ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSF) έγινε τριάντα πέντε χρονών!

Στις 4 Οκτωβρίου 1985, οι Harold Abelson, Robert J. Chassell, Richard M. Stallman, Gerald Jay Sussman και Leonard H. Tower, Jr. ίδρυσαν το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού, Inc. Στην διακήρυξη τους έγραψαν:

«Η ελπίδα μας είναι να ενθαρρύνουμε το κοινό να συνεργαστεί  μοιράζοντας μεταξύ του λογισμικό και άλλες χρήσιμες πληροφορίες. […] Επιπλέον, οι αρετές της αυτονομίας και της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας θα προωθηθούν επειδή οι χρήστες του λογισμικού μας θα έχουν τα σχέδια με τα οποία θα μπορούν να το διορθώσουν ή να το αλλάξουν.

Το ελεύθερο λογισμικό δίνει σε κάθε άτομο τα δικαιώματα να το εκτελεί, να το  αλλάζει, να  το μοιράζεται και να συνεισφέρει στο λογισμικό, και το FSF πιστεύει ότι αυτά τα δικαιώματα βοηθούν επίσης στην υποστήριξη άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία του τύπου και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Από την ίδρυση του, οι παραβιάσεις  στα δικαιώματα των χρηστών υπολογιστών από το ιδιόκτητο λογισμικό,  για τους οποίους έγραψε ο ιδρυτής του FSF, Richard Stallman, στο GNU Manifesto που δημοσιεύθηκε την ίδια χρονιά, δεν υποχώρησαν.

Ο New Yorker δημοσίευσε ένα άρθρο για τα 30 χρόνια του Ιδρύματος το 2015. Τόνισαν την οραματιστική φύση των ιδρυτικών αρχών του FSF και την ολοένα αυξανόμενη παραβίαση από το ιδιόκτητο λογισμικού:

“[…] εάν οι εμπορικές οντότητες κατέχουν τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που ελέγχουν τους υπολογιστές, τότε οι χρήστες υπολογιστών θα αναπόφευκτα θα γίνουν δέσμιοι σε αυτές τις οντότητες…. Οι περισσότεροι χρήστες υπολογιστών εξαρτώνται από ιδιόκτητο κώδικα που παρέχεται από εταιρείες όπως η Apple, το Facebook και η Google, η χρήση των οποίων συνοδεύεται από όρους για τους οποίους ενδέχεται να μην γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Έχουμε χάσει την ελευθερία να προσαρμόσουμε αυτόν τον κώδικα σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτιμήσεις μας και την μας προσωπική ηθική. “

Το FSF θεωρεί ότι πέντε χρόνια μετά, τα προβλήματα εξακολουθούν να επιδεινώνονται – όπως έδειξαν και οι πρόσφατες αντιμονοπωλιακές ακροάσεις των ΗΠΑ-  και οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές απειλές για τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Για να γιορτάσει τα τριακοστά πέμπτα γενέθλια του, το FSF ανακοίνωσε μια εβδομάδα γεμάτη εκπλήξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός βίντεο σχετικά με τη θεμελιώδη σημασία της ελευθερίας του λογισμικού, τη δημοσίευση artwork με θέμα τα γενέθλια ( διαθέσιμο σε ένα μπλουζάκι και μια αφίσα) σχεδιασμένο από εικονογράφο και καλλιτέχνη David Revoy · και, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020, θα φιλοξενήσει μια διαδικτυακή εκδήλωση με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το διαδικτυακό πρόγραμμα ξεκινά από τις 12:00 EDT (16:00 UTC) έως τις 17:00 EDT (21:00 UTC) και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια συνεδρία για τα federated κοινωνικά μέσα κκαι μια διαδραστική συζήτηση με σειρά διεθνών διοργανωτών ομάδων ελεύθερου λογισμικού.

Το FSF καλεί τους  υποστηρικτές ελεύθερου λογισμικού να στείλουν ένα εορταστικό βίντεο δύο λεπτών στον οργανισμό κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, το οποίο θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να κάνουν συγκεκριμένες ενέργειες για την προστασία των ελευθεριών τους.

Πηγή άρθρου: https://www.fsf.org/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com