ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Γιατί είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το cloud ανοιχτό

Υπάρχει ένα διάσημο αυτοκόλλητο που εμφανίζεται σε πολλά καπάκια φορητών υπολογιστών που γράφει: “το σύννεφο “είναι απλώς ο υπολογιστής κάποιου άλλου.”

Υπάρχει πολλή αλήθεια σε αυτό το σύνθημα, αλλά δεν είναι τεχνικά ακριβές. Στην πραγματικότητα, το cloud computing δεν είναι μόνο υπολογιστής κάποιου άλλου. είναι εκατοντάδες και χιλιάδες υπολογιστές κάποιου άλλου.

Πριν από χρόνια, το “σύννεφο” αναφερόταν πράγματι σε ένα απλοποιημένο γραφικό σε ένα διάγραμμα ροής, οπότε ο εικονογράφος δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει να απεικονίσει με ακρίβεια τα πολλαπλά δίκτυα που αποτελούν τον World Wide Web. Τώρα, ωστόσο, το σύννεφο δεν περιγράφει απλώς την κίνηση ή τις απομακρυσμένες προσφορές βραχυπρόθεσμης αποθήκευσης αρχείων . Το νέφος του σήμερα είναι μια πλατφόρμα διασυνδεδεμένων υπολογιστικών κόμβων που συνεργάζονται για τη διατήρηση  Linux images σε κοντέινερ, καθεμία από τις οποίες εκτελεί μια ξεχωριστή υπηρεσία (ή “microservice”) και λειτουργούν ως εφαρμογές που διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το σύννεφο είναι ένας υπολογιστής,  και δεν διαφέρει θεωρητικά από τη συσκευή στην οποία διαβάζετε αυτό το άρθρο, αλλά είναι πολύ διαφορετικός  στην κατασκευή. Για παράδειγμα, δεν σας ανήκει το cloud. Ίσως αναρωτιέστε πώς μια τέτοια ιδέα μπορεί να είναι συμβατή με την ιδέα του ανοιχτού κώδικα και του ελεύθερου λογισμικού, μιας  ο χρήστης είναι ο ιδιοκτήτης  στο λογισμικό που εκτελεί. Τρέχετε πράγματι ελεύθερο λογισμικό όταν δεν έχετε  πρόσβαση στη συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένο;

Ανοιχτός κώδικας και το σύννεφο

Εδώ και αρκετά χρόνια, το Διαδίκτυο υπήρξε μια ουδέτερη ζώνη λογισμικού. Το μοντέλο του Διαδικτύου δεν είναι το ίδιο με το «παραδοσιακό» λογισμικό στο οποίο υπάρχει σχέση one-to-one, ή ίσως μιας-ανά-οικογένεια, μεταξύ της εφαρμογής και του χρήστη. Το Διαδίκτυο είναι κατασκευασμένο από διακομιστές, οι οποίοι εκτελούν υπηρεσίες που προορίζονται για πολλούς χρήστες.  Όταν εγγραφείτε για έναν λογαριασμό για την δημιουργία ενός ιστότοπου, στην καλύτερη περίπτωση, είστε κάτοχος περισσότερο ή λιγότερο του λογαριασμού χρήστη σας και των δεδομένων σας, αλλά δεν είστε κάτοχος του ιστότοπου. Δεν μπορείτε να διακόψετε την υπηρεσία και να εμφανίσετε τον ιστότοπο στον υπολογιστή σας. Το λογισμικό “ζει” σε έναν διακομιστή κάπου αλλού. Ακόμα και όταν το λογισμικό είναι ανοιχτού κώδικα, όπως το WordPress ή το Drupal, και ακόμη και αν το κατεβάσετε και το εγκαταστήσετε τοπικά στον υπολογιστή σας, εξακολουθείτε να μην σας ανήκει αυτό που δημιουργήσατε όταν φτιάξατε το λογαριασμό.

