ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα συντρίμμια της SCO μήνυσαν ξανά IBM και Red Hat για τα δικαιώματα του UNIX/Linux

Όσοι βρίσκονταν στον κόσμο του ΕΛ/ΛΑΚ τη μακρινή δεκαετία του 2000, θα θυμούνται σίγουρα την πιο «άκυρη» αγωγή που έχει καταγραφεί στα χρονικά, η οποία αποτελεί και τη μεγαλύτερη -τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε αποτέλεσμα- δοκιμασία του Linux εντός των δικαστικών αιθουσών. Πρόκειται για την υπόθεση που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό ως «SCO εναντίον Linux» και σηματοδότησε μια πολύ «σκοτεινή» περίοδο.

Αν και θα δούμε συνοπτικά τα γεγονότα παρακάτω, για τους νεότερους που δεν έχουν ιδέα τι σημαίνουν όλα αυτά και πόσο βίαιο ήταν το παρελθόν του ΕΛ/ΛΑΚ, υπάρχει ως παρακαταθήκη το σπουδαίο αρχείο που συγκέντρωσε με κάθε λεπτομέρεια μια εξαιρετική και πολυβραβευμένη ιστοσελίδα της εποχής, το Groklaw.

SCO Group εναντίον Linux

Ήταν Μάρτιος του 2003 όταν μια εταιρεία με την επωνυμία «SCO Group», η οποία αποτελούσε συγχώνευση των εταιρειών SCO και Caldera Systems, ξεκίνησε αυτό που θα έμενε στην ιστορία του λογισμικού ως ο πιο μακροχρόνιος -και παράλογος- δικαστικός αγώνας εναντίον του Linux.

Σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε σε δικαστήριο της πολιτείας Utah, η SCO Group υποστήριζε ότι κατείχε τα δικαιώματα του UNIX και του λειτουργικού συστήματος UnixWare, και πως η IBM, στην οποία είχε παραχωρήσει άδεια χρήσης, παραβίασε τους όρους της μεταξύ τους συμφωνίας και ενσωμάτωσε τμήματα του ιδιοταγούς UNIX στο δικό της, επίσης ιδιοταγές, AIX, καθώς και σε ανοιχτό κώδικα —μέρος του οποίου υπήρχε στο Linux.

Η κίνηση αυτή ήρθε λίγα χρόνια μετά από την αποχώρηση της IBM από το Project Monterey και την εμπλοκή της στο Linux, κάτι που μάλλον δεν άρεσε στη SCO.

Οι IBM και SCO επιχείρησαν από κοινού με άλλους προμηθευτές, το 1998, τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος UNIX για επεξεργαστές 32 και 64-bits. Το έργο ονομάστηκε «Project Monterey» και έσβησε με την εκρηκτική άνοδο της δημοτικότητας του Linux.

Ακολούθησε μια δεκαετία αντεγκλήσεων από όπου δεν έλειψε ούτε η (αποτυχημένη) απόπειρα αμφισβήτησης της νομικής ισχύος της GPL, ενώ στην υπόθεση εισήλθαν και άλλες εταιρείες του χώρου, όπως η Novell και η Red Hat, που στάθηκαν δίπλα στην IBM. Το τοπίο παρέμεινε θολό για πολλά χρόνια, καθώς αυτό που ξεκίνησε ως εταιρική διαμάχη έφτασε να θεωρείται ανοιχτός πόλεμος που απειλούσε το μέλλον του Linux.

Παρότι οι αγωγές της SCO Group βασίζονταν σε ανυπόστατους ισχυρισμούς και έχανε τη μία δίκη μετά την άλλη με τη βοήθεια και στοιχείων που παρείχε δημόσια το Groklaw, αυτή δε σταμάτησε να το παλεύει ακόμα και όταν οδηγήθηκε σε χρεοκοπία.

