ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το φινλανδικό LLM Poro θα φέρει στο προσκήνιο σημαντικές αλλαγές στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα

Η φινλανδική νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης Silo AI δημοσίευσε ένα νέο μοντέλο γλώσσας ανοικτού κώδικα (LLM) στις 12 Νοεμβρίου.  Το νέο μοντέλο Poro, που πήρε το όνομά του από τον τυπικό σκανδιναβικό τάρανδο που περιπλανιέται στην τούνδρα, είναι το δεύτερο σημαντικό μοντέλο γλώσσας ανοικτού κώδικα LLM στην Ευρώπη μετά το French Mistral AI. Προς το παρόν καλύπτει τα φινλανδικά, τα αγγλικά και ορισμένες γλώσσες κωδικοποίησης, αλλά το σχέδιο της Silo AI είναι να το επεκτείνει ώστε να λειτουργεί και για τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσωπικά πιστεύω ότι τελικά θα υπάρξουν πολλές εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα εκεί έξω. Ο πιο ασφαλής δρόμος προς τα εμπρός είναι να πάμε πραγματικά σε ανοιχτό κώδικα και να έχουμε πλήρη ορατότητα στο πώς έχουν κατασκευαστεί αυτά τα μοντέλα και ποια είναι η αρχιτεκτονική τους“, δήλωσε ο Peter Sarlin, CEO της Silo AI στη συνέντευξη του VentureBeat. Το Poro κυκλοφορεί υπό την άδεια Apache 2.0 License.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Silo AI με έδρα το Ελσίνκι είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης με περισσότερους από 300 υπαλλήλους. Αν και πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία, η καινοτομία της βασίζεται στη συνεργασία του δημόσιου τομέα και στη στήριξη της ΕΕ. Το μοντέλο Poro κατασκευάζεται από το generative ΑΙ branch της Silo, SiloGen, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Turku και το χρηματοδοτούμενο από το Horizon Europe έργο High Performance Language Technologies (HPLT). Το HPLT έχει ως στόχο να συνδυάσει μεγάλες ποσότητες δεδομένων από πολλές γλώσσες. Διαθέτει συνολικά 13 petabytes δεδομένων που έχουν ανιχνευθεί στο διαδίκτυο και το σύνολο δεδομένων του για τα φινλανδικά περιέχει πάνω από 10 δισεκατομμύρια λέξεις.

Η εκπαίδευση Poro τροφοδοτείται από τον ταχύτερο υπερυπολογιστή LUMI της Ευρώπης, που βρίσκεται στο Kajaani της Φινλανδίας. Ο LUMI χρηματοδοτείται μέσω της κοινής σύμπραξης EuroHPC και έχει λάβει κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το Poro αποκτά το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα έναντι των LLM που αναπτύσσονται για τις ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες μέσω μιας καινοτόμου διασταυρούμενης τεχνικής κατάρτισης. Το μοντέλο τροφοδοτείται πρώτα με δύο γλώσσες και στη συνέχεια υπολογίζει τη μεταξύ τους σχέση. Αυτό επιτρέπει στο Poro να αναζητά απαντήσεις στα αγγλικά ακόμη και αν ο χρήστης έχει εισάγει μια ερώτηση στα φινλανδικά.

Στόχος και φιλοδοξία της Silo AI είναι να καταστήσει το Poro έναν πραγματικό ευρωπαϊκό πρωταγωνιστή της παγκόσμιας τεχνολογίας, συγκριτικά με τα τεχνολογικά μεγαθήρια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το προαναφερθέν μοντέλο ακολουθεί μετά το French Mistral και το German Aphec Alpha, και το 2024 αναμφίβολα θα προκύψουν νέοι «παίκτες» ΑΙ ανοιχτού κώδικα και από άλλες χώρες της ΕΕ.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com