ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Ιουλίου του ellak.gr

Διαβάστε στο newsletter Ιουλίου https://newsletters.ellak.gr/archives/2207/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2207/

Δείτε μερικά από τα άρθρα του Ιουλίου:

NEA ellak.gr

Ιούλιος 2022


Η συντονιστική επιτροπή του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Scientix, ανακοινώνει ότι η τελική ημερομηνία υποβολής εισηγήσεων είναι η 10η Αυγούστου 2022.Οι υποψήφιοι εισηγητές καλούνται να υποβάλλουν το κείμενο της πλήρους εισήγησής τους με την βοήθεια της φόρμας υποβολής εισηγήσεων.

Ο 5oς Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση σχεδιάζουμε να επικεντρωθεί στην Πράσινη Οικονομία και Ανάπτυξη (Green Economy/ Green Growth). Σε αυτό το πλαίσιο θα θέλαμε τη γνώμη σας, πόσο ενδιαφέρουσα βρίσκετε τη συγκεκριμένη θεματική ή αν θέλατε να προτείνετε κάποια άλλη θεματική ενότητα.

Η ΕΕΛΛΑΚ σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο έχουν σχεδιάσει και αναπτύξει το Fossbot, ένα Εκπαιδευτικό Ρομπότ Ανοικτού Κώδικα και Σχεδίων. Όλα τα 3D σχέδια και ο κώδικας για τη λειτουργία του ρομπότ είναι ελεύθερα διαθέσιμα στο GitHub της ΕΕΛΛΑΚ (https://github.com/eellak/fossbot).

Δημοσιεύουμε σήμερα τέσσερα μοντέλα καμβά στο ιστολόγιο της Ομάδας Εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και τα Ανοιχτά Δεδομένα της ΕΕΛΛΑΚ (οεΑΔ2). Ένα μοντέλο καμβά για προτάσεις ανοίγματος δεδομένων, και τρία μοντέλα καμβά για προτάσεις ανοίγματος διαδικασιών με μηχανισμούς, αντίστοιχα, διαφάνειας, λογοδοσίας και δημόσιας συμμετοχής.

Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη διασφάλιση της ελευθερίας επιλογής router , αλλά οι ρυθμιστικές αρχές πρότειναν τον αποκλεισμό των συνδέσεων οπτικών ινών (FTTH) από τη νομοθεσία. Ένας συνασπισμός οργανώσεων, ζήτησε από τους νομοθέτες να το επανεξετάσουν αυτό και έτσι να διαφυλάξουν την ελευθερία όλων των χρηστών.

Τα τελευταία χρόνια, η πανδημία και η στροφή στην εργασία από το σπίτι ενίσχυσαν τη χρήση λογισμικού απομακρυσμένης επιτήρησης για την παρακολούθηση των εργαζομένων. Το 2020, η παγκόσμια ζήτηση για λογισμικό παρακολούθησης εργαζομένων αυξήθηκε 108 τοις εκατό έως τον Απρίλιο και 70 τοις εκατό έως τον Μάιο του 2020 σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, η ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξήθηκε κατά 21 τοις εκατό. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Η Ευρώπη βρίσκεται στην κορυφή αυτού του θλιβερού στατιστικού, σύμφωνα με το Global E-Waste Monitor 2020.

Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την προηγούμενη Τετάρτη, το Linux Foundation και ο πάροχος διαδικτυακών μαθημάτων edX αποκάλυψαν ότι οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν άτομα με εξειδίκευση στον ανοιχτό κώδικα, οδηγώντας τους όχι μόνο στην αύξηση των προσλήψεων σε αυτόν τον τομέα.

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη η διαπίστωση ότι ορισμένα υποτιθέμενα «ανοικτά» πρότυπα – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν επικυρωθεί από οργανισμούς ανάπτυξης προτύπων (SDOs) όπως το ISO, το CEN και το ETSI – δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να αγοράσει κάποιος μια άδεια.

Το Scientix έχει ένα νέο διαδικτυακό μάθημα, εμπνευσμένο από τη φετινή “STEM for All” STEM Discovery Campaign, βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς της προσχολικής ηλικίας και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βελτιώσουν τα μαθήματά τους με θέματα STEM.

Η ομάδα του Tor Project ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Tor Browser 11.5, μιας σημαντικής έκδοσης που φέρνει νέες δυνατότητες για να βοηθήσει τους χρήστες να καταπολεμήσουν ευκολότερα τη λογοκρισία στο διαδίκτυο.Το Tor Browser έχει δημιουργηθεί ειδικά για την πρόσβαση σε ιστότοπους μέσω του δικτύου The Onion Router (Tor).

Η ερευνητική μελέτη The Digital Single Market and the digitalisation of the public sector πραγματοποιήθηκε από το Θεματικό Τμήμα Οικονομικών, Επιστημονικών Πολιτικών και Πολιτικών Ποιότητας Ζωής κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO).

Ο αριθμός των start-ups νομικής τεχνολογίας –επιχειρήσεις που ειδικεύονται στον νομικό και τεχνολογικό τομέα– αυξάνεται στη Γαλλία. Αυτές οι νεοφυείς επιχειρήσεις στοχεύουν στη μεταρρύθμιση των παλιών πρακτικών των επαγγελματιών νομικών, προσφέροντας νομικά έγγραφα σε ψηφιακή πλατφόρμες.

Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο προγραμματισμού και εκπαίδευσης, ένα έργο με πρωτοβουλία εθελοντών δημιούργησε ένα μοντέλο γλώσσας ανοιχτού κώδικα που ισχυρίζεται ότι είναι τόσο ισχυρό όσο το GPT-3 του OpenAI , αλλά δωρεάν και ανοιχτό για χρήση από οποιονδήποτε (αν έχει την υπολογιστική ισχύ).

Η Διεθνής Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης 2022 με θέμα Open for Climate Justice θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη (24-30/10/2022).Η Διεθνής Εβδομάδα είναι μια παγκόσμια εκδήλωση για την ανοικτή πρόσβαση στην έρευνα στην οποία μετέχουν φορείς και ιδρύματα από όλο τον κόσμο.

Περισσότερα νέα για την ανοιχτότητα

Ομάδες εργασίας

Λίστες Ταχυδρομείου

Ακολουθήστε μας στα social media

Όλα τα ενημερωτικά δελτία

Το υλικό του “NEA ellak.gr” διανέμεται με την άδεια χρήσης:

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com