Θα με ρωτήσει κάποιος, γιατί επέλεξες το openSUSE και όχι κάποια άλλη διανομή; Ο λόγος του άρθρου είναι να απαντήσω κυρίως σε αυτούς που δεν γνωρίζουν πολλά σχετικά με την διανομή openSUSE.
Οι λόγοι που λοιπόν που διαφοροποιούν την διανομή openSUSE είναι οι παρακάτω:
1) YaST: Το YaST είναι ΤΟ εργαλείο διαχείρισης συστήματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο με το γραφικό του περιβάλλον όσο και με την γραμμή εντολών. Θα μου πείτε και τι μας ενδιαφέρει η γραμμή εντολών; Αφού κοιτάμε να την αποφύγουμε. Εσείς ναι αλλά κάποιος διαχειριστής συστήματος server, θα το λύσει τα χέρια. Δεν χρειάζεται να θυμάται όλες τις εντολές και τις παραμέτρους για να εγκαταστήσει πχ έναν mail server. Το YaST έχει modules που μπορείτε να διαχειριστείτε ένα μεγάλο αριθμό υπηρεσιών. Υπάρχει το /etc/sysconfig που ρυθμίζετε ένα μεγάλο αριθμό επιλογών για το σύστημά σας, ρυθμίζετε τις υπηρεσίες στο systemd καθώς και τις ρυθμίσεις του boot loader καθώς και διαχειρίζεστε τα αποθετήρια του συστήματος. Το YaST παρέχει εύκολα και ασφαλή εργαλεία χωρίς τα οποία θα έπρεπε να θυμάστε εντολές που αν δεν τις εκτελέσετε σωστά, ίσως να έχετε και κατεστραμμένο σύστημα.
2) zypper: Ο διαχειριστής πακέτων ονομάζεται zypper. Έχει ίσως την πιο προηγμένη επίλυση εξαρτήσεων πακέτων από οποιονδήποτε άλλο διαχειριστή πακέτων άλλων διανομών. Δεν είμαι administrator αλλά αρκετές φορές θα έχετε δει να παίζω με developement boards. Εκεί αρκετές φορές έτυχε να εγκαταστήσω debian/ubuntu ως λειτουργικό σύστημα. Κατά την εγκατάσταση διαφόρων προγραμμάτων έπρεπε να ανοίξω το google και να ψάξω debian search pakage using terminal, να δω με ποια εντολή ψάχνω. Με το zypper η διαδικασία είναι ίσως πιο εύκολη (τουλάχιστον για εμένα). zypper se onoma_paketou και έτοιμος. Αρκετές φορές με debian/ubuntu με την εγκατάσταση ενός προγράμματος, απεγκαθιστούσε κάτι που χρειαζόταν στο σύστημα για να λειτουργήσει, οπότε κατέληγα με κατεστραμμένο σύστημα.
3) Εκδόσεις Leap και Tumbleweed: Υπάρχουν πολλών ειδών χρήστες. Προσωπικά ασχολούμαι με το GNOME στην μεταφραστική ομάδα και στην προώθηση. Θέλω να έχω πάντα την τελευταία έκδοση GNOME. Αυτό μου το παρέχει κάποια έκδοση rolling. Γι’αυτό είχα μια εγκατάσταση Arch Linux. Όμως τελευταία η κοινότητα openSUSE ανακοίνωσε την δημιουργία της έκδοσης Tumbleweed. Η έκδοση αυτή είναι η rolling (παρέχει τις τελευταίες εκδόσεις του software). Υπάρχει η ιδέα σε πολλούς ότι οι εκδόσεις rolling μας παρέχουν κατεστραμμένα συστήματα, αργά ή γρήγορα. Αυτό είναι τεράστιος μύθος. Όσον αφορά το openSUSE, όλα τα νέα πακέτα σταθεροποιούνται μέσω ελέγχων και ειδικότερα από το openQA.
Όμως υπάρχουν και οι χρήστες που θέλουν κάτι πιο σταθερό για χρήση σε server. Υπάρχει η έκδοση Leap. Στην έκδοση αυτή η εταιρία SUSE παρέχει τον πηγαίο κώδικα των βασικών εργαλείων, τον ίδιο που παρέχει και στους εταιρικούς πελάτες. Όταν υπάρχει μια διόρθωση για τους πελάτες της, την λαμβάνει και η κοινότητα. Θα μου πείτε, η κοινότητα τι κάνει; Η κοινότητα αποφασίζει τις εκδόσεις των GUI που θα έχει στα αποθετήρια. Συνήθως είναι παλιότερες εκδόσεις ή εκδόσεις lts (KDE) για να είναι όσο το δυνατόν πιο σταθερές (για όσους αποφασίσουν να εγκαταστήσουν και γραφικό περιβάλλον).
