ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η ζωή με το KDE: ορίζοντας τις προσωπικές μας προτιμήσεις στο Plasma

Έχει περάσει αρκετός καιρός και ίσως δε θυμάστε τα προηγούμενα άρθρα της σειράς, όπου κάναμε την εισαγωγή στις ρυθμίσεις του περιβάλλοντος εργασίας Plasma και είδαμε πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά του ώστε να λειτουργεί όπως εμείς θέλουμε.

Θα συνεχίσουμε με την επόμενη ενότητα που αφορά τις επιλογές εξατομίκευσης, όπου μπορούμε να παραμετροποιήσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα. Αν και στο μεσοδιάστημα έχουν έρθει αρκετές ενημερώσεις που άλλαξαν κάπως τη διάταξη των ρυθμίσεων, θα προσπαθήσω να μην παραλείψω τίποτα.

Ρυθμίσεις εξατομίκευσης στο Plasma

Η ενότητα της εξατομίκευσης στο Plasma δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση, όπως είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, αλλά περιλαμβάνει ρυθμίσεις που σχετίζονται περισσότερο με την αλληλεπίδρασή μας με το περιβάλλον εργασίας και έτσι ο αντίκτυπός τους είναι άμεσος στην καθημερινή χρήση.

Ειδοποιήσεις

Ρυθμίσεις ειδοποιήσεων στο Plasma

Το Plasma διαθέτει, ίσως, το πιο ολοκληρωμένο σύστημα ειδοποιήσεων στον χώρο των περιβαλλόντων εργασίας ανοιχτού κώδικα, που μας επιτρέπει να ορίσουμε τον τρόπο ειδοποίησης τόσο για το ευρύτερο σύστημα όσο και για τις επιμέρους εφαρμογές που το υποστηρίζουν.

Αν κάνουμε κάτι σημαντικό και δε θέλουμε να αποσπάται η προσοχή μας, επιλέγουμε τη λειτουργία «Do Not Disturb», η οποία θα απενεργοποιήσει σχεδόν όλες τις ειδοποιήσεις και θα μας αφήσει στην ησυχία μας. Εδώ μπορούμε να διαλέξουμε την αυτόματη ενεργοποίηση όταν κάνουμε κάποια παρουσίαση, να επιτρέψουμε μόνο τις σημαντικές ειδοποιήσεις και να ρυθμίσουμε την εναλλαγή με μια συντόμευση πληκτρολογίου.

Για να είμαστε συνεχώς ενήμεροι, οι κρίσιμες ειδοποιήσεις θα εμφανίζονται πάντα στην κορυφή, αν μαρκάρουμε το σχετικό κουτάκι, ενώ οι λιγότερο σημαντικές δε θα μας ενοχλούν, αφού μπορούν -προαιρετικά- να μην καταγράφονται στο ιστορικό, ούτε να προβάλλονται σε αναδυόμενο παράθυρο.

Φυσικά, έχουμε και την επιλογή του σημείου όπου θα εμφανίζεται αυτό το παράθυρο στην οθόνη μας. Η προεπιλογή είναι να το βλέπουμε κοντά στο εικονίδιο των ειδοποιήσεων στο system tray μας -οπουδήποτε και αν βρίσκεται αυτό- αλλά μπορούμε να ορίσουμε μια προσαρμοσμένη θέση με ένα από τα 6 διαθέσιμα σημεία.

Σε περίπτωση που θέλουμε να βλέπουμε ειδοποιήσεις αλλά όχι για πολύ ή αν αυτές εξαφανίζονται γρήγορα, θα ρυθμίσουμε τον χρόνο εμφάνισής τους σε εύρος από 1 δευτερόλεπτο έως 2 ολόκληρα λεπτά.

Το σύστημα ειδοποιήσεων παρέχει ενσωμάτωση και με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παρακολουθούμε -πάλι προαιρετικά- την πρόοδο κάποιας εργασίας (π.χ. αντιγραφή αρχείων) στη μπάρα με τα εικονίδια, όπως επίσης και να βλέπουμε ειδοποιήσεις από αυτές.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, όμως, είναι η λεπτομερής παραμετροποίηση των ειδοποιήσεων που θα δεχόμαστε από τις εφαρμογές μας. Δεν προτιμούμε όλοι ένα «βουβό» σύστημα, ούτε και είμαστε διαρκώς μπροστά στον υπολογιστή μας, έτσι δεν είναι;

Εκτός από την οπτική επισήμανση, λοιπόν, μπορούμε να καθορίσουμε έναν προς έναν τους τύπους των ειδοποιήσεων από τις εφαρμογές. Ηχητική σήμανση, καταγραφή σε ένα αρχείο, εκτέλεση κάποιας εντολής έπειτα από συγκεκριμένη ειδοποίηση, μετατροπή σε ομιλία ή και συνδυασμός όλων αυτών είναι δυνατά στο Plasma!

Χρήστες

Είτε είμαστε ο μοναδικός χρήστης του συστήματός μας είτε όχι, εδώ θα βρούμε τις σχετικές ρυθμίσεις. Μπορούμε να προσθαφαιρέσουμε χρήστες, να ορίσουμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, τον τύπο του λογαριασμού μεταξύ απλού χρήστη και διαχειριστή (σ.σ. μην το μπερδέψετε με τον root), μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και ένα όνομα και το avatar που θα συνοδεύουν κάθε χρήστη.

Ρυθμίσεις τοπικοποίησης

Σε αυτόν τον τομέα είναι συγκεντρωμένες οι ρυθμίσεις που αφορούν την τοπικοποίηση του Plasma αλλά και των εφαρμογών που το συνοδεύουν. Μπορούμε να επιλέξουμε τη βασική γλώσσα του συστήματός μας, καθώς και τις μορφές των αριθμών, της ημερομηνίας και της ώρας, του νομίσματος και των μονάδων μέτρησης.

Επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα ενεργοποίησης του ορθογραφικού ελέγχου στις εφαρμογές που αναπτύσσει η κοινότητα KDE αλλά και αυτήν της ακριβούς προσαρμογής του χρόνου και της ζώνης ώρας που επιθυμούμε.

Προσβασιμότητα

Είναι αλήθεια ότι σχεδόν όλα τα γραφικά περιβάλλοντα πάσχουν στο θέμα της προσβασιμότητας. Εντούτοις, το Plasma προσφέρει μερικές βασικές ρυθμίσεις για τους χρήστες που τις χρειάζονται, όπως είναι η ηχητική ή οπτική επισήμανση για διάφορες διεργασίες, η χρήση του πληκτρολογίου για τη μετακίνηση του κέρσορα και η ανάγνωση της οθόνης (σ.σ. μέσω του Orca).

Ρυθμίσεις χρηστών στο Plasma

Εφαρμογές

Το Plasma είναι με διαφορά το πιο παραμετροποιήσιμο γραφικό περιβάλλον στο Linux και όχι μόνο, όποτε δε θα μπορούσαν να λείπουν οι ρυθμίσεις των εφαρμογών.

Οι συσχετίσεις αρχείων μας δίνουν ένα κεντρικό σημείο από όπου μπορούμε να επιλέξουμε μεταξύ δεκάδων γνωστών τύπων αρχείων και να ορίσουμε την εκάστοτε εφαρμογή που θέλουμε να τους ανοίγει από προεπιλογή.

Αν θέλουμε, υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόσουμε τις διαδρομές των βασικών μας φακέλων (βλέπε Έγγραφα, Εικόνες κλπ.) αλλά και να διαλέξουμε την οπτική ειδοποίηση για την εκκίνηση των εφαρμογών μας μέσω του κέρσορα ή της μπάρας εργασιών.

Τέλος, μπορούμε να καθορίσουμε τις προεπιλογές για τον περιηγητή, τον διαχειριστή αρχείων, την εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το τερματικό που προτιμούμε.

KDE Wallet

Το KDE Wallet είναι ένα υποσύστημα διαχείρισης των κωδικών πρόσβασης που ενσωματώνεται στο Plasma και διαθέτει αρκετές δυνατότητες που επεκτείνονται και στις εφαρμογές της κοινότητας KDE.

Μέσα από τον σχετικό τομέα των ρυθμίσεων συστήματος ορίζουμε διάφορες συνθήκες υπό τις οποίες θα απενεργοποιείται αυτόματα ώστε να ενισχύεται η ασφάλεια, επιλέγουμε την εμφάνιση ειδοποίησης όταν κάποια εφαρμογή ζητά πρόσβαση και μπορούμε να ανοίξουμε τον συνοδευτικό διαχειριστή που μας επιτρέπει να δούμε και να προσαρμόσουμε τα στοιχεία που έχουν αποθηκευτεί.

Online Λογαριασμοί

Δε θα έλεγα ότι η τρέχουσα υλοποίηση αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία του Plasma, όμως εδώ μπορούμε να το συνδέσουμε με τους λογαριασμούς μας σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες και εφαρμογές, όπως είναι -ενδεικτικά- η Google, το Telegram και το Jabber. Έτσι θα έχουμε απευθείας πρόσβαση από το σύστημά μας.

Ανατροφοδότηση χρήστη

Η ανατροφοδότηση χρήστη (αγγλ. «user feedback») είναι ένα χαρακτηριστικό που προστέθηκε στις τελευταίες εκδόσεις του Plasma και επιτρέπει την έμμεση συνεισφορά μας στη βελτίωση του γραφικού περιβάλλοντος μέσω της περιστασιακής αποστολής πληροφοριών για το σύστημά μας και τη χρήση που κάνουμε.

Πριν βιαστείτε να σκεφτείτε αρνητικά, να σας πω ότι η λειτουργία αυτή είναι στον απόλυτο έλεγχο του χρήστη και εντελώς ανώνυμη. Είναι απενεργοποιημένη από προεπιλογή και διαθέτει 4 επίπεδα ενεργοποίησης, για το καθένα από τα οποία μπορούμε να δούμε λεπτομερή περιγραφή των στοιχείων που αποστέλλονται.

Συσχέτιση αρχείων για τις εφαρμογές στο Plasma

Η παραμετροποίηση στο Plasma δε σταματά

Προσπάθησα να κρατήσω τις περιγραφές όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένες και συνοπτικές, ώστε να μη «φοβίσω» τους ενδιαφερόμενους χρήστες που θεωρούν ότι οι δεκάδες δυνατότητες παραμετροποίησης που προσφέρει το Plasma είναι αρνητικό στοιχείο.

Αναφέρω ενημερωτικά ότι οι παραπάνω πληροφορίες αφορούν την έκδοση Plasma 5.21.2, καθώς και την αντίστοιχη των KDE Frameworks 5.79.0.

Θα έρθουν ακόμα δύο άρθρα (ή ένα μεγάλο) για τους εναπομείναντες τομείς των ρυθμίσεων συστήματος στο Plasma και έπειτα θα επεκταθούμε στις εφαρμογές αλλά και το ευρύτερο έργο της κοινότητας KDE. Πείτε μου αν σας άρεσε το άρθρο ή ακόμα και αν έχετε προτάσεις για τη βελτίωση της σειράς.

Πηγή άρθρου: https://osarena.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com