ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τι σημαίνει η νίκη της Google για τα πνευματικά δικαιώματα έναντι της Oracle

Εάν ακούσετε την άποψη της Oracle, τότε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών (SCOTUS) που αποφάσισε ότι οι διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API) δεν μπορούν να προστατεύονται από αυστηρά πνευματικά δικαιώματα, επειδή υπεριχύει η δίκαιη χρήση, ήταν μια λάθος απόφαση. Η Google, φυσικά, διαφωνεί. Όμως, ενώ αυτή η απόφαση ήταν μια μεγάλη νίκη για την Google, ήταν ακόμα μεγαλύτερη νίκη για όλους τους προγραμματιστές λογισμικού – ναι, ακόμη και για την Oracle – και για τα ανοιχτά API και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα. 

Η Oracle είχε υποστηρίξει για πάνω από μια δεκαετία ότι η Google παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα της Oracle , αντιγράφοντας τη “δομή, την ακολουθία και την οργάνωση 37 διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών Java (API) στο Android. Η Google απάντησε ότι ένα API μοιάζει με αλφάβητο ή την γραμματική. Είναι τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προγραμμάτων. Το SCOTUS, με επικεφαλής τον δικαστή Stephen Breyer, συμφώνησε με το επιχείρημα της Google. Σχεδόν όλοι δεν είχαν έμμισθη σχέση με την Oracle συμφώνησαν επίσης.

Αυτό περιλαμβάνει τον Τζέιμς Γκόσλινγκ. ( Ξέρετε, ο τύπος που δημιούργησε την Java) Ο Γκόσλινγκ έγραψε στο Twitter: «Η λογική υπερίσχυσε : Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε, και συνεχίστηκε για περισσότερο από μια δεκαετία».

Ο Head of Developer Policy του GitHub Mike Linksvayer «ενθουσιάστηκε που το Δικαστήριο επιβεβαίωσε τα συμφέροντα των προγραμματιστών σε αυτήν τη διαφορά. Σε πολλά σημεία της απόφασης, το Δικαστήριο εξέτασε το δημόσιο συμφέρον να επιτρέπει στους προγραμματιστές να μεταφέρουν ευκολότερα τις δεξιότητές τους από έργο σε έργο”

Είναι αλήθεια ότι το Ανώτατο Δικαστήριο άφησε ανοιχτό το ερώτημα, εάν τα API μπορούν να είναι έχουν πνευματικά δικαιώματα. Όμως, με την ευρύτερη έννοια που έδωσε το δικαστήριο στην δίκαιη χρήση των API, αυτό δεν έχει σημασία. Εξάλλου, όπως έγραψε ο Justice Breyer στην απόφαση: 

Η Google αντέγραψε τμήματα του Sun Java API, και το έπραξε εν μέρει για τον ίδιο λόγο που η Sun δημιούργησε αυτά τα τμήματα, δηλαδή, για να δώσει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να καλέσουν προγράμματα εφαρμογής που θα εκτελούσαν συγκεκριμένες εργασίες. Αλλά δεδομένου ότι ουσιαστικά οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη χρήση ενός προγράμματος υπολογιστή που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα (ας πούμε, για διδασκαλία ή έρευνα) θα έκανε το ίδιο, το να σταματήσει εδώ θα περιόριζε σοβαρά το πεδίο της ορθής χρήσης στο λειτουργικό πλαίσιο των προγραμμάτων υπολογιστών. Αντίθετα, για να προσδιορίσουμε αν μια χρήση είναι «μετασχηματιστική», πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω και να εξετάσουμε τους πιο συγκεκριμένους «σκοπούς» και «χαρακτήρες» της αντιγραφής.  17 U. S. C. §107(1).

Όπως ο Laurence Tribe, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Carl M. Loeb στο Harvard Law School, έγραψε στο Twitter: «Η νίκη της Google έναντι της Oracle σε σχέση με τη δίκαιη χρήση της διεπαφής λογισμικού Java API ήταν μια λογική νίκη επί μιας παρωχημένης ανάγνωσης των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων.”

