ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Φτιάξε τη μουσική σου σωστά με το beets

by: OSArena

Ένα διαπλατφορμικό πολυεργαλείο ανοιχτού κώδικα που θα ομορφύνει τη συλλογή της μουσικής σου.

Καλώς ήρθες σε ένα ακόμα άρθρο που απευθύνεται στους φίλους της μουσικής, και κυρίως εκείνους που αποφεύγουν την online ακρόαση μέσω των γνωστών υπηρεσιών και προτιμούν να διατηρούν τις μουσικές τους συλλογές τοπικά.

Μετά από τον εξαιρετικό αναπαραγωγέα μουσικής Tauon Music Box, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το πώς θα οργανώσεις τα σκόρπια αρχεία ήχου σωστά, ταξινομώντας τα σε φακέλους κατά καλλιτέχνη και δίσκο. Και όλα αυτά χωρίς κόπο και μπερδέματα.

Βάλε… beets στη μουσική

Δε θα σε ζαλίσω με γραφικές εφαρμογές που απαιτούν κάμποσα κλικς για να κάνεις αυτό που θέλεις. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι το πακέτο beets, που θα το βρεις στα αποθετήρια της διανομής σου.

Το beets είναι ένα ανοιχτού κώδικα (MIT) σύστημα διαχείρισης μουσικών συλλογών για το τερματικό που δημιουργήθηκε, όπως αναφέρει, για τους «εμμονικούς geeks της μουσικής». Αν δεν καταναλώνεις απλά «κομμάτια» αλλά πασχίζεις να ενσωματώσεις εξώφυλλα και άλλες σημαντικές πληροφορίες στα μουσικά αρχεία σου, τότε είσαι και εσύ ένας τέτοιος geek.

Ο δημιουργός του beets, Adrian Sampson , επέλεξε να το γράψει σε γλώσσα Python και να το δομήσει ως βιβλιοθήκη λογισμικού. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά παρέχουν επεκτασιμότητα με κάμποσα πρόσθετα για επιπλέον λειτουργίες και προσφέρουν την αρτιότερη -κατ’ εμέ- λύση στη διαχείριση των μουσικων συλλογών.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της μουσικής σου

Η ανοιχτότητα και η συνεργασία αποτελούν θεμέλιους λίθους του ΕΛ/ΛΑΚ και το beets δεν υστερεί σε αυτόν τον τομέα. Αξιοποιώντας τον πλούτο της κοινοτικής και ανοιχτού κώδικα εγκυκλοπαίδειας μουσικής MusicBrainz αντλεί στοιχεία για χιλιάδες δίσκους στο λεπτό.

Αν, παρ’ ελπίδα, ο δίσκος που ψάχνεις δε βρίσκεται ακόμα στο MusicBrainz, το beets συνεργάζεται και με τις υπηρεσίες Discogs και Beatport, ενώ μπορεί ακόμα και να μαντέψει τις ονομασίες των τραγουδιών αναλύοντας το ακουστικό αποτύπωμά τους.

Φυσικά, το beets είναι διαπλατφορμικό και μπορεί να τρέξει, πέρα από το Linux, σε οποιοδήποτε λογισμικό λειτουργεί η Python, άρα και σε Windows, macOS και *BSD.

Σου ανέφερα παραπάνω την επεκτασιμότητα και πρόσεξε τώρα πόσα μπορεί να κάνει ένα «ταπεινό» πρόγραμμα τερματικού με τη μουσική σου:

  • Μεταφορά ή υπολογισμός μεταδεδομένων όπως στίχοι, εξώφυλλα δίσκων, υποείδη μουσικής κ.ά.
  • Μετακωδικοποίηση ήχου σε οποιονδήποτε τύπο προτιμάς.
  • Έλεγχος για διπλότυπα ή τραγούδια που λείπουν.
  • Πλοήγηση στη μουσική συλλογή μέσω γραφικής διεπαφής στον περιηγητή σου.
  • Εισαγωγή στοιχείων από το Last.fm.
  • Συγχρονισμός με το MPD , το Kodi ή το Plex.
  • Διαμοιρασμός μουσικής με τη βοήθεια του συστήματος αρχείων IPFS .
  • Δημιουργία λιστών αναπαραγωγής με βάση κανόνες που θα ορίσεις (ακόμα και για το Spotify).
  • Αναζήτηση και επιφόρτωση μουσικής στο Google Play Music.
  • Λήψεις αρχείων ήχου από το YouTube, με τη χρήση του youtube-dl.

και αρκετές ακόμα δυνατότητες .

Η πιο πρόσφατη έκδοση του beets είναι η 1.4.9 και δόθηκε στην κυκλοφορία στις 31 Μαϊου 2019. Αν τυχόν η διανομή σου δεν την παρέχει, μπορείς εναλλακτικά να το εγκαταστήσεις μέσω της Python με την εντολή pip install beets.

Οργάνωσε τα τραγούδια σου αυτόματα σε λίγα λεπτά

Θα σου περιγράψω τώρα τον πιο απλό τρόπο χρήσης του beets, για να διαπιστώσεις πόσο εύκολο είναι.

Η βασική εντολή που θα χρησιμοποιείς είναι το beet import και η διαδρομή του φακέλου όπου βρίσκονται τα τραγούδια σου. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι έχεις έναν φάκελο «Songs» στα προσωπικά σου αρχεία, η εντολή μπορεί να γίνει (ενδεικτικά) beet import "$HOME/Songs". Από συνήθεια εδώ έκλεισα τη διαδρομή σε εισαγωγικά, κάτι που είναι απαραίτητο μόνο αν η ονομασία του φακέλου περιέχει κενά.

