Όταν ο Elon Musk αγόρασε την Twitter Inc. ως το προσωπικό του παιχνίδι για να παίξει, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να ανησυχούν. Με την απόκτηση του Twitter , ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη πήρε ανεξέλεγκτο τον έλεγχο μιας από τις πιο ισχυρές διαδικτυακές πλατφόρμες για πολιτικό λόγο και δημόσιο διάλογο.
Για να είμαστε σαφείς: το Twitter δεν αποκτά τη δύναμή του μόνο μέσω του αριθμού των χρηστών. Στην πραγματικότητα, με περίπου 400 εκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες, ο η πλατφόρμα είναι —και ήταν πάντα— μικρή σε σύγκριση με τα 3 δισεκατομμύρια του Facebook ή τα 2,6 δισεκατομμύρια του YouTube παγκοσμίως.
Αυτό που κάνει το Twitter να έχει επιρροή είναι ποιος είναι εκεί . Οι πολιτικοί συναναστρέφονται με δημοσιογράφους, ερευνητές, δισεκατομμυριούχους επενδυτές, διασημότητες και ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων για τα ψηφιακά δικαιώματα και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια ακόλουθους. Οι διαδηλωτές, οι εθελοντές και οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια μοιράζονται ενημερώσεις από ζώνες συγκρούσεων και καταστροφών συχνά σε πραγματικό χρόνο. Και για τον Τύπο το Twitter είναι ταυτόχρονα ένα πολύτιμο μεγάφωνο και μια πηγή πληροφοριών από πρώτο χέρι που δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά αλλού .
Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι φεύγουν από το Twitter;
Τη στιγμή που ο Elon Musk ανέλαβε το τιμόνι του Twitter, άρχισε να φέρνει τον όλεθρο στην πλατφόρμα όπως το ήξερε ο κόσμος. Απέλυσε το μισό εργατικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από τους εμπειρογνώμονες της εποπτείας περιεχομένου και ολόκληρης της ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μπέρδεψε το σύστημα επαλήθευσης λογαριασμού του Twitter φαινομενικά χωρίς σαφές σχέδιο ή κατανόηση αυτού του συστήματος. Και επανέφερε τους ανεσταλμένους λογαριασμούς μαζικών παραβατών των όρων υπηρεσίας της ίδιας της εταιρείας – πολλοί από αυτούς είναι σημαντικοί διαδότες μίσους και παραπληροφόρησης. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένιωσε υποχρεωμένη να υπενθυμίσει στον Μασκ τις υποχρεώσεις του Twitter βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, όπως ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Μέσα σε λίγες μέρες, το #TwitterMigration και το #JoinMastodon έγιναν trending θέματα, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά σε τι κάνει το Mastodon διαφορετικό.
Το Mastodon δεν είναι πλατφόρμα, είναι ένα δίκτυο
Ενώ το Twitter είναι μια κεντρική πλατφόρμα που ανήκει και ελέγχεται από την εταιρεία Twitter Inc. που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, το Mastodon είναι ένα ολόκληρο δίκτυο μεμονωμένων πλατφορμών (που ονομάζoνται “instances”, σκεφτείτε το ως την ψηφιακή σας γειτονιά). Κάθε παρουσία σε αυτό το δίκτυο μπορεί να συνδεθεί με όλα τα άλλα συμβατά instances και ως εκ τούτου οι χρήστες του Mastodon από οποιαδήποτε παρουσία μπορούν, καταρχήν, να επικοινωνούν και να ακολουθούν οποιονδήποτε χρήστη του Mastodon σε οποιαδήποτε άλλη παρουσία.
Το Mastodon είναι σαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης : Δεν έχει σημασία αν ο λογαριασμός σας email είναι στο Gmail, το Yahoo ή έχει ρυθμιστεί από την εργασίας σας. Ο καθένας μπορεί να στείλει email σε όλους τους άλλους και κανείς δεν μπορεί απλώς να «αγοράσει την πλατφόρμα του email». Επιπλέον, η αποκεντρωμένη φύση του email το καθιστά απίστευτα ανθεκτικό.
Ακόμα κι αν ένας πάροχος email είναι εκτός σύνδεσης, αυτό δεν εμποδίζει τους υπόλοιπους από εμάς να συνεχίσουμε να στέλνουμε email. Το ίδιο ισχύει και για το Mastodon: Δεν έχει σημασία σε ποια περίπτωση ανοίγετε τον λογαριασμό σας, είτε πρόκειται για το μεγάλο Mastodon.social είτε για μια μικρότερη παρουσία κοινότητας όπως το Home.social . Οι χρήστες είναι κατ’ αρχήν πάντα σε θέση να επικοινωνήσουν και να προσεγγίσουν ολόκληρο το δίκτυο.
