ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Γαλλία επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα

Κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου τον Ιούνιο, ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, συμμετείχε σε μια συζήτηση όπου ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ σε μοντέλα ανοιχτού κωδικα για την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η ανακοίνωση έγινε μαζί με τον Arthur Mensch, έναν από τους συνιδρυτές της πρόσφατα ιδρυθείσας εταιρείας AI ανοιχτού κώδικα, Mistral AI.

Η τεχνητή νοημοσύνη ανοικτού κώδικα αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης σχετικά με την καινοτομία και τον τρόπο επιτάχυνσης της ΕΕ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Δεδομένου ότι οι δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τη χρήση της ΤΝ για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών τους, τα ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπό της και τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της έχουν αναγκάσει τους νομοθέτες να αναλογιστούν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να επωφεληθεί από την εν λόγω καινοτομία.

Σε έκθεση του 2021 που ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι ερευνητές εξέτασαν τα πλεονεκτήματα και τους περιορισμούς της τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα. Εξετάζοντας περιπτώσεις όπου έχει απασχοληθεί στη δημόσια διοίκηση, μπορούμε ήδη να διακρίνουμε το κενό που δημιουργήθηκε φέτος με την εισαγωγή της ChatGPT και παρόμοιων συστημάτων.

Έχουμε παρατηρήσει έργα όπως το Entrada, μια πλατφόρμα Big Data που αναπτύχθηκε ειδικά για την κατασκευή εφαρμογών για τον εντοπισμό botnets και άλλων κακόβουλων συστημάτων, δείχνοντας υπόσχεση για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Άλλες πρωτοβουλίες, όπως το CAI-X, ένα κέντρο στη Δανία γνώσεων και ικανοτήτων που διευκολύνει τις συνδέσεις μεταξύ κλινικών ιατρών από νοσοκομεία και μηχανικούς και ερευνητές σε πανεπιστήμια, έχουν διερευνήσει πιθανές οδούς προς τα εμπρός για την τεχνητή νοημοσύνη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από την πρόσφατη αύξηση του ενδιαφέροντος για έργα ΤΝ, η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να καθορίσει νέες προσεγγίσεις για την αξιοποίηση των οφελών της, αποφεύγοντας παράλληλα προβλήματα όπως η μεροληψία στα συστήματα ΤΝ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μακρόν δήλωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει την εμφάνιση ευρωπαϊκών συνεργατικών σχηματισμών τεχνητής νοημοσύνης για να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στους Αμερικανούς παράγοντες. Είναι ενδιαφέρον ότι περιέγραψε μια ολοκληρωμένη πολιτική που περιλαμβάνει επενδύσεις όχι μόνο στην τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα αλλά και σε υπερυπολογιστές και μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για τη γαλλική γλώσσα. Τόνισε επίσης την ανάγκη επανεξέτασης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας ώστε να καταστεί δυνατή η κατάρτιση στην ΤΝ χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα των αρχικών δημιουργών και την ανάγκη κατάλληλης κατάρτισης και εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Τέλος, συνέδεσε αυτές τις επενδύσεις με τα πιθανά κέρδη που θα μπορούσε να επιτύχει η κυβέρνησή του δημιουργώντας συνθήκες που ευνοούν τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στις διοικήσεις.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/collection/

One thought on “Η Γαλλία επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com