Αρκετό ( ομολογουμένως ) καιρό μετά το τέλος της, ήρθε η ώρα να μοιραστώ την εμπειρία μου από τη FOSDEM του 2016.
Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία, δίνοντάς σου την ευκαιρία μέσα σε 2 μέρες να πάρεις μια γεύση από οτιδήποτε γίνεται στον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού. Προτείνεται ανεπιφύλακτα για κάθε λάτρη της τεχνολογίας και της πληροφορικής.
Η FOSDEM είναι η μεγαλύτερη συνάντηση προγραμματιστών και φίλων του ελεύθερου λογισμικού. Η φετινή διοργάνωση επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό αυτό καθώς οι φετινοί συμμετέχοντες υπολογίζονται σε πάνω από 5000. Για πολλούς ανθρώπους στο χώρο αποτελεί “τελετουργικό” η παρακολούθηση της καθώς συνδυάζει τη δυνατότητα να δεις και να μιλήσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το λογισμικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά με την κατανάλωση άφθονης μπύρας.
Η συνάντηση διεξάγεται στις Βρυξέλλες και πιο συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του ULB. Οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά καλές, αν και η μεγάλη προσέλευση δεν τις κολάκευε ιδιαίτερα. Στους ίδιους επίσης χώρους βρισκόταν η καφετέρια καθώς και ανοιχτά stands για φαγητό.
Εξωτερικός χώρος του Πανεπιστημίου
Εξωτερικός χώρος του Πανεπιστημίου
Όντας η πρώτη μου φορά στη FOSDEM ( κάλλιο αργά παρά ποτέ ) η τρομακτική στιγμή ήταν όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω ποιες από τις 609 συνολικά ομιλίες θα παρακολουθήσω.
Είναι αλήθεια οτι το να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσες διαφορετικές παράλληλες ομιλίες είναι πολύ δύσκολο και πρέπει πολύ γρήγορα να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι πολλές από αυτές θα τις δεις αργότερα σε video. Πρέπει επίσης να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι κάποια από τα sessions θα τα χάσεις γιατί δε θα καταφέρεις καν να μπεις στην αίθουσα λόγω δημοφιλίας του θέματος ή/και του ομιλητή. Λόγω του τεράστιου αριθμού των ομιλιών κάθε μέρα παρακολούθησης απαιτούσε κάποια μικρή προετοιμασία και οργάνωση μιας και το τρέξιμο από το ένα κτίριο του πανεπιστημίου στο άλλο είναι σύνηθες φαινόμενο. Όλα βέβαια γίνονταν λίγο πιο εύκολα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της FOSDEM η οποία προσέφερε πληροφορίες για τις ομιλίες και ειδοποιήσεις για την επόμενη ομιλία και το κτίριο στο οποίο διεξάγεται.
FOSDEM App
Στο καθαρό κομμάτι των θεματικών ενοτήτων και των ομιλιών, την τιμητική τους είχαν τα κομμάτια των containers, Infrastructure as a Service και Virtualization.
Ειδικότερα το devroom των Containers αποδείχθηκε ιδιαίτερα μικρό σε χωρητικότητα σε σχέση με τη δημοφιλία του καθώς σε κάθε ομιλία αρκετές δεκάδες άνθρωποι ήταν όρθιοι ακόμα και εκτός αίθουσας.
Στα επιμέρους devroom τα οποία εγώ παρακολούθησα, μεγάλο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις στο security devroom καθώς τα τελευταία χρόνια δίνεται ιδιαίτερο βάρος στον τομέα αυτό. Αρκετό βάρος δόθηκε από τους ομιλητές στο πως διαχειρίζονται τεράστιοι οργανισμοί, όπως το Facebook, την ασφάλεια σε μεγάλη κλίμακα όπως και το πως μπορεί ένας open source οργανισμός να διαχειριστεί την ασφάλεια των προϊόντων και των χρηστών του καθώς μεγαλώνει.
Αρκετά ενδιαφέρουσες ήταν επίσης οι ομιλίες στα devroom της Mozilla και της γλώσσας Go.
Η Mozilla αποτελεί πρότυπο ανοιχτού οργανισμού και το ανοιχτό λογισμικό είναι κεντρικό σημείο στην κουλτούρα της. Οι ομιλίες κινήθηκαν σε πολλά επίπεδα και ιδιάιτερα στην παρουσίαση του πως λειτουργεί ένας τόσο μεγάλος open source οργανισμός όπως και το πως μπορεί να προστατευθεί η ιδιωτικότητα των χρηστών στο διαδίκτυο.
O Francois Marier παρουσιάζει το tracking protection του Firefox
Το devroom της Go είχε αρκετό ενδιαφέρον καθώς παρότι πρόκειται για μια σχετικά νέα γλώσσα προγραμματισμού αποτελεί βάση για πολλά νέα προϊόντα στο χώρο των κατανεμημένων συστημάτων. Η κοινότητά της έχει επίσης αρκετά ανοιχτό χαρακτήρα, παρότι η ίδια η γλώσσα δημιουργήθηκε και επηρεάζεται από τη Google.
Παρουσίαση του etcd στο Go devroom
Για όποιον δεν είχε την τύχη να δει από κοντά τις παρουσιάσεις αλλά και για όποιον ήταν εκεί αλλά δεν πρόλαβε να δεί όλα τα session που ήθελε, τα videos είναι διαθέσιμα εδώ.