ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε το newsletter Ιανουαρίου του ellak.gr

Εάν θέλεις να λαμβάνεις κάθε μήνα το ενημερωτικό δελτίο για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες καταχώρησε εδώ (https://newsletters.ellak.gr/?p=subscribe&id=) το email σου. Το ενημερωτικό δελτίο στέλνεται κάθε μήνα σε πάνω από 60.000 παραλήπτες.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2201/ πάνω από 50 άρθρα για:
– το ελεύθερο λογισμικό
– τα ψηφιακά δικαιώματα
– τις πρωτοβουλίες για τον ανοιχτό κώδικα στην ΕΕ
– την προστασία της ιδιωτικότητας
– τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή διακυβέρνηση
– τα πνευματικά δικαιώματα
– τις ανοιχτές τεχνολογίες στην εκπαίδευση

Αν θες να συμμετέχεις στην ομάδα αρθρογραφίας της κοινότητας, και ενδιαφέρεσαι να παρουσιάσεις δημόσια δράσεις για τα κοινά και την ανοιχτότητα, να συμβάλλεις στην ανάπτυξη του εθελοντισμού, να δώσεις νέες ερμηνείες από την δημοσίευση νέων προσεγγίσεων και ιδεών ή όποιας εφαρμογής / πρωτοβουλίας ή/και καλής πρακτικής ανοιχτού λογισμικού θεωρείς ότι είναι χρήσιμη, δήλωσε συμμετοχή στη φόρμα που βρίσκεται διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2201/

Δείτε μερικά από τα άρθρα του Ιανουαρίου:

Μέχρι 13 Φεβρουαρίου 2022 οι αιτήσεις συμμετοχής των ομάδων στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση

Η Οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ανακοινώνει ότι η τελική προθεσμία για τις δηλώσεις συμμετοχής στον 4ο Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση (https://openedtech.ellak.gr) παρατείνεται έως τις 13 Φεβρουαρίου 2022

Κάλεσμα για προτάσεις έργων για το GSOC 2022

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ), θα καταθέσει αίτηση να συμμετέχει και στο φετινό πρόγραμμα Google Summer of Code 2022 ως mentor organization, και θα στηρίξει έργα ανοιχτού κώδικα από φοιτητές, ερευνητές ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Περισσότερα »

Πρόσκληση συμμετοχής στην Ομάδα Εργασίας για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες και το Ανοιχτό Περιεχόμενο στην Εκπαίδευση

Στόχος της Ομάδας Εργασίας είναι η οργάνωση της κοινότητας όσων ασχολούνται με τις Ανοιχτές Τεχνολογίες και το Ανοιχτό Περιεχόμενο στην Εκπαίδευση, η προβολή καλών πρακτικών που ήδη υλοποιούνται και η σχεδίαση και υλοποίηση νέων δράσεων για την περαιτέρω προώθηση και ανάπτυξη του ανοιχτού λογισμικού, των ανοιχτών ψηφιακών τεχνολογιών και των ανοιχτών εκπαιδευτικών ψηφιακών πόρων. Περισσότερα »

Πρόσκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος ανάληψης της FOSSCOMM 2022

Η ομάδα διοργάνωσης του Πανελλήνιου συνεδρίου FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) 2021 ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και απευθύνει κάλεσμα προς ομάδες φοιτητών, οι οποίες σε συνεργασία με μέλη ακαδημαϊκής κοινότητας μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου. Περισσότερα »

Bug bounties από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ασφάλεια του ανοιχτού κώδικα

Βραβεία έως 5 000 EUR διατίθενται για την εξεύρεση τρωτών σημείων ασφαλείας σε λύσεις ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούνται από δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως το LibreOffice, το LEOS, το Mastodon, το Odoo και το CryptPad. Περισσότερα »

Ο ανοιχτός κώδικας ως μια από τις βασικές προτεραιότητές της νέας Γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης

Η νέα Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές Δεκεμβρίου, υπόσχεται να δώσει νέα ώθηση στον ανοιχτό κώδικα, με ορισμένες νέες δεσμεύσεις. Ο ανοικτός κώδικας θα αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο του ψηφιακού κράτους της Γερμανίας. Περισσότερα »

H Google κυκλοφορεί επιτέλους τη δυνατότητα “απενεργοποίησης του 2G” για τα νέα smartphone Android

