ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Τι είναι το Travel Support Program και ποια projects ανοιχτού λογισμικού το έχουν;

by: Κοινότητα Ανοικτού Λογισμικού Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι πολύ απλή. Είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης σε συνέδρια. Ας το αναλύσουμε λίγο καλύτερα γιατί τα projects δεν σπαταλάνε άσκοπα χρήματα.

Καταρχήν, τα έργα ανοικτού λογισμικού που έχουν κάποια εταιρία ή οργανισμό να τους στηρίζει οικονομικά, στηρίζονται στις συνεισφορές των μελών της κοινότητας. Η συνεισφορά είναι είτε με συγγραφή κώδικα, είτε το κυριότερο, με την συγγραφή τεκμηρίωσης αλλά και την οργάνωση θεμάτων προώθησης του έργου. Η από στόμα σε στόμα διαφήμιση είναι η πιο δυνατή λένε οι ειδικοί του μάρκετινγκ και είναι η πιο οικονομική. Για να λέμε και την αλήθεια, τα projects εάν στηρίζονταν ΜΟΝΟ στην κοινότητα, δεν θα είχαν την τεράστια επιτυχία που έχουν. Διαθέτουν και επί πληρωμή προγραμματιστές και όλες τις απαραίτητες θέσεις για την λειτουργία του οργανισμού. Μην ξεχνάμε ότι είναι εταιρίες και έχουν ως στόχο το κέρδος.

Η συνεισφορά σας σε οποιοδήποτε τομέα, αποφέρει στην εταιρία μακροπρόθεσμα κέρδη. Για να σας βοηθήσει και να σας ανταμείψει για την συνεισφορά σας, επειδή δεν μπορεί να σας προσφέρει σταθερό μισθό, διαθέτει ένα ποσό ανά τετράμηνο για “έξοδα της κοινότητας”. Υπάρχει αντίστοιχη επιτροπή που δέχεται τις αιτήσεις για χρηματοδότηση και εγκρίνει ή απορρίπτει τις αιτήσεις. Ας δούμε όμως τι τύπου αιτήσεις γίνονται και ποια έργα διαθέτουν.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διαδικασία είναι περίπου η ίδια για όλα τα projects.

  1. Βρείτε το σύστημα που χρησιμοποιούν και κάνετε λογαριασμό (μπορεί να δουλεύουν και με mails).
  2. Βρείτε την εκδήλωση ή το συνέδριο που θέλετε να πάτε. Εκεί κάνετε αίτηση με το ποσό που πιστεύετε ότι θα σας κοστίσει (κάντε μια αναζήτηση για μεταφορικά και διαμονή).
  3. Θα σας απαντήσουν το ποσό που διατίθενται να σας καλύψουν (συνήθως το 80% αυτών που ζητάτε). Απαντάτε ότι αποδέχεστε και στην συνέχεια κλείνετε τα μεταφορικά και την διαμονή.
  4. Με την επιστροφή σας από την εκδήλωση, πρέπει να γράψετε μια ανάρτηση για το συνέδριο που συμμετείχατε (σε προηγούμενο άρθρο διαβάσατε ότι πρέπει να έχετε δικιά σας ιστοσελίδα).
  5. Τέλος στέλνετε τις αποδείξεις και την φόρμα με τα στοιχεία της τράπεζάς σας υπογεγραμμένα. Αν το κάνετε σύντομα, η επιτροπή θα το εγκρίνει σύντομα. Αν αργήσετε, τότε η επιτροπή θα περιμένει όλοι οι συμμετέχοντες του συνεδρίου να στείλουν για να εγκρίνει ομαδικά και να γίνουν ομαδικές πληρωμές.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν τελικά το ποσό που πληρώσατε είναι λιγότερο από αυτό που ζητήσατε θα σας επιστρέψουν το 80% του ποσού που πληρώσατε. Ελπίζουμε να είναι κατανοητό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις του κάθε project πριν τα συνέδρια. Τότε ανακοινώνουν πότε ανοίγουν οι αιτήσεις χρηματοδότησης.

Ας δούμε όμως επιγραμματικά κάποια projects που προσφέρουν. Η λίστα πιθανώς να αυξάνεται όσο βρίσκουμε περισσότερα. Εάν υπάρχει σύνδεσμος στο project, θα δείτε όλα τα τρέχοντα συνέδρια.

openSUSE: Οι αιτήσεις γίνονται στην σελίδα https://tsp.opensuse.org/ όπου αναφέρεται και η διαδικασία ενώ υπάρχουν πιο αναλυτικές οδηγίες στην σελίδα https://en.opensuse.org/openSUSE:Travel_Support_Program

GNU Health: Συνήθως τα συνέδρια έχουν χορηγό το openSUSE, οπότε η χρηματική υποστήριξη γίνεται με την χρήση του συστήματος του openSUSE.

GNOME: Όλες οι πληροφορίες περιγράφονται στην σελίδα https://wiki.gnome.org/Travel/. Η διαχείριση γίνεται στο Gitlab. Αν και δεν το αναφέρει ξεκάθαρα, συνήθως βλέπουμε στις συμμετοχές σε συνέδρια (πχ GUADEC 2023). Αν έχετε κάποιο άλλο συνέδριο, μπορείτε απλά να στείλετε στην επιτροπή για οδηγίες.

