ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: croc | Μεταφορά αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή

by: Cerebrux

Η σημερινή μας εφαρμογή, είναι το Croc με το οποίο μπορούμε να κάνουμε μεταφορά αρχείων από υπολογιστή σε υπολογιστή σε Linux, BSD, Windows ή Mac είτε αυτά είναι στο σπίτι μας είτε στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Ένα σύνηθες πρόβλημα είναι πώς να μεταφέρεις αρχεία από ένα υπολογιστή σε ένα οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή.

Σε τοπικό δίκτυο τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα – τουλάχιστον αν καταφέρεις να κάνεις το samba να δουλέψει (βλέπε : Κοινόχρηστος φάκελος υπολογιστή για κοινή χρήση αρχείων στο Linux – και στην τελική υπάρχουν και τα στικάκια. Το πρόβλημα αυτό προσπάθησε το wrapinator αλλά αυτό περιορίζει τη χρήση ανάμεσα σε δυο υπολογιστές που τρέχουν Mint και είναι στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Άρα αν τρέχει κάποιο άλλο λειτουργικό σύστημα ή δεν είναι στο ίδιο τοπικό δίκτυο, δεν μας καλύπτει. Από την άλλη οι λύσεις με SSH (SFTP, SCP) απαιτούν την ύπαρξη ssh server οπότε δεν βολεύει για μεταφορές αρχείων που γίνονται μια φορά στο τόσο.

metafora-arxeion-apo-pc-se-pc1

Σε παλιότερο οδηγό, είχαμε παρουσιάσει το MagicWormhole, μια πολύ καλή λύση, αλλά πλέον χρησιμοποιούμε το croc .

Και οι δυο λύσεις δουλεύουν το ίδιο καλά, αλλά το πλεονέκτημα του croc είναι πως είναι γραμμένο σε γλώσσα go αντί για Python και έτσι δε χρειάζεται εξαρτήσεις, αλλά όλη η εφαρμογή είναι ένα εκτελέσιμο.

Εγκατάσταση του Croc

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για εγκατάσταση του Croc:

Σε Windows μπορείτε να το εγκαταστήσετε με Chocolatey:

choco install croc

Σε macOS μπορείτε να το εγκαταστήσετε από MacPorts:

sudo port selfupdate
sudo port install croc

Για περισσότερους τρόπους δείτε την επίσημη τεκμηρίωση.

Χρήση του Croc για αποστολή και λήψη αρχείων

Στον υπολογιστή από τον οποίο στέλνουμε τα αρχεία ανοίγουμε ένα τερματικό και γράφουμε

croc send [αρχεία ή φάκελοι]

θα μας δώσει ένα τυχαίο κωδικό όνομα όπως το anita-price-quick του παραδείγματος. Οποιοσδήποτε γνωρίζει τη μυστική λέξη (αλλά μόνο ένας) μπορεί να το κατεβάσει γράφοντας

croc anita-price-quick

Μπορούμε επίσης να βάλουμε τη δική μας κωδική λέξη

croc send --code parta-sto-kalo [αρχεία ή φάκελοι]

Η μεταφορά γίνεται μεταξύ των δυο υπολογιστών κρυπτογραφημένα (και με δυνατότητα να συνεχίσεις από εκεί που σταμάτησε η μεταφορά) και δεν παρεμβαίνει κάποιος τρίτος server, ούτε απαιτείται κάποια ρύθμιση. Αν κάποιος προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ίδια λέξη κατά την μεταφορά, η μεταφορά θα σταματήσει.

Το croc χρησιμοποιεί έναν relay server για να κλείσει το “ραντεβού” μεταξύ των δυο υπολογιστών. Ένα πλεονέκτημα του croc είναι πως είναι εύκολο να στήσεις και να χρησιμοποιήσεις το croc για να φτιάξεις τον δικό σου τέτοιο server (ακόμα και μέσα από το tor) για μέγιστη ασφάλεια. Για οδηγίες δείτε στην επίσημη του σελίδα.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com