ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Το JingOS βάζει δυναμικά το Linux στα tablets

by: OSArena

Μια νέα διανομή από την Κίνα που συνδυάζει τη δύναμη του Linux με την αισθητική του iPad και την πληθώρα εφαρμογών του Android.

Μετρώντας δεκατέσσερα χρόνια διαδικτυακής αρθρογραφίας, έχω κάνει αμέτρητες παρουσιάσεις και δοκιμές σε κάθε είδους διανομή Linux. Τόσες ώστε να μένω, πλέον, ασυγκίνητος από οποιοδήποτε νέο «distro πυροτέχνημα», ενώ αρκετές φορές είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός (αυτό σηκώνει αρκετή συζήτηση, η οποία θα γίνει εν ευθέτω χρόνω).

Εντούτοις, από το σημείο όπου πρωτοεμφανίστηκε η σχετική τεχνολογία και έπειτα, πάντα «τσίμπαγα» με τις διανομές που προορίζονταν για οθόνες αφής και ειδικότερα για συσκευές όπως tablets και smartphones. Δυστυχώς όμως, αν και υπήρξαν αρκετές προσπάθειες που ξεκίνησαν με τις καλύτερες προοπτικές, ελάχιστες καρποφόρησαν, ενώ οι περισσότερες έχουν παραμείνει σε βρεφικά στάδια ανάπτυξης. Οι λόγοι για αυτό είναι αρκετοί αλλά δε θα επεκταθώ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε αποσπάσει το εγχείρημα της κοινότητας KDE. Αν και οι παλιότερες προσπάθειες της ομάδας για την κυκλοφορία ενός tablet βασισμένου στο γραφικό περιβάλλον Plasma Active δεν ευόδωσαν (σ.σ. θυμάστε το Spark;), η προσωπική μου άποψη είναι πως σε κάθε σημείο αποτελούσε μια αρτιότερη πρόταση συγκριτικά με αυτές των Android και iOS. Όμως, άλλο το marketing του KDE και διαφορετικό αυτό των Google και Apple. Είναι μεγέθη που δεν αντέχουν στη σύγκριση.

Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια χωρίς κάποια σημαντική ενέργεια στον χώρο. Όμως, στις αρχές του τρέχοντος έτους, μια ανάλογη πρόταση μου κίνησε το ενδιαφέρον. Το όνομα αυτής είναι JingOS και, όπως ίσως καταλάβατε, έρχεται από τη Κίνα. Ομολογώ πως στην αρχή, παρόλο το ενδιαφέρον που είχε, με προβλημάτισε, καθώς οι πρώτες υλοποιήσεις δεν υποστήριζαν αναβαθμίσεις, με συνέπεια κάθε νέα έκδοση που κυκλοφορούσε να χρειάζεται ξανά εγκατάσταση.

Βέβαια, οι προγραμματιστές του είχαν αναφέρει στις σχετικές ενημερώσεις ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί με OTA αναβαθμίσεις.

Μια πραγματικά «mobile-first» διανομή Linux

Η επιφάνεια εργασίας του JingOS

Το JingOS αποτελείται από ελεύθερο λογισμικό (GPLv3) και είναι μια διανομή σχεδιασμένη κατά κύριο λόγο για συσκευές με οθόνη αφής, εμπνευσμένη από το iPad. Πρακτικά, θα είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο θα παντρεύει το Linux με το Android έχοντας την αισθητική που μας έχει συνηθίσει η Apple. Μια «iPadOS-style Linux distro», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Εδώ τίθεται το θέμα της αντιγραφής της γραφικής διεπαφής του iPad, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει προβλήματα μελλοντικά. Αν και πότε δεν είχα (ούτε θέλω) το μηχάνημα της Apple ώστε να κάνω συγκρίσεις, με μια αναζήτηση είδα πως οι ομοιότητες είναι έντονες. Όχι, όμως, τέτοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μηνύσεις. Αυτό, βέβαια, είναι η προσωπική μου άποψη. Όπως και να έχει, μέχρι τώρα η Apple δεν έχει κάνει καμία κίνηση. Ο χρόνος θα δείξει.

Το JingOS είναι χτισμένο πάνω στο Ubuntu 20.04 και διαθέτει ένα προσαρμοσμένο περιβάλλον εργασίας που βασίζεται στο Qt, και πιο συγκεκριμένα σε μια αρκετά αλλαγμένη εκδοχή του Plasma Mobile. Παρότι προορίζεται για βασική χρήση με αφή, είναι συμβατό με ποντίκι και πληκτρολόγιο.

Συνοδεύεται από το δικό του App Store, από όπου μπορούμε να εγκαταστήσουμε πλήθος εφαρμογών -με αρκετές να είναι προεγκατεστημένες- πολύ εύκολα, όπως έχουμε συνηθίσει από αντίστοιχες διανομές Linux. Το bonus εδώ είναι πως θα μπορούν να εγκατασταθούν και εφαρμογές του Android.