Ο Michael Barclay, ειδικός σύμβουλος του Electronic Frontier Foundation (EFF) , δήλωσε: ” Σε μια νίκη για την καινοτομία … Αυτή η απόφαση δίνει περισσότερη νομική βεβαιότητα στην κοινή πρακτική των προγραμματιστών λογισμικού να χρησιμοποιούν, να επαναχρησιμοποιούν και να εφαρμόζουν εκ νέου διεπαφές λογισμικού που γράφονται από άλλους, έθιμο που διέπεται από τις περισσότερες τεχνολογίες διαδικτύου και προσωπικών υπολογιστών που χρησιμοποιούμε καθημερινά. “

Αυτό είναι επίσης μια νίκη για προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα και ελεύθερου λογισμικού. “Η σημερινή απόφαση θέτει την ερμηνεία του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τη δίκαιη χρήση στο πλευρό της θέσης της ελεύθερης κυκλοφορίας λογισμικού ότι οι δηλώσεις στους ορισμούς API δεν πρέπει να περιορίζονται από άδειες πνευματικής ιδιοκτησίας και υπόκεινται σε δίκαιη χρήση”, δήλωσε ο Mishi Choudhary, νομικός διευθυντής της το Κέντρο Ελευθερίας Λογισμικού (SFLC)
 
Ο Έμπεν Μόγκλεν, καθηγητής Νομικής Σχολής Νομικής της Κολούμπια και ένας από τους αρχιτέκτονες της Δημόσιας Άδειας Gnu (GPL) , συμφώνησε με τον Choudhary. 

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση Google κατά Oracle επιβεβαιώνει ότι η άμυνα της νόμιμης χρήσης του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων των ΗΠΑ συνάδει πλήρως με τη μακροχρόνια θέση του κινήματος του ελεύθερου λογισμικού ότι οι δηλώσεις API δεν πρέπει να υπόκεινται σε περιορισμούς αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας και μπορεί να χρησιμοποιούνται ελεύθερα για διαλειτουργικότητα και την ανεξάρτητη εκ νέου εφαρμογή λογισμικού API. Από το amicus brief που υπέβαλα για πρώτη φορά εκ μέρους του FSF στη υπόθεση Lotus v. Borland [η περίφημη υπόθεση που διαπίστωσε ότι η ιεραρχία μενού εντολών του Lotus 1-2-3 δεν μπορούσε να προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα] το 1996, αυτή ήταν πάντα η θέση μας . Η σημερινή απόφαση είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα για την παροχή σαφήνειας σε αυτό το σημείο μετά από δεκαετίες αβεβαιότητας και είναι πολύ ευχάριστο σε όλους όσοι πιστεύουν στην ελευθερία του λογισμικού.

Τι γίνεται όμως αν θέλετε να προστατεύσετε την πνευματική ιδιοκτησία του API σας; Ο J. Michael Keyes, συνεργάτης της Dorsey & Whitney , ανησυχεί ότι θα αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα και ισχυρισμούς σχετικά με την εφαρμογή ορθής χρήσης σε ισχυρισμούς που σχετίζονται με λογισμικό: “Θα δούμε περισσότερες αντιγραφές, περισσότερες περιπτώσεις και περισσότερες αξιώσεις δίκαιης χρήση.”

Το πιο ρεαλιστικό και πρακτικό αποτέλεσμα από το συμπέρασμα αυτής της υπόθεσης είναι ότι οι προγραμματιστές μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν API χωρίς ανησυχία. Εκτός και αν είναι ρητά κλειστά και προστατευμένα, τα API είναι τώρα δωρεάν και ανοιχτά και αυτό είναι μια μεγάλη νίκη τόσο για τους προγραμματιστές όσο και για τους χρήστες που θα επωφεληθούν από το λογισμικό τους.

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com