Για αυτόν τον λόγο, ακόμη και οι χρήστες που γνωρίζουν πολύ καλά την απειλή του μη ανοιχτού λογισμικού τείνουν να παραβλέπουν το ζήτημα του λογισμικού στο Διαδίκτυο. Μπορεί να είναι όλο και πιο δύσκολο να αναγνωριστεί η σημασία του ανοιχτού κώδικα όταν φιλοξενούνται ακόμη και δημοφιλή έργα ανοιχτού κώδικα στο Github (το οποίο χρησιμοποιεί ένα  μη ανοιχτό software stack). Να χρησιμοποιούν το Slack ή το Discord αντί του Mattermost ή του Matrix για συνομιλία,  Google Docs αντί για Etherpad για συνεργασία, Trello αντί για Phabricator για project management, Gmail για επικοινωνία και ούτω καθεξής. Όσο έχει κερδίσει ο ανοιχτός κώδικας στο πλαίσιο της ανάπτυξης λογισμικού και του server hosting, φαίνεται να κλειδώνεται πρόθυμα μέσα σε ιδιόκτητες υποδομές.

Γιατί το σύννεφο είναι τόσο ισχυρό;

Το πρόβλημα δεν τελειώνει με την υποδομή. Ο λόγος για τον οποίο τα έργα ανοιχτού κώδικα κλειδώνουν σε ιδιόκτητα συστήματα για υποστήριξη είναι ότι το ίδιο το cloud είναι ο υπολογιστής και ο υπολογιστής που τροφοδοτείται από το cloud είναι πολύ πιο ισχυρός από τον σταθμό εργασίας κάθε προγραμματιστή. Όχι μόνο έχει περισσότερη ισχύ επεξεργασίας, αλλά έχει επίσης μεγαλύτερη εμβέλεια. Μια εφαρμογή που αναπτύσσετε για να εκτελέσετε στο cloud μπορεί να εξυπηρετήσει εκατομμύρια χρήστες χωρίς καν κανένας από αυτούς να καταλάβει πώς να κατεβάσει και να εγκαταστήσει οτιδήποτε. Οι χρήστες σας απλώς εκκινούν ένα πρόγραμμα περιήγησης και χρησιμοποιούν την εφαρμογή σας, σε οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς καν να ανησυχούν για το αν η συσκευή τους είναι αρκετά ισχυρή για την εργασία που πρέπει να γίνει.

Το σύννεφο έχει νόημα, για υπολογισμούς, για παράδοση, ακόμη και για μάρκετινγκ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει νόημα για τον ανοιχτό κώδικα. Και γι ‘αυτό το σύννεφο δεν είναι πλέον αρκετό. Το σύννεφο πρέπει να αναβαθμιστεί σε ανοιχτό υβριδικό σύννεφο.

Τι είναι ένα ανοιχτό υβριδικό σύννεφο;

Όταν οι άνθρωποι μίλησαν για το “σύννεφο” πριν από πολλά χρόνια, αναφέρονταν στο δίκτυο που λειτουργεί ως υπολογιστής. Ήταν ακόμη τότε μια παλιά ιδέα, αλλά μόλις τότε είχε γίνει πραγματικότητα. Αλλά επειδή το δίκτυο ήταν ο υπολογιστής, η φυσική και σωστή υπόθεση ήταν ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν θα είχαν τον υπολογιστή αλλά  θα συνδεθούν μόνο με υπολογιστές-πελάτες. Και αυτή ακριβώς είναι η μορφή που έχει τώρα – διαθέτετε μια συσκευή που περιηγείται σε ένα σύννεφο που ανήκει στην Google, τη Microsoft ή την Amazon.

Αυτό έγινε γνωστό ως δημόσιο σύννεφο επειδή η υποδομή που εκτελεί το σύννεφο είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό. Μπορείτε να αγοράσετε χρόνο σε πολλά δημόσια σύννεφα, να αλληλεπιδράσετε μαζί του μέσω του Kubernetes και να αναπτύξετε εφαρμογές για  Linux κοντέινερ.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για μεμονωμένες εταιρείες να δημιουργήσουν ιδιωτικά σύννεφα – μια υποδομή διαθέσιμη μόνο για τους υπαλλήλους και τους πελάτες τους. Αυτό εξασφάλισε ότι τα σημαντικά δεδομένα παρέμειναν υπό τον έλεγχό τους και συχνά κοστίζουν λιγότερο από την αγορά χρόνου στην υποδομή κάποιου άλλου.

Ένα υβριδικό σύννεφο συνδυάζει αυτές τις δύο έννοιες – διατηρείτε ένα ιδιωτικό σύννεφο για δική σας χρήση και χρησιμοποιείτε ένα δημόσιο σύννεφο για την παροχή υπηρεσιών που δεν μπορείτε να εκτελέσετε μόνο ιδιωτικά. Ένα ανοιχτό υβριδικό σύννεφο είναι ένα υβριδικό σύννεφο που βασίζεται σε ανοιχτό κώδικα, είτε είναι OKD, OpenShift, Kubernetes, RHEL, Debian, Alpine, Podman, Docker, Ansible ή προσαρμοσμένα σενάρια.

