ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Common Voice: Ένα σύστημα αναγνώρισης ομιλίας ανοιχτού κώδικα από το Mozilla

Το Mozilla Foundation ξεκίνησε ένα νέο έργο ανοιχτού κώδικα με την ονομασία Common Voice. Το Common Voice, είναι ένα σύστημα αναγνώρισης ομιλίας ανοιχτού κώδικα που βασίζεται σε εθελοντές που υποβάλουν δείγματα της ομιλίας τους και επικυρώνουν την ακρίβεια τους. Ο Mozilla στοχεύει στη συλλογή 10.000 ωρών με δείγματα ομιλίας από εθελοντές για την εκπαίδευση μιας εφαρμογής ανοιχτού κώδικα για  την αναγνώριση ομιλίας.


Πέρυσι, η Google δήλωσε ότι περίπου το 20% των αναζητήσεων στο κινητό προέρχεται από φωνητικές εντολές και η αύξηση των φωνητικών αναζητήσεων είναι πολύ μεγαλύτερη σε σύγκριση με την εισαγωγή κειμένου. Τα τελευταία χρόνια, η αναγνώριση της φωνής και η χρήση της έχουν καταστεί σημαντικός παράγοντας για όλους τους τεχνολογικούς γίγαντες. Η Siri, η Cortana, η Alexa και ο  Google Assistant είναι τέτοια παραδείγματα.

Αλλά τι συμβαίνει στον κόσμο ανοιχτού κώδικα; Οι μεγάλες εταιρίες  θα ανοίξουν τον κώδικα στις τεχνολογίες αναγνώρισης ομιλίας για να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να κατασκευάσουν καινοτόμα προϊόντα; Νομίζω ότι γνωρίζετε ήδη την απάντηση. Για να δημιουργηθεί ένα σύστημα αναγνώρισης ομιλίας ανοιχτού κώδικα, ο Mozilla, ξεκίνησε το Project Common Voice.

Με το Project Common Voice, ο Mozilla ζητάει από όλους μας, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για εκφωνήσουμε να επικυρώσουμε τις προτάσεις που έχουμε εκφωνήσει κάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις. Όσο περισσότερες ώρες ομιλίας δωρίσουμε, τόσο καλύτερο και αξιόπιστο θα είναι το έργο Common Voice. Ο Mozilla έχει θέσει έναν στόχο 10.000 επικυρωμένων ωρών ήχου και σχεδιάζει να μέσα στο 2017 τη βάση δεδομένων των επικυρωμένων ηχογραφήσεων με άδεια ανοιχτού κώδικα.

Εταιρείες όπως η Google ήδη εκπαιδεύουν την αναγνώριση ομιλίας τους (μαζί του και άλλα συστήματα AI) χρησιμοποιώντας τα δεδομένα σας. Είναι σε θέση να σας πείσουν να το πράξετε παρέχοντας τις “δωρεάν” υπηρεσίες τους. Στην περίπτωση του Mozilla, ο μηχανισμός αναγνώρισης ομιλίας είναι ανοιχτός κώδικας, οπότε η συμμετοχή όλων μας στην ανάπτυξή του είναι σημαντική για το μέλλον αυτής της τεχνολογίας και την επανάχρηση της και από άλλα έργα.

Μπορείτε δοκιμάσετε και να βοηθήσετε το έργο Common Voice  εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com