KDE ev: Η κοινότητα KDE χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα με το openSUSE. Συγκεκριμένα περιγράφονται όλα στην διεύθυνση https://reimbursements.kde.org/, όπου και γίνονται οι αιτήσεις.

Nextcloud: Συνήθως δεν έχει κάτι επίσημο. Υπάρχει η σελίδα https://nextcloud.com/include/ που αναφέρει ότι μπορείτε να αιτηθείτε χρηματική στήριξη για να παρευρεθείτε σε κάποιο συνέδριο ή εκδήλωση.

Fedora: Υπάρχει η σελίδα https://docs.fedoraproject.org/en-US/mindshare-committee/ όπου αναφέρονται τόσο οι συμμετοχές σε μεγάλες εκδηλώσεις που θα χρειαστούν πάνω από $1000. Οι αιτήσεις γίνονται στο σύστημα https://pagure.io/mindshare/new_issue. Καλύτερα να παρακολουθείτε όμως την ανακοίνωση του συνεδρίου.

Linux Foundation: Το Ίδρυμα χρηματοδοτεί προγραμματιστές και την κοινότητα να παρευρεθούν σε συνέδρια που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να παρευρεθούν. Η ιστοσελίδα είναι η https://events.linuxfoundation.org/about/travel-fund-request/. Προσοχή, αναφέρει ότι προσπαθεί να χρηματοδοτήσει υποεκπροσωπούμενη ομάδα καθώς και χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων άτομα.

FreeBSD: Στην ιστοσελίδα https://wiki.openstack.org/wiki/Travel_Support_Program αναφέρονται όλες οι πληροφορίες. Μάλιστα αναφέρονται και ποια συνέδρια είναι ανοικτά για να αιτηθείτε χρηματοδότηση. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες.

Openstack: Οι πληροφορίες χρηματοδότησης βρίσκονται στην σελίδα https://wiki.openstack.org/wiki/Travel_Support_Program. Επειδή δεν την έχουμε χρησιμοποιήσει, δεν γνωρίζουμε την πλήρη λειτουργία της.

Εάν βρείτε κάποιο άλλο, μπορείτε να μας αποστείλετε mail για να το προσθέσουμε.

ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

Συνήθως οι κοινότητες ανοικτού λογισμικού δεν έχουν χρήματα για παραγωγή προωθητικών υλικών. Τι μπορεί να είναι αυτά; Μπορεί να είναι αυτοκόλλητα, μπλούζες, στυλό, lanyards, USB Stick, ενημερωτικά φυλλάδια και γενικά πολλά άλλα. Οπότε τα projects, για να μην παράγουν στον δικό τους προμηθευτή και τα αποστέλλουν, για να γλιτώσουν κάποια χρήματα, αναθέτουν στην κοινότητα να παράγει αυτό το υλικό τοπικά και να τους αποστείλει το τιμολόγιο. Η παραγωγή των υλικών μπορεί να γίνει και στην γλώσσα της χώρας που είναι η κοινότητα.

Ας δούμε ποιες κοινότητες έχουν τέτοια προγράμματα.

GNOME: Η ιστοσελίδα είναι η https://wiki.gnome.org/Engagement/Requests/Funding και αφορά τόσο στην παραγωγή προωθητικού υλικού όσο και στην διοργάνωση μικρών events.

Fedora: Στην ίδια σελίδα https://docs.fedoraproject.org/en-US/mindshare-committee/ αναφέρεται η διοργάνωση μικρών events (όπως release parties) καθώς και η αίτηση να σας αποστείλουν προωθητικά υλικά. Οι αιτήσεις γίνονται στο σύστημα https://pagure.io/mindshare/new_issue. Δυστυχώς αν σας στείλουν από την Αμερική, θα κοστίσει το τελωνείο και πρέπει να συνεννοηθεί η Red Hat με την υπηρεσία εκτελωνισμού.

openSUSE: Υπάρχει η ιστοσελίδα Local Material Production Reimbursement, όπου περιγράφει αναλυτικά την διαδικασία παραγωγής των υλικών τοπικά. Στην ουσία χρησιμοποιείται το ίδιο σύστημα με τις αιτήσεις για χρηματοδότηση συμμετοχής σε συνέδριο. Περισσότερα στην ιστοσελίδα https://en.opensuse.org/openSUSE:Local_Material_Production_Reimbursement.

Free Software Foundation Europe: Στην ιστοσελίδα https://fsfe.org/contribute/spreadtheword.en.html υπάρχει μια φόρμα όπου μπορούν να σας στείλουν δωρεάν στην Ευρώπη, ένα πακέτο μέχρι 1 κιλό.

Γενικά μπορείτε να ζητήσετε από όλα τα έργα να σας στείλουν προωθητικά υλικά, έτσι ώστε να τους διαφημίσετε. Συνήθως όταν συμμετέχουμε σε συνέδρια, επιστρέφουμε με το προωθητικό υλικό στις βαλίτσες μας και τα μοιράζουμε σε όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν.

Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμες πληροφορίες στο άρθρο. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε στην κοινότητά μας, μπορείτε να μας στείλετε ένα mail στο linux-team@uom.edu.gr για να σας καθοδηγήσουμε στα επόμενα βήματα.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://opensource.uom.gr

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com