Το Mastodon ιδρύθηκε το 2016 από τον Γερμανό προγραμματιστή λογισμικού Eugen Rochko . Είχε συγκεντρώσει μια μικρή αλλά πιστή βάση μερικών εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών όλα αυτά τα χρόνια. Από την εξαγορά του Musk στο Twitter, ωστόσο, οι αριθμοί λογαριασμών έχουν εκτιναχθεί σε περίπου 8 εκατομμύρια (πάνω από 2,5 εκατομμύρια μηνιαίως ενεργοί χρήστες) σε περίπου 8.500 μεμονωμένα instances και συνεχίζουν να αυξάνονται.
Αλλά υπάρχουν και άλλα: Το Mastodon χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα που ονομάζεται “ActivityPub” για να επιτρέψει στις παρουσίες να διασυνδέονται μεταξύ τους. και το Mastodon δεν είναι η μόνη διαδικτυακή υπηρεσία που το έχει! Υπάρχει ο αντικαταστάτης του Instagram PixelFed , η αντικατάσταση του YouTube το PeerTube , η πλατφόρμα podcast FunkWhale ή η αντικατάσταση του Facebook Friendica . Όλοι μιλούν μέσω του ActivityPub και τα άτομα στο καθένα από αυτές τις υπηρεσίες μπορούν απλά να ακολουθούν άτομα σε όλες τις άλλες χωρίς να χρειάζεται να ανοίγουν λογαριασμούς παντού.
Το Fediverse είναι μια ευλογία για τα ψηφιακά δικαιώματα
Ολόκληρο το οικοσύστημα των διασυνδεδεμένων δωρεάν διαδικτυακών υπηρεσιών ανοιχτού κώδικα ονομάζεται «Fediverse», μια σύντμηση του “federation” και του “universe”.
Κάθε μία από αυτές τις υπηρεσίες είναι ένα δομικό στοιχείο με τη δυνατότητα να αντικαταστήσει την κυρίαρχη αντίστοιχη πλατφόρμα των Big Tech . Καθένα από αυτά είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλους, αλλά χωρίς οι δημόσιοι χώροι μας να ανήκουν και να διαμορφώνονται προς το συμφέρον μιας μικρής χούφτας από τις πιο ισχυρές εταιρείες που έχει δει ποτέ ο κόσμος.
Αντίθετα, ο τρόπος με τον οποίο έχει δημιουργηθεί το Fediverse και το Mastodon επιτρέπει πολύ μεγαλύτερο σεβασμό για τα ψηφιακά δικαιώματα των χρηστών του :
- Το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλο) του Fediverse είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα : Αυτό δίνει σε όλους τα δικαιώματα να χρησιμοποιούν, να κατανοούν, να προσαρμόζονται και να μοιράζονται ελεύθερα αυτό το λογισμικό. Η δημιουργία λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα είναι η καλύτερη προστασία που έχουμε από την εταιρική καταγραφή και τις εισβολές στο απόρρητο μέσω αυτού.
- Το Fediverse είναι αποκεντρωμένο : Κανένα πρόσωπο ή οντότητα δεν μπορεί να αγοράσει το Fediverse. Η υποκείμενη τεχνολογία, όπως το πρωτόκολλο ActivityPub και άλλα κομμάτια λογισμικού δημοσιεύονται με άδεια Ελεύθερου Λογισμικού που εξουσιοδοτεί οποιονδήποτε να πάρει το λογισμικό, να το αλλάξει και να συνεχίσει την ανάπτυξή του. Το Fediverse είναι μέρος των κοινών.
- Το Fediverse είναι διαλειτουργικό : Δεδομένου ότι είναι χτισμένο στο ελεύθερα διαθέσιμο πρωτόκολλο ActivityPub, υπηρεσίες όπως το Mastodon είναι αυτόματα διαλειτουργικές με κάθε άλλη διαδικτυακή υπηρεσία που χρησιμοποιεί το ίδιο πρωτόκολλο.
- Το Fediverse δεν έχει εμπορική επιτήρηση και δεν διαθέτει ενσωματωμένες διαφημίσεις : Καμία από τις τρέχουσες υπηρεσίες που ανήκουν στο Fediverse δεν χρησιμοποιεί προφίλ ή συλλογή προσωπικών δεδομένων ως επιχειρηματικό μοντέλο, για παράδειγμα για την εμφάνιση διαφημίσεων παρακολούθησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε κανείς να εκτελέσει μια παρουσία Mastodon ως κερδοσκοπική επιχείρηση, αλλά είναι δύσκολο να δει κανείς την περίπτωση ενός επιχειρηματικού μοντέλου που βασίζεται στην επιτήρηση, το οποίο απαιτεί συγκέντρωση και μεγιστοποίηση των αριθμών χρηστών, στο Fediverse.