Σε περίπτωση που έχεις διάφορους υποφακέλους με μουσική, το beets θα σου λύσει τα χέρια γιατί χρειάζεται απλά να ορίσεις τη διαδρομή του ριζικού φακέλου και αυτό θα ψαχουλέψει μόνο του για τα υπόλοιπα.

Επειδή, όμως, μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, δες παρακάτω μια άποψη του beets και εγώ θα σου εξηγήσω τις λεπτομέρειες.Εισαγωγή δίσκου στη συλλογή με το beetsΕισαγωγή δίσκου στη συλλογή με το beets

Δώσαμε μια παρόμοια εντολή με παραπάνω και το beets μας λέει ότι βρήκε το συγκρότημα και τον δίσκο, όπως επίσης και την αντίστοιχη καταχώριση στο Musicbrainz από όπου θα αντλήσει τις πληροφορίες.

Παρατήρησες ότι αναφέρει και το ποσοστό ομοιότητας, ώστε να σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο και να μην καταλήξεις με άσχετα μεταδεδομένα; Ο αριθμός εδώ αλλάζει χρώμα ανάλογα με το πόσο σχετικές είναι οι πληροφορίες, ενώ από την εμπειρία μου μπορώ να σου πω ότι ένα ποσοστό πάνω από 90% δηλώνει κυρίως ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη στους τίτλους των τραγουδιών, τα οποία επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα, όπως στην εικόνα.

Στο κάτω μέρος θα βλέπεις τις ενέργειες που μπορείς να πραγματοποιήσεις, πατώντας απλά το αντίστοιχο κεφαλαίο γράμμα. Η προεπιλεγμένη είναι κλεισμένη σε αγκύλες και θα εκτελεστεί με σκέτο

.

Κάνε το beets να δουλεύει για εσένα

Ίσως αναρωτιέσαι πώς ακριβώς δουλεύει το beets στο παρασκήνιο και τι θα γίνει με τα τραγούδια σου τελικά. Θα σου πω, λοιπόν, ότι συνοδεύεται από ένα αρχείο ρυθμίσεων που θα το βρεις στη διαδρομή $HOME/.config/beets/config.yaml.

Εκεί μπορείς να του ορίσεις με λεπτομέρεια από το ποια πρόσθετα θέλεις να χρησιμοποιούνται και τον φάκελο όπου θα μεταφέρεται (αυτόματα, παρακαλώ) η οργανωμένη μουσική σου μέχρι τις χώρες που προτιμάς (σ.σ. συνηθίζονται οι διαφορετικές εκδόσεις δίσκων σε διάφορες χώρες) και την ενσωμάτωση των εξωφύλλων στα τραγούδια για να τα βλέπεις όμορφα στην εφαρμογή αναπαραγωγής.

Ορίστε και ένα απόσπασμα από το δικό μου αντίστοιχο αρχείο, για να πάρεις μια ιδέα: config.yaml

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
plugins: fetchart embedart scrub lastgenre missing web directory: ~/Music library: ~/.config/beets/library.db art_filename: cover threaded: yes original_date: yes per_disc_numbering: no ui: color: yes match: preferred: countries: ['US', 'GB|UK', 'JP'] media: ['CD', 'Vinyl', 'Digital Media|File'] original_year: yes

Τι θα συμβεί, όμως, αν το beets δε μπορεί να βρει πουθενά τον δίσκο που ψάχνεις; Θα τα κάνει μπάχαλο; Όχι, φυσικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα σου αναφέρει ορισμένες προτάσεις που παρουσιάζουν κάποια ομοιότητα και εσύ θα διαλέξεις.

Προσωπικά, επιλέγω πάντα το «Skip» για τους δίσκους που δυσκολεύουν το beets και στη συνέχεια τους οργανώνω με το MusicBrainz Picard. Έτσι έχω όλα τα πλεονεκτήματα και των δύο λύσεων.Αποτυχία εύρεσης δίσκου στο beetsΑποτυχία εύρεσης δίσκου στο beets

Για όλα τα υπόλοιπα που δε χωρούν σε ένα άρθρο, μπορείς να συμβουλεύεσαι την αρτιότατη τεκμηρίωση του beets , ενώ οι παράμετροι που δέχεται για την επεξεργασία της μουσικής είναι μόνο μία εντολή (beet -h) μακριά.

Μια ευχάριστη νότα στις συλλογές μουσικής

Είχα αναφέρει σε παλιότερο άρθρο ότι διατηρώ μια αρκετά μεγάλη σε όγκο συλλογή μουσικής που, πλέον, ξεπερνάει τα 200 GB. Την οργάνωσα όλη με τη βοήθεια του beets και το τελικό αποτέλεσμα με άφησε υπέρ του δέοντος ευχαριστημένο.

Αν και εσύ αγαπάς τη μουσική και όχι τη «στεγνή» ακρόαση, θα σου το προτείνω χωρίς καμία επιφύλαξη. Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις και πιστεύω ότι το beets θα δώσει άλλη χάρη στην αγαπημένη σου δισκογραφία.

Δείτε την ιστοσελίδα του Beets και το αποθετήριο του στο github

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/, https://osarena.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com