ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Υπότιτλοι παντού με το Penguin Subtitle Player

by: OSArena

Αρκετές φορές, θέλοντας να παρακολουθήσουμε μια ταινία ή επεισόδια μιας σειράς -τόσο διαδικτυακά όσο και τοπικά- αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, όπως κακά συγχρονισμένους υπότιτλους, ενοχλητικό χρώμα στα γράμματα, κουραστικές γραμματοσειρές ή ακόμα και μη υποστήριξη υποτίτλων (σε διαδικτυακές ροές), όπως επίσης και υπότιτλους που είναι λανθασμένοι, σε άλλη γλώσσα ή δεν έχουν σωστή μετάφραση.

Σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω περιπτώσεις και αν τύχουμε, δε χρειάζεται να μπούμε σε χρονοβόρες και απογοητευτικές διαδικασίες προκειμένου να απολαύσουμε το περιεχόμενο που επιθυμούμε τη στιγμή που θέλουμε. Η λύση είναι μια μικρή εφαρμογή αναπαραγωγής υποτίτλων που ακούει στο όνομα Penguin Subtitle Player.

Το Penguin Subtitle Player είναι γραμμένο σε Qt5 ώστε να λειτουργεί διαπλατφορμικά, και διατίθεται υπό άδεια ελεύθερου κώδικα (GPLv3). Αν και αρχικά δημιουργήθηκε για Linux, έγινε πολύ δημοφιλές με αποτέλεσμα να προκύψουν εκδόσεις και για Windows και macOS.

Ας δούμε, όμως, τι μας προσφέρει αυτή η μικρή εφαρμογή:

  • Υποστήριξη για περισσότερα από 700 είδη κωδικοποίησης, με προεπιλογή το UTF8 και αυτόματο εντοπισμό
  • Πολλαπλούς τύπους υποτίτλων
  • Προσαρμόσιμη διάταξη (μέγεθος καρέ, χρώμα και αδιαφάνεια φόντου, στυλ γραμματοσειράς)
  • Χρονική ρύθμιση (γρήγορη κίνηση προς τα εμπρός ή πίσω με προσαρμόσιμο χρονικό διάστημα)
  • Μετάβαση στον προηγούμενο/επόμενο υπότιτλο
  • Αυτόματη αναπαραγωγή υποτίτλων με μεταφορά και απόθεση (αγγλ. drag and drop) των αρχείων

Ανοίγοντας το Penguin Subtitle Player, θα δούμε ένα ημιδιαφανές παράθυρο με κάποια κουμπιά χειρισμού. Μπορούμε να το τοποθετήσετε πάνω από το περιεχόμενο που παρακολουθούμε, σε όποιο σημείο θέλουμε, και απλά να ρίξουμε μέσα το επιθυμητό αρχείο υποτίτλων που έχουμε κατεβάσει. Εναλλακτικά, έχουμε τη δυνατότητα αναζήτησης του αρχείου από το εικονίδιο με τον φάκελο στην πάνω αριστερή γωνία του παραθύρου.

Η αναπαραγωγή υποτίτλων είναι ένα drag and drop μακριά

Αν τυχόν υπάρχουν άλλοι υπότιτλοι ενσωματωμένοι στο περιεχόμενο, μπορούμε απλά να κάνουμε πιο σκούρο το φόντο του ώστε να τους κρύψουμε. Και φυσικά, μπορούμε πάντα να ορίσουμε το χρώμα των γραμμάτων, το μέγεθός τους μα και τη γραμματοσειρά. Όλες οι ρυθμίσεις βρίσκονται πάνω δεξιά, στο κουμπί με το γρανάζι.

Η δυνατότητα συγχρονισμού μας παρέχει την ευελιξία να μετακινήσουμε τους υπότιτλους μπροστά ή πίσω για να συμπίπτουν ακριβώς με τη ροή του περιεχομένου. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Penguin Subtitle Player, όμως, είναι ότι μπορεί να παίξει πάνω από οποιοδήποτε βίντεο, ακόμα και αν παρακολουθούμε ένα stream στον περιηγητή μας.

Η προσωπική μου άποψη είναι πως η εφαρμογή αποτελεί ό,τι καλύτερο υπάρχει στο είδος -καθώς έχουμε πάρα πολλούς αναπαραγωγείς υποτίτλων- και αυτός είναι ο λόγος που έγινε τόσο δημοφιλής.

Πλήρης ενσωμάτωση υποτίτλων
Υπότιτλοι και βίντεο γίνονται ένα

Το Penguin Subtitle Player είναι διαθέσιμο σε επίσημα και ανεπίσημα αποθετήρια αρκετών διανομών, καθώς και στο Snap Store. Η πιο απλή λύση, όμως, που θα δουλέψει σε όλα τα λειτουργικά, είναι να κατεβάσουμε το αντίστοιχο συμπιεσμένο πακέτο, να το αποσυμπιέσουμε και να τρέξουμε το εκτελέσιμό του.

Κλείνοντας και ευκαιρίας δοθείσης, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που, ερασιτεχνικά και από μεράκι, κάθονται και μεταφράζουν αμέτρητες ταινίες και σειρές, προκειμένου να μπορούμε να τις απολαμβάνουμε όλοι οι υπόλοιποι. Να θυμίσω πως δεν πληρώνονται για τη δουλειά που κάνουν και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να κατεβάζουμε τους υπότιτλους απευθείας από τις ιστοσελίδες τους.

Το Penguin Subtitle Player στο GitHub

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/, https://osarena.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com