ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: CuteFish | Νέο γραφικό περιβάλλον για Linux διανομές

by: Cerebrux

Για τους λάτρεις της ποικιλομορφίας στο Linux, πλέον έχουν έναν ακόμη λόγο να ετοιμαστούν για πειραματισμό μιας και δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα ένα νέο γραφικό περιβάλλον με όνομα CuteFish.

Τα γραφικά περιβάλλοντα που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει στις διανομές Linux ξεπερνάνε τις 15 (βλέπε Σύντομη Ιστορία του γραφικού περιβάλλοντος στους υπολογιστές). Φανταστείτε ότι μόνο στον Archon installer δίνουμε την δυνατότητα για εγκατάσταση πάνω από 10 γραφικά περιβάλλοντα.

Τι είναι το CuteFish;

Για να το δοκιμάσω, έκανα στα γρήγορα μια εγκατάσταση Manjaro Linux.

cutefish desktop

Αρχικά, το γραφικό περιβάλλον χρησιμοποιεί τα KDE Frameworks, Qt και το Plasma 5. Το γεγονός ότι όλο και περισσότερα γραφικά περιβάλλοντα δημιουργούνται πάνω στο KDE είναι μια ένδειξη για την εξαιρετική δουλειά που κάνει το KDE στο Plasma 5.

Επιπλέον, οι δημιουργοί του CuteFish θα δημιουργήσουν και μια δικιά τους διανομή την CuteFishOS και σύμφωνα με τους δημιουργούς τους θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου.

Προς το παρόν όποιος θέλει να το δοκιμάσει μπορεί να το βρει στα Arch Repo καθώς και στο Manjaro με έτοιμο community iso.

CuteFish | Επιρροές και κατηγορία χρηστών

Στόχος του συγκεκριμένου γραφικού περιβάλλοντος είναι η σχεδίαση του για τους “αρχάριους” χρήστες. Για τον λόγο αυτόν έχουν δημιουργήσει κάποιες ξεχωριστές εφαρμογές όπως τον διαχειριστή αρχείων (cutefish-filemanager)

cutefish file manager

Με μια γρήγορη ματιά στο γραφικό περιβάλλον, μπορώ να πω πως μοιάζει αρκετά με το Deepin και το JingOS. Με μία γρήγορη ματιά στην ιστοσελίδα τους είδα ότι το JingOS το έχει και στους φίλους. Οπότε λογικό να επηρεαστεί από το συγκεκριμένο project.

Επίσης φαίνεται να υιοθετεί το macOS style όπως το elementayOS για το οποίο δεν υπάρχουν πολλά γραφικά να το ακολουθούν ως μοντέλο. Οι περισσότερες πηγαίνουν με πρότυπο το Windows style όπως το Cinnamon, Plasma κ.α.

Σίγουρα είναι ένα project που μόλις ξεκίνησε και έχει ακόμη πολύ δρόμο μέχρι να σταθεροποιηθεί σαν γραφικό. Οπότε δεν προτείνεται να το έχετε σε παραγωγικό μηχάνημα.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com