / Linux, Windows, MacOS και Android. Είναι μια από τις καλύτερες, ασφαλείς εφαρμογές  Vo-ip και τηλεδιασκέψεων. Και ναι, είναι ελεύθερο λογισμικό με πιστοποίηση GNU.

To Ring είναι μια ασφαλής πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα για επικοινωνία ομιλίας, βίντεο και κείμενου για Linux , MacOsX, Windows και Android. Σε αντίθεση με το Skype το Ring είναι μια αποδεδειγμένα ασφαλής εφαρμογής επικοινωνίας που προστατεύει την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα σας.

sfl_ring_captureecranmobileandroid-fr-menusfl_ring_captureecranmobileandroid-fr-videosfl_ring_captureecrandesktop-en-gnome-3users

To Ring είναι μια κατανεμημένη πλατφόρμα επικοινωνίας με φωνή, βίντεο και κείμενο η οποία δουλεύει με end-to-end ανάμεσα στους χρήστες, χωρίς δηλαδή την μεσολάβηση κάποιου server, κάτι που αυξάνει αισθητά τον βαθμό ιδιωτικότητας, χρησιμοποιώντας επιπλέον και κρυπτογράφηση AES-128, με κρυπτογράφηση των συζητήσεων και των πιστοποιητικών τους (certificates & conversations).

gnome-startscreen-1
Με την δημιουργία λογαριασμού λαμβάνετε το Ring ID, δηλαδή το προσωπικό αναγνωριστικό σας, με το οποίο μπορούν να σας καλέσουν, να καλέσετε άλλους και να δημιουργείτε τις επαφές σας, ενώ συν τ’ άλλα όπως το Skype και άλλες αντίστοιχες εφαρμογές επικοινωνίας, υποστηρίζει και τις κλήσεις SIP, την δικτυακή τηλεφωνία

Διατηρεί μάλιστα εξελιγμένα, τα ισχυρά πρότυπα ασφαλείας, όπως:

– Voice encryption (SRTP)
– ZRTP key exchange protocol
– SDES key exchange protocol
– Signalling encryption (TLS)
– Multiple realms authentification mecanism

ενώ μπορεί να παρέχει υψηλό επίπεδο κλήσεων τόσο ακουστικές, όσο και βιντεοκλήσεων, έχοντας μάλιστα out of box υποστήριξη για Pulseaudio.

Και φυσικά, έχει όλα τα αναμενόμενα για μια εφαρμογή επικοινωνίας:

– Απεριόριστος αριθμός γραμμών
– Ιστορικό κλήσεων και λειτουργία αναζήτησης
– Παρακολούθηση μεταφοράς κλήσεων
– Αναμονή κλήσης
– Εγγραφή κλήσης
– Multi-way conferencing
– Peer to peer κλήσεις
– Βιντεοκλήσεις
– Instant Messaging

Η διαφορά όμως του Ring έγκειται στο πως το επίκεντρο της δημιουργίας του είναι η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα, μα και η ανωνυμία αν φυσικά χρησιμοποιηθεί ανάλογα. Δεν είναι μια τυπική πλατφόρμα επικοινωνίας, δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, μια ψηφιακή υπογραφή, επιβεβαίωση. Ούτε υπάρχει σύστημα φίλων και αποδοχής. Εδώ (όπως και στο TOX), θα διαμοιράσετε το ιδιωτικό σας ID – που θα σας δώσει η εφαρμογή – με όσους και όποιους ανθρώπους επιθυμείτε να επικοινωνήσετε. Με το που θα τρέξετε πρώτη φορά το πρόγραμμα, δημιουργεί κρυπτογραφικά έναν ασφαλή αριθμό ταυτοποίησης για να χρησιμοποιήσετε. Αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίζονται υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε συνδυασμό με το peer-to-peer (χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο OpenDHT) και την AES-128 κρυπτογράφηση.

Διαβάστε περισότερα και δοκιμάστε το Ring από την επίσημη ιστοσελίδα του έργου

 

Πηγές άρθρου:

https://www.linux.com

http://osarena.net/

https://itsfoss.com/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com