ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τί ξέρουμε για τις ραγδαίες εξελίξεις στην OpenAI που έλαβαν χώρα τις τελευταίες 72 ώρες

Image by author & DALL-E

Κατ’ αρχάς η OpenAI ανακοινώνει σε συνέδριο την πρoηγούμενη εβδομάδα ότι θα ενσωματώσει στις βασικές της υπηρεσίες πολλές από τις εφαρμογές τρίτων, που αναπτύχθηκαν πάνω στο API της. https://archive.ph/NLhe4

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάλυση η κίνηση αυτή της εταιρείας υπονομεύει όλο το κεφάλαιο και τη δημιουργικότητα που είχε επενδυθεί κατά τον τελευταίο χρόνο στην ανάπτυξη εφαρμογών όπως το “Chat with your PDF”, που επέτρεπε στο χρήστη να κάνει ερωτήσεις για το περιεχόμενο των εγγράφων του.

[Μετάφραση] “H OpenAI τραβάει σιγά-σιγά τους πάντες στο οικοσύστημά της με μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική που καθιστά σχεδόν απαραίτητο να είστε μέρος της πλατφόρμας της αν θέλετε να επιβιώσετε. Και όπως και πριν, ένα νέο οικοσύστημα εφαρμογών θα χτιστεί πάνω στο ChatGPT, αλλά αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικό.” 1https://archive.ph/NLhe4

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει σχέση, και σίγουρα θα γραφτούν πολλά τα επόμενα χρόνια για τις στιγμές που βιώνουμε τώρα. Ίσως μας βοηθήσει στην κατανόηση των τεκταινομένων, ότι η OpenAI έχει δύο βραχίονες, έναν μη-κερδοσκοπικό την OpenAI Inc., και έναν κερδοσκοπικό την OpenAI Global LLC. https://en.wikipedia.org/wiki/OpenAI

Για τη σχέση ανάμεσα στους δύο βραχίονες ο Sam Altman είχε πει:

[Μετάφραση] “Στην ασυνήθιστη δομή της OpenAI, ένα διοικητικό συμβούλιο “χωρίς οικονομικά συμφέροντα υποτίθεται ότι θα πρόσεχε την ανθρωπότητα”,[…] “Το πνεύμα της αρχικής συμφωνίας ήταν ότι όλα όσα έκανε η κερδοσκοπική εταιρεία υποτίθεται ότι εξυπηρετούσαν τη μη κερδοσκοπική εταιρεία”. 2 https://archive.ph/51YP6

Έχοντας αυτά υπόψη, ας περάσουμε στις εξελίξεις που έλαβαν χώρα μέσα στις τελευταίες 72 ώρες:

Αυτά φαίνεται να εντάσσονται σε μια προσπάθεια προσέλκυσης του ανθρώπινου δυναμικού στην νέα ερευνητική ομάδα προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης, που θα συγκροτήσουν ο Altman και ο Brockman υπό την αιγίδα της Microsoft, η οποία δήλωσε “ότι έχει πάντα θέση για τους εργαζόμενους της OpenAI”.

[Μετάφραση] Ο Αλτμαν θα διευθύνει μία νέα ομάδα στον τεχνολογικό κολοσσό, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής του απόλυσης που τάραξε τον κόσμο της τεχνολογίας. Θα τον συνοδεύσει ο Γκρεκ Μπρόκμαν, ένας ακόμα συνιδρυτής της OpenAI, καθώς και άλλοι ερευνητές όπως ο Szymon Sidor. “Η Microsoft μπόρεσε να μετατρέψει αυτήν την κρίση σε ευκαιρία με την πρόσληψη των Αλτμαν και Μπροκμαν, είπε ο Γκιλ Λούρια, αναλυτής συστημάτων στην D.A. Davidson, “Αν υποθέσουμε ότι θα προσλάβουν πολλά ακόμα άτομα από την OpenAI, θα έχουν πια υπό τον έλεγχό τους την κύρια οδό ανάπτυξης για την τεχνητή νοημοσύνη.”3 https://archive.ph/51YP6

Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Ούτε να πάρουμε θέση για εξελίξεις για τις οποίες έχουμε αποσπασματική πληροφόρηση. Το σίγουρο είναι ότι έναν ακριβώς χρόνο μετά από την αρχική διάθεση της νέας τεχνολογίας, το τοπίο φαίνεται να αλλάζει δραστικά. Την πρωτοβουλία της επόμενης κίνησης έχει ένας τεχνολογικός κολοσσός με αδιαμφισβήτητες μονοπωλιακές βλέψεις, σε ένα νομικό πλαίσιο που ενθαρρύνει τα τεχνολογικά μονοπώλια και ολιγοπώλια. Ίσως έχουμε και εδώ μία περίπτωση της στρατηγικής Embrace, Enhance, Extinguish, που διέπει τη σχέση πολλών τεχνολογικών κολοσσών με την κοινότητα ανοικτού κώδικα (https://en.wikipedia.org/wiki/Embrace,_extend,_and_extinguish) και οδηγεί στον αφανισμό των ανταγωνιστικών λύσεων ανοικτού λογισμικού.

Είναι βέβαιο ότι σε όλες τις εκδοχές, η λογοπαραγωγική τεχνολογία θα “περιφραχτεί” και θα εμπορευματοποιηθεί με ερμητικούς προς την κοινότητα τρόπους, όπως έχει γίνει στο παρελθόν με πολλές άλλες τεχνολογίες. Μιλάμε όμως εδώ για μια ρηξικέλευθη τεχνολογία γνώσης, με την άμεση προοπτική ένταξής της σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και των σωμάτων ασφαλείας. Σε αυτήν την φάση τα οφέλη της ανοιχτότητας και τα διαφάνειας είναι ανεκτίμητα για την διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας της τεχνολογίας αυτής. Η στροφή προς μια ακόμα πιο αδιαφανή κατάσταση σημαίνει ότι μια τεχνολογία με άγνωστη ακόμα εμβέλεια και επιπτώσεις στο σύνολο της κοινωνίας, θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο από το να γίνει κατανοητή, ασφαλής, και να αξιοποιηθεί από εγχειρήματα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Θα είναι ακόμα το τέλος όποιων βλέψεων έχουμε για διαφάνεια και ανοιχτότητα στις τεχνολογίες της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι προειδοποιήσεις και οι αναλύσεις που δημοσιεύσαμε το τελευταίο διάστημα αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα, όπως και οι συντονισμένες προσπάθειες για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών γλωσσικών μοντέλων ανοιχτού κώδικα, σε άλλες γλώσσες και διαλέκτους πέραν της αγγλικής, και των κυρίων ευρωπαϊκών γλωσσών.

1 OpenAI is slowly pulling everyone into its ecosystem with a carefully laid out strategy that makes it almost indispensable to be a part of its platform if you want to survive.

And just like before, a new ecosystem of applications will be built on top of ChatGPT, but this time is different

2 In OpenAI’s unusual structure, a board “with no financial interest was supposed to look out for humanity,” Marcus wrote. “The spirit of the original arrangement was that everything that the for-profit did was supposed to be in the service of the non-profit.”

3Altman will lead a new research team at the software giant following his surprise ouster that shocked the tech industry. He will be joined by Greg Brockman, another OpenAI cofounder, as well as other researchers including Szymon Sidor. “Microsoft has been able to turn a crisis into an opportunity with the hiring of Sam Altman and Greg Brockman,” said Gil Luria, senior software analyst at D.A. Davidson. “Assuming they will be able to hire many more from the OpenAI team, they will have taken over the key development path for artificial intelligence.”

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com