Η υπόθεση έκλεισε ουσιαστικά το 2016, με μια ακόμα δικαστική απόφαση που απέρριπτε τις διεκδικήσεις της SCO Group, χωρίς δικαίωμα επανεκδίκασης αυτήν τη φορά. Στο μεταξύ, είχε αποτύχει παταγωδώς να αποδείξει την ιδιοκτησία των δικαιωμάτων του UNIX (τα οποία κατείχε στην πραγματικότητα η Novell τότε), όπως και την ύπαρξη κώδικα UNIX στο Linux. Βέβαια, η τελική ήττα διαφαινόταν από πολύ νωρίτερα και έτσι το θέμα κατέληξε να ξεχαστεί εντελώς στις μέρες μας, αν και ορισμένες πτυχές του παραμένουν ανοιχτές.

Μια αγωγή που ξυπνά αναμνήσεις

Μπορεί η SCO Group να χρεωκόπησε τελικά, όμως δεν εξαφανίστηκε. Τα προϊόντα που δημιούργησε με βάση το UNIX, όπως και τα πνευματικά δικαιώματα που τα συνοδεύουν, εξαγοράστηκαν το 2011 από την εταιρεία Xinuos (τότε UnXis). Την έχετε ακουστά; Πιθανότατα όχι και αυτό, μάλλον, δεν είναι τυχαίο.

Η Xinuos διαθέτει στην αγορά δύο λειτουργικά συστήματα για επιχειρήσεις, τα OpenServer (βασισμένο σε FreeBSD) και SCO UnixWare. Όπως φαίνεται, όμως, η οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν είναι καλή εξαιτίας των ανταγωνιστικών λειτουργικών συστημάτων της IBM και της Red Hat.

Έτσι, με μια κίνηση που μοιάζει περισσότερο με απεγνωσμένη προσπάθεια διάσωσης και παρότι κατά την εξαγορά της SCO είχε δηλώσει ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει τις παράλογες διεκδικήσεις, η Xinuos κατέθεσε αγωγή στην οποία κατηγορεί την IBM και τη Red Hat για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και των πνευματικών δικαιωμάτων που αυτή κατέχει.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι η IBM έκλεψε από αυτήν πνευματική ιδιοκτησία με τη μορφή κώδικα, τον οποίο χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό προϊόν (το AIX), καθώς και ότι συνωμότησε με τη Red Hat για να μοιράσουν μεταξύ τους το πεδίο της αγοράς λειτουργικών συστημάτων UNIX/Linux για εξυπηρετητές και, με τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, έγινε απόλυτη κυρίαρχος στον τομέα με καθεστώς μονοπωλίου. Αναφέρει, μάλιστα, ότι η υποτιθέμενη συνωμοσία «έχει βλάψει την κοινότητα ανοιχτού κώδικα».

Έχουμε, λοιπόν, το κακέκτυπο ενός αποδεδειγμένα ψευδούς ισχυρισμού περί πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και ένα νέο, ευφάνταστο εφεύρημα για το οποίο η Xinuos δεν έχει παρουσιάσει απολύτως κανένα στοιχείο μέχρι στιγμής. Στην άλλη πλευρά, IBM και Red Hat δήλωσαν ότι θα υπερασπιστούν «την ακεραιότητα της διαδικασίας ανάπτυξης ανοιχτού κώδικα και τη σύμφυτη επιλογή, συνεπώς και τον ανταγωνισμό, που προωθεί ο ανοιχτός κώδικας».

Είναι, άραγε, άλλος ένας εταιρικός καυγάς για το χρήμα ή μήπως η Xinuos φιλοδοξεί να πετύχει εκεί που απέτυχε η SCO; Και ποια στάση θα πρέπει να κρατήσει η ευρύτερη κοινότητα του ΕΛ/ΛΑΚ; Θα επενέλθουμε με πληροφορίες για τις όποιες εξελίξεις μα, κατά τα φαινόμενα, η υπόθεση μυρίζει ποπ κορν.

Πηγή άρθρου: https://osarena.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com