Η πρώτη επαφή με το JingOS

Ξεκινώντας για πρώτη φορά το JingOS, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα όμορφο και καλοσχεδιασμένο περιβάλλον, το οποίο δεν είναι «φορτωμένο», είναι καθαρό και ιδιαίτερα απλό. Προεπιλεγμένος περιηγητής είναι ο Chromium, ενώ θα βρούμε και τη σουίτα γραφείου WPS Office (κλώνος της αντίστοιχης της Microsoft).

Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι οι βασικές και αναμενόμενες, με τις περισσότερες να αποτελούν forks των αντίστοιχων του Plasma Mobile:

  • Media Player
  • Voice Memos
  • Calendar
  • Calculator
  • Camera
  • Clock
  • Photos
  • Terminal
  • Files

Ο διαχειριστής αρχείων είναι αξιοσημείωτος μα, παρότι αισθητικός, απλός και εύχρηστος, δε μπορεί να εντοπίσει αυτόματα συνδεδεμένες συσκευές, όπως USB sticks και εξωτερικούς δίσκους.

Στην επιφάνεια εργασίας θα δούμε και ένα εικονίδιο το οποίο επιτρέπει την εγκατάσταση του JingOS σε μια συμβατή συσκευή, είτε αυτή είναι tablet είτε κάποιος φορητός υπολογιστής. Η διαδικασία γίνεται μέσα από το απλό και αισθητικό περιβάλλον του γνωστού Calamares και ο χρόνος που απαιτείται έχει να κάνει, φυσικά, με το hardware και την ποιότητα της διαδικτυακής σύνδεσής μας.

Στη πράξη, λοιπόν, και αφού το έτρεξα για πρώτη φορά, είδα ένα όμορφο και λιτό περιβάλλον που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε desktop και tablet. Εκτός από τα εικονίδια των εφαρμογών στην επιφάνεια εργασίας, στο κάτω μέρος υπάρχει ένα dock με συντομεύσεις για το App Store, το τερματικό και τις ρυθμίσεις.

Δεν είχα κανένα πρόβλημα με την ασύρματη σύνδεση και έτσι προχώρησα στην προσπάθεια να εγκαταστήσω ορισμένες εφαρμογές της αρεσκείας μου. Από το App Store εγκατέστησα αρχικά το VLC που, αν και δούλεψε, είχε ορισμένα θέματα στη λειτουργία πλήρους οθόνης μα και στην απόκρισή του ορισμένες φορές.

Όταν, όμως, έκανα αναζήτηση για τον Firefox, δεν τον βρήκε και εκεί πάγωσαν τα πάντα. Το App Store σταμάτησε να εμφανίζει τις διαθέσιμες εφαρμογές σε οποιαδήποτε κατηγορία και έδειχνε σαν να μην υπάρχει τίποτα. Βασικά, νομίζω πως την παρούσα στιγμή είναι διαθέσιμες μόνο οι Featured Apps που έχει. Εκεί είδα πως υπάρχει και ο Opera, τον οποίο από περιέργεια δοκίμασα να τον εγκαταστήσω μέσω τερματικού και, πράγματι, όλα πήγαν μια χαρά.

Από πλευράς υλικού, ο ήχος λειτούργησε μια χαρά, όπως επίσης απροβλημάτιστα αναγνωρίστηκαν και δούλεψαν η κάμερα και το μικρόφωνο.

Φυσικά, υποστηρίζεται και η χρήση ποντικιού και πληκτρολογίου, αν και δε θα πρέπει να περιμένουμε ανάλογη συμπεριφορά όπως σε ένα desktop. Ο κέρσορας δεν έχει το συνηθισμένο βελάκι μα μια μικρή σφαίρα, ενώ για να ελαχιστοποιήσουμε τις εφαρμογές αρκεί να κάνουμε διπλό κλικ στη μικρή μπάρα που εμφανίζεται κάτω αριστερά. Σε αρκετά σημεία, όπως επί παραδείγματι σε αρχεία, υπάρχει και το δεξί κλικ με διάφορες επιλογές (αντιγραφή, μεταφορά, διαγραφή κλπ.).

Αυτό που, ομολογουμένως, με παίδεψε, ήταν το να μπορέσω να βρω με ποιον τρόπο γίνεται η εναλλαγή ανάμεσα στις ανοιχτές εφαρμογές. Τυχαία, κάνοντας δεξί κλικ πάνω σε μια εικόνα, είδα πως παρουσίασε και τις μικρογραφίες των ενεργών εφαρμογών μα, προφανώς, δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος.

Τέλος, υπάρχουν διάφορα τα οποία δε λειτουργούν ακόμα, τόσο στα Settings όσο και πιο απλά, όπως η δυνατότητα για αλλαγή φόντου που απουσιάζει εντελώς. Όσο για την εγκατάσταση εφαρμογών Android, θα σας γελάσω γιατί δεν το έψαξα ιδιαίτερα.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως πρόκειται για μια πρώιμη έκδοση (αυτήν τη στιγμή η 0.8.1), η οποία, ωστόσο, έχει κάνει τεράστια άλματα από την αρχική (alpha) που είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο. Αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, πιστεύω πως οι μελλοντικές εκδόσεις θα είναι βελτιωμένες και πιο αποδοτικές, με όλες τους τις λειτουργίες και χωρίς προβλήματα. Αυτό, άλλωστε, υπόσχονται και οι δημιουργοί του JingOS.