- Το Fediverse δεν διαθέτει τοξικούς αλγόριθμους συστάσεων : Το περιεχόμενο που μοιράζεται σε υπηρεσίες όπως το Mastodon κατατάσσεται μόνο χρονολογικά. Κανένας αλγόριθμος που έχει βελτιστοποιηθεί για να κάνει τους χρήστες να εθίζονται στο να κάνουν περισσότερο scrolling και να βλέπουν περισσότερες διαφημίσεις δεν θα επηρεάσει το περιεχόμενο που επιλέγουν να δουν οι άνθρωποι.
- Η εποπτεία περιεχομένου δεν ελέγχεται από ένα μόνο πανίσχυρο μέρος . Βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων. Κάθε instance θέτει και επιβάλλει τους δικούς της κανόνες εποπτείας περιεχομένου, που περιορίζονται μόνο από τους νόμους της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Εάν οι κανόνες είναι καλοί και εφαρμόζονται καλά, οι χρήστες θα παραμείνουν και θα απολαύσουν αυτό το παράδειγμα. Εάν είναι κακοί, οι άνθρωποι μπορούν να μετακινηθούν σε καλύτερο instance. Εάν η εποπτεία περιεχομένου είναι πολύ κακή ή ανύπαρκτη, το παράδειγμα είναι πιθανό να αποσυνομοσπονδιστεί από άλλες περιπτώσεις, δηλαδή κανείς δεν θα θέλει να μιλήσει πια μαζί του.
Εντάξει, πού πάμε από εδώ και τι πρέπει να κάνουμε;
Το Mastodon προσελκύει τώρα επίσης υψηλού προφίλ δημοσιογράφους όπως η Annette Dittert και ο Adam Davidson , καθώς και πολιτικοί όπως ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton , η Γερμανίδα σοσιαλδημοκρατική ηγέτης Saskia Esken και η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Alexandra Geese . Και αυτό είναι καλό.
Πρώτον γιατί κάνει το Mastodon και το Fediverse ακόμα πιο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους να συμμετάσχουν. Αλλά και επειδή διασφαλίζει ότι αυτοί οι άνθρωποι με επιρροή εξοικειώνονται με έννοιες όπως το ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η διαλειτουργικότητα. Τους δείχνει ότι ένας διαφορετικός κοινωνικός ιστός με επίκεντρο τον άνθρωπο είναι δυνατός—στην πραγματικότητα: ότι είναι ήδη εδώ .
Όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι δημοσιογράφοι και άλλα άτομα με επιρροή γνωρίζουν και χρησιμοποιούν το Fediverse, μπορεί επίσης να έχουν την εξουσία να αναγνωρίσουν τον ρόλο του στην επίτευξη του πολιτικού θεματολογίου της ΕΕ, όπως η συμβολή του στα δικαιώματα προστασίας δεδομένων των Ευρωπαίων , στην ισχυρότερη ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και στην ψηφιακή ανεξαρτησία της Ευρώπης .
Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των πολιτών θα συνεχίσουν να προωθούν και να υποστηρίζουν την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και την ευρεία υιοθέτηση των κοινωνικών μέσων του Fediverse ως καλύτερες εναλλακτικές λύσεις στις κεντρικές διαφημιστικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης των Big Tech. Είναι σημαντικό, επίσης, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για νομοθεσία που λαμβάνει υπόψη το αποκεντρωμένο, ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό και υπηρεσίες που διαχειρίζονται από την κοινότητα και δεν τα εκθέτει σε περιττούς και ακατάλληλους νομικούς κινδύνους.
Αλλά η επιτυχία θα εξαρτηθεί από εσάς . Θα εξαρτηθεί από τους ανθρώπους που θα συμμετάσχουν και θα γεμίσουν το Fediverse με ζωή και ακμάζουσες δημόσιες συζητήσεις στο Διαδίκτυο που είναι περιεκτικές και ανοιχτές σε όλους.
Πηγή άρθρου: https://edri.org/
Καλησπέρα σας, Το Mastodon κινείτε προς τη σωστή κατεύθυνση. Απλά να διευκρινίσω εδώ κάτι: Οι γνώμες δεν θα έπρεπε να διώκονται. Αυτό είναι δημοκρατία. Το τι πιστεύει ο καθένας είναι δικαίωμά του (Fake News). Αν ο άλλος πιστέυει ότι ο Τραμπ είναι ο σωτήρας του κόσμου, ή ο ιησού χρηστός, ή η μαντόνα δικαίωμά του. Ευτυχώς με το Mastodon μπορεί ο καθείς να φτιάξει το δικό του instance / group… 🙂