ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Linux Kernel 5.8: Κυκλοφόρησε με αμέτρητες βελτιώσεις και αλλαγές

Πρόσφατα, ο Linus Torvalds ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Linux kernel 5.8. Σύμφωνα με αυτόν, το νέο kernel αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες, καθώς περιέχει αμέτρητες βελτιώσεις και ενημερώσεις, αλλά και πολλές νέες δυνατότητες.

Τι αλλαγές περιέχει το Linux Kernel 5.8;

Όπως ανάφερε ο Torvalds, η έκδοση 5.8 είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εκδόσεις που έχουν κυκλοφορήσει. Ωστόσο, πολλές από τις αλλαγές έχουν γίνει στο back-end κομμάτι του kernel, και δεν είναι ορατές για τους απλούς χρήστες.

Για παράδειγμα, το Linux 5.8 περιέχει ενημερώσεις για τον open-source MSM driver (Freedreno), ο οποίος πλέον υποστηρίζει και Qualcomm adreno 405,640 και 650 GPUs. Βέβαια, αυτή η αλλαγή δεν είναι σημαντική για τα Linux Desktops. Ωστόσο, η νέα υποστήριξη μπορεί να φανεί χρήσιμη, όταν οι χρήστες χρησιμοποιούν GPUs όπως Snapdragon 855+ ή Snapdragon 865 (Το οποίο υπάρχει στο Samsung Galaxy S20).

Εκτός από ενημερώσεις του Freedreno, η νέα έκδοση του Linux kernel περιέχει και ενημερώσεις για τους Radeon Drivers. Πιο συγκεκριμένα, ο AMDGPU driver του kernel 5.8 πλέον περιέχει και TMZ (Trusted Memory Zone) δυνατότητα, η οποία επιτρέπει το encryption της vRAM μνήμης.

Επιπλέον, ο βελτιωμένος driver της AMD τώρα έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τη λειτουργία του GPU, όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από το ασφαλές όριο.

Πέρα από τις βελτιώσεις στους video drivers, το Linux Kernel 5.8 περιέχει και ενημερώσεις για την exFAT υποστήριξη. Ακόμα και αν η υποστήριξη του exFAT υπάρχει από το kernel 5.7, η νέα έκδοση περιέχει πολλές βελτιώσεις για το σύστημα αυτό.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις υπόλοιπες βελτιώσεις και ενημερώσεις στο Linux kernel 5.8, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αναβάθμισή στο Linux kernel 5.8:

Προς το παρόν, πολλές από τις διανομές θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την προηγούμενη έκδοση του kernel. Ακόμα και αν κάποιες rolling διανομές (π.χ Arch Linux) επιτρέπουν τη χρήση της τελευταίας έκδοσης, πολλές από τις σταθερές διανομές όπως ubuntu και Debian, δεν παρέχουν το kernel 5.8 στους χρήστες.

Ωστόσο, οι έμπυροι χρήστες των σταθερών διανομών του Linux, μπορούν να αλλάξουν τον Kernel, χρησιμοποιώντας μη αυτόματους τρόπους. Σας ενημερώνουμε, όμως, ότι η διαδικασία δεν είναι απλή. Προχωρήστε με δική σας ευθύνη.  

Πηγή άρθρου: https://www.secnews.gr/

One thought on “Linux Kernel 5.8: Κυκλοφόρησε με αμέτρητες βελτιώσεις και αλλαγές

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com