ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εντυπώσεις από την FOSDEM 2016

Αρκετό ( ομολογουμένως ) καιρό μετά το τέλος της, ήρθε η ώρα να μοιραστώ την εμπειρία μου από τη FOSDEM του 2016.

 Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, δίνοντάς σου την ευκαιρία μέσα σε 2 μέρες να πάρεις μια γεύση από οτιδήποτε γίνεται στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού. Προτείνεται ανεπιφύλακτα για κάθε λάτρη της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Η FOSDEM είναι η μεγαλύτερη συνάντηση προγραμματιστών και φίλων του ελεύθερου λογισμικού. Η φετινή διοργάνωση επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό αυτό καθώς οι φετινοί συμμετέχοντες υπολογίζονται σε πάνω από 5000. Για πολλούς ανθρώπους στο χώρο αποτελεί “τελετουργικό” η παρακολούθηση της καθώς συνδυάζει τη δυνατότητα να δεις και να μιλήσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το λογισμικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά με την κατανάλωση άφθονης μπύρας.

Η συνάντηση διεξάγεται στις Βρυξέλλες και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ULB. Οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά καλές, αν και η μεγάλη προσέλευση δεν τις κολάκευε ιδιαίτερα. Στους ίδιους επίσης χώρους βρισκόταν η καφετέρια καθώς και ανοιχτά stands για φαγητό.

fosd1

 

Εξωτερικός χώρος του Πανεπιστημίου

fosd2 
 

Εξωτερικός χώρος του Πανεπιστημίου

Όντας η πρώτη μου φορά στη FOSDEM ( κάλλιο αργά παρά ποτέ 🙂 ) η τρομακτική στιγμή ήταν όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω ποιες από τις 609 συνολικά ομιλίες θα παρακολουθήσω.

Είναι αλήθεια οτι το να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσες διαφορετικές παράλληλες ομιλίες είναι πολύ δύσκολο και πρέπει πολύ γρήγορα να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι πολλές από αυτές θα τις δεις αργότερα σε video. Πρέπει επίσης να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι κάποια από τα sessions  θα τα χάσεις γιατί δε θα καταφέρεις καν να μπεις στην αίθουσα λόγω δημοφιλίας του θέματος ή/και του ομιλητή. Λόγω του τεράστιου αριθμού των ομιλιών κάθε μέρα παρακολούθησης απαιτούσε κάποια μικρή προετοιμασία και οργάνωση μιας και το τρέξιμο από το ένα κτίριο του πανεπιστημίου στο άλλο είναι σύνηθες φαινόμενο. Όλα βέβαια γίνονταν λίγο πιο εύκολα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της FOSDEM η οποία προσέφερε πληροφορίες για τις ομιλίες και ειδοποιήσεις για την επόμενη ομιλία και το κτίριο στο οποίο διεξάγεται.

fosd3

 

FOSDEM App

Στο καθαρό κομμάτι των θεματικών ενοτήτων και των ομιλιών, την τιμητική τους είχαν τα κομμάτια των containers, Infrastructure as a Service και Virtualization.

Ειδικότερα το devroom  των Containers αποδείχθηκε ιδιαίτερα μικρό σε χωρητικότητα σε σχέση με τη δημοφιλία του καθώς σε κάθε ομιλία αρκετές δεκάδες άνθρωποι ήταν όρθιοι ακόμα και εκτός αίθουσας.

Στα επιμέρους devroom  τα οποία εγώ παρακολούθησα, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις στο security devroom καθώς τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερο βάρος στον τομέα αυτό. Αρκετό βάρος δόθηκε από τους ομιλητές στο πως διαχειρίζονται τεράστιοι οργανισμοί, όπως το Facebook, την ασφάλεια σε μεγάλη κλίμακα όπως και το πως μπορεί ένας open source  οργανισμός να διαχειριστεί την ασφάλεια των προϊόντων και των χρηστών του καθώς μεγαλώνει.

Αρκετά ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι ομιλίες στα devroom της Mozilla  και της γλώσσας Go.

Η Mozilla αποτελεί πρότυπο ανοιχτού οργανισμού και το ανοιχτό λογισμικό είναι κεντρικό σημείο στην κουλτούρα της. Οι ομιλίες κινήθηκαν σε πολλά επίπεδα και ιδιάιτερα στην παρουσίαση του πως λειτουργεί ένας τόσο μεγάλος open source οργανισμός όπως και το πως μπορεί να προστατευθεί η ιδιωτικότητα των χρηστών στο διαδίκτυο.

fosd4

O Francois Marier παρουσιάζει το tracking protection του Firefox


Το devroom της Go είχε αρκετό ενδιαφέρον καθώς παρότι πρόκειται για μια σχετικά νέα γλώσσα προγραμματισμού αποτελεί βάση για πολλά νέα προϊόντα στο χώρο των κατανεμημένων συστημάτων. Η κοινότητά της έχει επίσης αρκετά ανοιχτό χαρακτήρα, παρότι η ίδια η γλώσσα δημιουργήθηκε και επηρεάζεται από τη Google.

fosd5

Παρουσίαση του etcd στο Go devroom

Για όποιον δεν είχε την τύχη να δει από κοντά τις παρουσιάσεις αλλά και για όποιον ήταν εκεί αλλά δεν πρόλαβε να δεί όλα τα session που ήθελε, τα videos είναι διαθέσιμα εδώ.

Και για το τέλος λίγο απο Βρυξέλλες…

fosf6

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com