Χρήση ανοικτού υβριδικού cloud

Το σύννεφο είναι ισχυρό, οπότε είναι λογικό ότι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην επίλυση ενός μικρού προβλήματος όπως η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του χρήστη. Δεν συμβαίνει όμως εν μία νυκτί, και το proprietary σύννεφο έχει ήδη εδραιωθεί σε υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια χρήστες. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να προωθήσετε το ανοιχτό υβριδικό σύννεφο;

Μην χρησιμοποιείτε κλειστά σύννεφα

Εάν είστε προγραμματιστής, αναζητήστε ένα ανοιχτό υβριδικό σύννεφο όταν αναζητάτε μια πλατφόρμα για να χτίσετε πάνω του. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα εντός του εύρους τιμών σας και δεν μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό δικό σας, τότε υποστηρίξτε ανοιχτά stacks. Κοιτάξτε τις υπηρεσίες στις οποίες βασίζεται το έργο σας και βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να εφαρμόσετε ξανά τη στοίβα  και σε άλλα clouds, εάν χρειαστεί.


Χρησιμοποιήστε διαδικτυακό ανοιχτό κώδικα

Ως χρήστης, αναζητήστε federated systems για κοινωνικά μέσα και αναζητήστε πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα όπως WordPress, Drupal, Nextcloud, Etherpad, EtherCalc και άλλα, για διαδικτυακή συνεργασία. Μπορεί να μην εκτελείτε το instance που χρησιμοποιείτε, αλλά τουλάχιστον γνωρίζετε ότι ο κώδικας μπορεί να ελεγχθεί και ότι δεν υποστηρίζετε ένα περιβάλλον που αναγκάζει τους προγραμματιστές να συνεισφέρουν σε ιδιόκτητο λογισμικό.

Απελευθέρωση δεδομένων

Είτε το περιβάλλον είναι ανοιχτού κώδικα είτε όχι, βεβαιωθείτε ότι τα σημαντικά δεδομένα σας είναι ασφαλή και μπορούν να εξαχθούν. Είμαστε πια στον 21ο αιώνα, οπότε δεν υπάρχει δικαιολογία για έναν ιστότοπο για τη συλλογή δεδομένων χωρίς σωστή κρυπτογράφηση και καμία δικαιολογία για την απόκρυψη των δεδομένων σας από εσάς. Θα πρέπει να μπορείτε να εξάγετε οτιδήποτε τοποθετείτε σε έναν ιστότοπο για τα δικά σας αντίγραφα ασφαλείας.

Να είστε ανοιχτοί

Σε ένα ανοιχτό υβριδικό σύννεφο, σας ανήκει το περιβάλλον ανάπτυξης και τα δεδομένα σας, και διατηρείτε την αυτονομία σας με τον ίδιο τρόπο που κάνετε με έναν φορητό υπολογιστή με Linux ή BSD. Το cloud computing είναι το μέλλον. Ας συνεργαστούμε για να βεβαιωθούμε ότι το μέλλον είναι ανοιχτό.

Πηγή άρθρου: https://opensource.com/

Σημειώσεις για Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση:


1. Στην Ελλάδα από το 2010 άρχισε να σχεδιάζεται το G-CLOUD( δείτε για ενημέρωση το http://egovict.blogspot.com/2010/09/g-cloud.html & το http://egovict.blogspot.com/2010/11/blog-post_8659.html ) και παράλληλα στο ΕΔΕΤ την ίδια περίοδο άρχισε ο σχεδιασμός και υλοποίηση του ΣΥΝΝΕΦΟΥ, με βάση το ανοιχτό λογισμικό ΣΥΝΝΕΦΟ από το 2013 λειτουργεί ο ΩΚΕΑΝΟΣ παρέχοντας έως σήμερα προηγμένες νεφουπολογιστικές υπηρεσίες σε χιλιάδες μέλη της ακαδημαϊκής-ερευνητικής κοινότητας.

2. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ψηφιακή κυριαρχία (Digital sovereignty for Europe), η κοινή διακήρυξη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτει το πλαίσιο για το νέφος νέας γενιάς (Building the next generation cloud…) που υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης GAIA-X.


One thought on “Γιατί είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το cloud ανοιχτό

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com