4) Desktops: Στο openSUSE όλα τα γνωστά γραφικά περιβάλλοντα συνυπάρχουν (ακόμα και στην ίδια εγκατάσταση) και τα προσέχουμε το ίδιο. Σε άλλες διανομές θα δείτε ότι υπάρχουν διαφορετικά spins ή παρέχονται ως εναλλακτικά γραφικά περιβάλλοντα, πχ το Ubuntu Gnome. Μέρος του ότι μπορούν να συνυπάρχουν τα γραφικά περιβάλλοντα είναι η ύπαρξη του zypper και η δυνατότητα να διαχειριστεί καλύτερα την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης των πακέτων από οποιονδήποτε άλλο διαχειριστή πακέτων.
Το openSUSE είναι γνωστό για την σταθερότητα και την καλύτερη ενσωμάτωση του KDE από οποιαδήποτε άλλη διανομή. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι μια πειραγμένη έκδοση του GNOME αποτελεί το βασικό γραφικό περιβάλλον για την διανομή που εγκαθιστά η SUSE στους εταιρικούς πελάτες (όσοι θέλουν desktop). Το φτωχό μου το μυαλό σκέφτεται ότι για να χρησιμοποιούν το GNOME άρα θα το προσαρμόζουν καλύτερα, αφού από αυτό βγάζουν χρήματα. Στην έκδοση GNOME 3.22 γνωρίζω ότι συνεισφέρανε πολλά άτομα της κοινότητας openSUSE, γι’αυτό καταφέραμε να την προσαρμόσουμε στην έκδοση Tumbleweed μετά από μια εβδομάδα.
5)Βοήθεια: Η κοινότητα openSUSE έχει πολύ καλό forum καθώς και IRC κανάλι. Ελάχιστες φορές έχει μείνει κάποιος χωρίς επίλυση του προβλήματός του. Όσον αφορά το ελληνικό forum επειδή δεν διαθέτει πολύ κίνηση, μας πρότειναν να το κλείσουμε. Όμως το κρατήσαμε ζωντανό όσα άτομα μείναμε να ασχολούμαστε. Αν τυχόν δεν βρείτε απάντηση στα ελληνικά forum, λίστα, κανάλι IRC, facebook, δοκιμάστε στα αγγλικά. Τα άτομα είναι πολύ φιλικά.
6) OBS: To Open Build Service παρέχει στους χρήστες και στους προγραμματιστές ένα κοινό σημείο για να διαμοιραστούν το λογισμικό με την υπόλοιπη κοινότητα. Αποτελεί ένα εργαλείο για να κατασκευάσει κάποιος πακέτο για ένα πρόγραμμα, τόσο για το openSUSE όσο και για άλλες διανομές. Το αποτέλεσμα της κατασκευής ενός πακέτου, διαμοιράζεται στο software.opensuse.org με την τεχνολογία του One-Click (δηλαδή εγκατάσταση του προγράμματος με ένα κλικ. Αυτό αντιστοιχεί στην προσθήκη του αποθετηρίου, επίλυση των εξαρτήσεων και εγκατάσταση του λογισμικού). Αυτό απλοποιεί πολύ την διαδικασία εγκατάστασης νέων προγραμμάτων.
Ως επίλογος, η ιδέα που έχουν πολλοί ότι το Ubuntu είναι η πιο user-friendly διανομή, είναι τελείως αβάσιμη. Καταρχήν έχω γράψει για την διανομή για νέο χρήστη (δεν μιλάμε για διανομή αλλά για γραφικό περιβάλλον). Η καλύτερη διανομή σίγουρα είναι αυτή που γνωρίζεις καλύτερα και αυτή που έχεις κάνει τα πρώτα βήματά σου στον κόσμο του ΕΛΛΑΚ σε συνδυασμό με το γραφικό περιβάλλον που γνωρίζεις καλύτερα.
Ίσως να πουν πολλοί ότι στην Ubuntu μπορεί να βρει κάποιος ευκολότερα βοήθεια. Είναι παραδεκτό στους κύκλους των ατόμων που γνωρίζουν ότι το καλύτερο wiki με λύσεις σε πολλά προβλήματα, διαθέτει η διανομή Arch Linux. Επίσης εκεί τα προβλήματα λύνονται ίσως πιο γρήγορα από όλες τις διανομές. Οπότε και αυτός ο μύθος για την κοινότητα Ubuntu είναι μύθος.
Ελπίζω με τα παραπάνω να ξεκαθάρισα το τοπίο για μερικούς τι είναι αυτό που μπορούν να βρουν στην διανομή openSUSE που λείπει στις άλλες διανομές.
Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ i GNU/Linux