Εξαιρετική υποστήριξη υλικού

Στην παρούσα φάση το JingOS υποστηρίζει αρχιτεκτονικές επεξεργαστή x86 και ARM. Το δοκίμασα σε δύο διαφορετικά μηχανήματα ώστε να έχω πιο ολοκληρωμένη άποψη και μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις που μου άφησε παρακάτω.

ACER ASPIRE 5738Z

  • Επεξεργαστής Intel Pentium Dual-Core Mobile T4200 2.00 GHz με 1 MB L2 cache στα 800 MHz
  • Οθόνη 15.6″ WXGA TFT LCD σε ανάλυση 1366 x 768 pixels
  • RAM DDR3 3072 MB (1 x 1024 MB και 1 x 2048 MB)
  • 250 GB SATA HDD
  • Κάρτα γραφικών Intel GMA 4500M

Σε αυτό το μηχάνημα η δοκιμή έγινε από live USB και έτσι δεν είναι πολύ αντικειμενικά τα συμπεράσματα. Παρόλα αυτά, το JingOS φόρτωσε γρήγορα και η απόκριση σε ρυθμίσεις και ό,τι άλλο κάλεσα ήταν πολύ καλή. Αναγνώρισε τα πάντα από το ενσωματωμένο υλικό.

ASUS EeePC

  • Επεξεργαστής Intel
  • Οθόνη 7″ TFT LCD
  • RAM DDR2 512 MB
  • Αποθηκευτικός χώρος 4 GB flash

Ένα μηχάνημα αρκετά παλιό με συναισθηματική αξία, που το διατηρώ σε άψογη κατάσταση ανανεώνοντας ανά διαστήματα τις διανομές που τρέχει. Εδώ προτίμησα να κάνω κανονική εγκατάσταση στην ενσωματωμένη flash μνήμη του.

Αν εξαιρέσουμε την όχι και τόσο καλή διαδικτυακή εμπειρία -καθότι χαμηλά τα specs του μηχανήματος- εγκαταστάθηκε σύντομα και με ικανοποιητική απόκριση στα πάντα (βέβαια, το AppStore αργεί λίγο να φορτώσει). Και εδώ αναγνώρισε τα πάντα από το ενσωματωμένο υλικό.

Προσπάθησα να το εγκαταστήσω και σε ένα παλιό ASUS tablet που έχω μα δεν τα κατάφερα. Αυτό, όμως, δεν οφειλόταν στη διανομή, η οποία έτρεξε κανονικά, αλλά στο γεγονός πως υπήρχε πρόβλημα στην οθόνη αφής του μηχανήματος και έτσι η όλη διαδικασία ήταν κουραστική, οπότε και τα παράτησα. Παρόλα αυτά, η εγκατάσταση μπορούσε να γίνει χωρίς πρόβλημα.

Πώς θα δοκιμάσω το JingOS;

Αν μεταφερθούμε στη σχετική ιστοσελίδα και πατήσουμε το κουμπί για τη λήψη του JingOS, θα ανοίξει μια νέα καρτέλα όπου θα μας ζητηθεί να εισαγάγουμε ένα όνομα και μια ηλεκτρονική διεύθυνση προκειμένου να μας αποσταλεί ο κατάλληλος σύνδεσμος (σ.σ. όχι ό,τι καλύτερο, το ξέρω). Στη συνέχεια μπορούμε να το βάλουμε σε ένα USB stick, ακριβώς όπως κάθε άλλη διανομή Linux.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η διεπαφή είναι «mobile-first», ακόμα και αν χρησιμοποιούμε ποντίκι και πληκτρολόγιο. Στην πρώτη οθόνη, λοιπόν, θα χρειαστεί να σύρουμε προς τα πάνω το βελάκι που θα δούμε, εισαγάγοντας αμέσως μετά τον κωδικό 123456 για να ξεκλειδώσει.

Αφού συνδεθούμε στο Διαδίκτυο (αναγνωρίζει αμέσως ethernet και Wi-Fi) και αποδεχτούμε τους σχετικούς όρους χρήσης, θα φορτώσει η επιφάνεια εργασίας του. Οι ρυθμίσεις για φωτεινότητα, ήχο κλπ. εμφανίζονται σύροντας προς τα κάτω από την πάνω δεξιά γωνία της οθόνης, στην περιοχή του system tray.

Σύμφωνα με τους προγραμματιστές, η έκδοση 1.0 του JingOS αναμένεται στις 30 Ιουνίου, ενώ στο προσεχές μέλλον θα ξεκινήσει μια crowdfunding καμπάνια για τη δημιουργία του JingPad A1, ενός ARM-based Linux tablet που θα χρησιμοποιεί το ίδιο λειτουργικό.

Η ιστοσελίδα του JingOS

Το JingOS στο GitHub

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://osarena.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com