Πριν από λίγο καιρό, η Google ώθησε αθόρυβα μια νέα δυνατότητα στο λειτουργικό της σύστημα Android που επιτρέπει στους χρήστες να απενεργοποιούν προαιρετικά το 2G σε επίπεδο μόντεμ στα τηλέφωνά τους. Αυτό είναι ένα φανταστικό χαρακτηριστικό που θα παρέχει κάποια προστασία από τους προσομοιωτές κυψέλης. Περισσότερα »

Για ένα καλύτερο διαδίκτυο: Ελεύθερη πρόσβαση στην γνώση

Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής του 2021 Creative Commons (CC), οργανώσεις, ακτιβιστές, υποστηρικτές, βιβλιοθηκονόμοι, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, τεχνολόγοι και άλλοι συμμετείχαν σε εργαστήρια για τη «δημιουργία ενός καλύτερου Διαδικτύου». Περισσότερα »

SOPA Plus 10: 10 χρόνια μετά την μεγαλύτερη κινητοποίηση στο διαδίκτυο

Στις 18 Ιανουαρίου 2012, ο παγκόσμιος ιστός σχεδόν έκλεισε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Νόμο Stop Online Piracy Act (SOPA) και το Protect IP Act (PIPA), δύο νομοσχέδια που εισήχθησαν στη Βουλή και τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Περισσότερα »

Έκθεση του Open Data Institute (ODI), για την ετοιμότητα των χωρών της ΕΕ για τη δευτερογενή χρήση δεδομένων υγείας.

Η «δευτερεύουσα χρήση δεδομένων υγείας» αναφέρεται στη χρήση δεδομένων υγείας του πληθυσμού, που συλλέγονται μέσω ηλεκτρονικών αρχείων υγείας, δεδομένων ασφάλισης υγείας και δεδομένων μητρώου υγείας, με στόχο για παράδειγμα, τη βελτίωση του προγραμματισμού φροντίδας, της ανάπτυξης φαρμάκων, της παρακολούθησης ασφάλειας, την έρευνα και την χάραξη πολιτικής. Περισσότερα »

Τα έργα των Άγγελου Σικελιανού, Γρηγορίου Ξενόπουλου και Γεωργίου Δροσίνη έγιναν Κοινό Κτήμα

Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, μετά την παρέλευση 70 ετών από τον θάνατο του δημιουργού απελευθερώνονται τα πνευματικά δικαιώματα και όλο το έργο του καθίσταται Κοινό Κτήμα (Public domain) την 1η Ιανουαρίου του επόμενου ημερολογιακού έτους. Περισσότερα »

ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon- 19 – 20 Φεβρουαρίου 2022

Ο Μαραθώνιος Καινοτομίας ΕΚΔΔΑ Gov 5.0 Hackathon είναι μία τεχνολογική δράση ανοιχτής καινοτομίας και έχει στόχο την ενεργοποίηση (community activation) του οικοσυστήματος καινοτομίας, φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Περισσότερα »

“Ground Truth in Open Internet” —μια νέα σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων Open Journalism από τα Creative Commons

Η δημοσιογραφία παρέχει μια κρίσιμη δημόσια υπηρεσία. Η πρόσβαση σε επαληθεύσιμες πληροφορίες και ιστορίες που αμφισβητούν το υποκείμενο πεδίο της εξουσίας είναι κρίσιμης σημασίας για τις δημοκρατικές κοινωνίες. Ωστόσο, η δημοσιογραφία όπως την ξέρουμε αντιμετωπίζει νέες υπαρξιακές προκλήσεις. Περισσότερα »

Η χρήση adblock δεν συνιστά παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο

Απορρίφθηκε η αγωγή της Axel Springer κατά της Eyeo GmbH, της εταιρείας πίσω από το λογισμικό ανοιχτού κώδικα Adblock Plus για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.Ο γερμανικός εκδοτικός οίκος, στον οποίο ανήκουν, μεταξύ άλλων, τα εμπορικά σήματα Bild και Die Welt, ισχυρίστηκε ότι οι adblockers παρεμβαίνουν στην παρουσίαση ιστοσελίδων σε προγράμματα περιήγησης, παραβιάζοντας έτσι τα πνευματικά δικαιώματα. Περισσότερα »

Όλα τα άρθρα του Ιανουαρίου είναι διαθέσιμα στο https://newsletters.ellak.gr/archives/2201/

Όλα τα ενημερωτικά δελτία είναι διαθέσιμα εδώ.

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com