Η FOSDEM είναι η μεγαλύτερη συνάντηση των κοινοτήτων Ελεύθερου και Ανοικτού Λογισμικού, από την Ευρώπη αλλά και από όλο τον κόσμο. Μέσα στο διήμερο της εκδήλωσης διεξάγονται πάνω από 600 παρουσιάσεις και ομιλίες σε δεκάδες διαφορετικές αίθουσες. Σε αυτήν την σειρά των άρθρων θα σας παρουσιάσουμε μερικές από τις σημαντικές παρουσιάσεις και ομιλίες τις οποίες παρακολουθήσαμε.
FreedomBox
Το FreedomBox είναι μια διανομή GNU/Linux βασισμένη εξολοκλήρου σε Debian, αυτή την στιγμή στην έκδοση Stretch. Αυτή η διανομή προορίζεται για SoC πλακέτες σαν το BeagleBone το οποίο είναι OpenHardware αλλά μπορεί να λειτουργήσει και σε άλλες (πχ. RaspberryPi).
Αν και υπάρχουν αρκετά εργαλεία στο FreedomBox, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να προστεθούν μέσω των Debian πακέτων αλλά και εκτός. Αυτή ήταν μια πρόσκληση για βοήθεια στο project, και έδωσαν ως σημείο συνάντησης το SHA2017 (https://sha2017.org) στη Ολλανδία.
Η κουβέντα προχώρησε στην ιδιωτικότητα και στα προσωπικά δεδομένα. Είχε ενδιαφέρον η απάντηση του ομιλητή σε έναν θεατή ο οποίος τον παρακάλεσε να διαγράψει κάποιες φωτογραφίες που είχε τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο στην αρχή της ομιλίας, “Ο καθένας/μια μας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να εκφέρει αντίρρηση για πράξεις όσον αφορά την ιδιωτικότητα με τις οποίες διαφωνεί. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε μεγάλες εταιρίες όπως η Google, αλλά σε προσωπικό επίπεδο είναι πολύ πιο εύκολο. Φυσικά και θα διαγράψω τις φωτογραφίες, δεν έχω κανένα θέμα, ίσα ίσα είμαι περήφανος που μου το ζητάτε.”
Δείτε το βίντεο της παρουσίασης από την φετινή FOSDEM
Διαβάστε περισσότερα για το FreedomBox
Diaspora
Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ χρηστών social-network σαν το Facebook οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τα προσωπικά τους δεδομένα και αυτών που δεν χρησιμοποιούν τίποτα απολύτως γιατί αρνούνται να δίνουν τα δεδομένα τους σε τρίτους. Αυτό το χάσμα έρχεται να γεμίσει το Diaspora όντας μια πλατφόρμα social-network, η οποία είναι free software και decentralized (federated).
Το diaspora ξεκίνησε από 4 φοιτητές όταν άκουσαν μια ομιλία του Eben Moglan, ο οποίος μαζί με τον Richard Stallman έγραψαν την άδεια GPL. Ο ομιλητής παρότρυνε τους ακροατές να ακούσουν ομιλίες του Moglan διότι είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Μετά από δυσκολίες ένας από τους δημιουργούς αυτοκτόνησε και η ομάδα αποφάσισε πως δεν μπορούν να συνεχίσουν μόνοι τους αυτό το project και το έδωσαν στην κοινότητα, τότε άρχισε και το heavy development της εφαρμογής.
Η πλατφόρμα έχει σαν βασικό στόχο την ιδιωτικότητα και είναι ρυθμισμένη εξ’ αρχής να δημοσιεύει όσο το δυνατών λιγότερες πληροφορίες για τον/την χρήστη/ρια (πχ ημερομηνία γέννησης, email κτλ), αν κάποιος θελήσει οι πληροφορίες αυτές να είναι δημόσιες υπάρχουν μπορεί να ρυθμίσει το προφίλ του ανάλογα. Εκτός αυτών έχει και κάποια άλλα features για να ενισχύσει την ιδιωτικότητα, ο ομιλητής αναφέρθηκε μόνο σε κάποια από αυτά:
-
το diaspora χρησιμοποιεί ένα proxy απ’ το οποίο περνάν όλα τα requests σε external locations πχ εικόνες, αυτό γίνεται έτσι ώστε τα requests του/ης χρήστη/ριας να γίνονται μόνο προς το diaspora pod και όχι προς τρίτους
-
όλα τα δεδομένα ενός/μιας χρήστη/ριας είναι υπό τον έλεγχό του/της, δηλαδή αν θελήσει να τα διαγράψει ή να τα μετακινήσει σε άλλο pod μπορεί να το κάνει αρκετά εύκολα
Δείτε τις διαφάνειες από την παρουσίαση στην FOSDEM
Δείτε το βίντεο της παρουσίασης από την φετινή FOSDEM
Διαβάστε περισσότερα για το Diaspora
libre.sh
Το libre.sh είναι μια προσπάθεια να διευκολυνθεί το deployment μιας web εφαρμογής (πχ nextcloud), ώστε να είναι όσο εύκολη είναι η δημιουργία ενός λογαριασμού (πχ στο dropbox).
Αποφάσισαν παίρνοντας μεγάλο ρίσκο να το υλοποιήσουν με docker, το οποίο τότε ήταν ακόμα στα πρώτα του βήματα. Όλη η διαδικασία γίνεται μέσα από εργαλεία που παρέχει το libre.sh, στη ουσία είναι ένα framework με το οποίο φιλοξενεί Docker.
Όλα τρέχουν πίσω από έναν load-balancer (HAProxy), αυτό είναι υπεύθυνο να διευθύνει τα requests για κάθε εφαρμογή που τρέχει πίσω του. Το libre.sh υλοποιεί τα παρακάτω με μόνο μια εντολή:
- αγορά ενός domain name
- ρύθμιση DNS για το domain
- ρύθμιση email για το domain
- ρύθμιση dkim για το domain
- ρύθμιση dmarc για το domain
- ρύθμιση autoconfig για το domain
- εγκατάσταση κάποια εφαρμογής web για το domain αυτό (πχ WordPress, NextCloud, κτλ)
- δημιουργία πιστοποιητικού TLS για το domain (LetsEncrypt)
Κάποιοι στόχοι για το μέλλον:
- μετάβαση σε Kubernetes
- SingleSignOn (SSO) ώστε να είναι εύκολη η διαχείριση των χρηστών για τους διαχειριστές αλλά και τους ίδιου τους/τις χρήστες/ριες
Δείτε το βίντεο της παρουσίασης από την φετινή FOSDEM
Διαβάστε περισσότερα για το libre.sh