ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η ΕΕ ξεκίνησε την λειτουργία των δικτύων EU Voice και του EU Video με βάση το Mastodon και το Peertube

Το European Data Protection Supervisor (EDPS) εγκαινίασε πριν από λίγες ήμερες τη δημόσια πιλοτική φάση δύο πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης: Το EU Voice  και το EU Video .

Οι δύο πλατφόρμες αποτελούν μέρος των αποκεντρωμένων, ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα δικτύων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέουν τους χρήστες σε ένα περιβάλλον προσανατολισμένο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής, με βάση το λογισμικό Mastodon και PeerTube. Με την έναρξη της πιλοτικής φάσης του EU Voice και του EU Video , το EDPS στοχεύει να συμβάλει στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δεδομένα και την ψηφιακή κυριαρχία για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης στον ψηφιακό κόσμο.

Τα θεσμικά όργανα, οι φορείς, τα γραφεία και οι οργανισμοί της ΕΕ (EUI) που συμμετέχουν στην πιλοτική φάση αυτών των πλατφορμών θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με το κοινό μοιράζοντας σύντομα κείμενα, εικόνες και βίντεο στο EU Voice . και με κοινή χρήση, μεταφόρτωση, σχολιασμό βίντεο και podcast στο βίντεο της ΕΕ .

Ο Wojciech Wiewiórowski, του EDPS, δήλωσε : «Με την πιλοτική κυκλοφορία του EU Voice και του EU Video, στοχεύουμε να προσφέρουμε εναλλακτικές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δίνουν προτεραιότητα στα άτομα και τα δικαιώματά τους στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι το EU Voice και το EU Video δεν βασίζονται σε διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. δεν υπάρχουν διαφημίσεις στις πλατφόρμες. και δεν υπάρχει προφίλ ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες. Αυτά τα μέτρα, μεταξύ άλλων, δίνουν στα άτομα τη δυνατότητα επιλογής και ελέγχου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα».

Ο EDPS και η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής (DIGIT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεργάστηκαν στενά καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του EU Voice και του EU Video. Σύμφωνα με τους στόχους της  Στρατηγικής Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα 2020 – 2023 της Επιτροπής , η τεχνική βοήθεια του DIGIT προς το EDPS αποδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας στον ανοιχτό κώδικα ως μέσου για τα δικαιώματα της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων, συμβάλλοντας επομένως στην τεχνολογική κυριαρχία της ΕΕ .

Η έναρξη της πιλοτικής φάσης του EU Voice και του EU Video θα βοηθήσει το EDPS να δοκιμάσει τις πλατφόρμες στην πράξη συλλέγοντας σχόλια από τα συμμετέχοντα EUI. Το EDPS ελπίζει ότι αυτό το πρώτο βήμα θα σηματοδοτήσει τη συνέχεια στη χρήση πλατφορμών κοινωνικών μέσων που συμμορφώνονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Πηγή άρθρου: https://edps.europa.eu/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com