ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Firefox στο Linux | Καλύτερες επιδόσεις με μια ρύθμιση;

by: Cerebrux

Ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να βελτιώσετε τις επιδόσεις του Firefox στο Linux είναι να ενεργοποιήσετε το WebRender.

Το WebRender, η νέα μηχανή του Firefox που θα αντικαταστήσει τον «παλιό» Gecko δοκιμάζεται εδώ και καιρό αλλά δεν είναι ενεργοποιημένο εξορισμού στους χρήστες Linux.

Η Mozilla άρχισε να ενεργοποιεί το WebRender στον Firefox από προεπιλογή στο Windows από τον Σεπτέμβριο του 2018. Από τότε, η τεχνολογία κυκλοφόρησε αργά σε περισσότερους χρήστες και λειτουργικά, συμπεριλαμβανομένου του macOS.

Καθώς το WebRender είναι γραμμένο σε Rust και χρησιμοποιεί μια πολύ διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση η Mozilla αναμένει να έχει οφέλη σταθερότητας και επιδόσεων.

Συγκεκριμένα η δυνατότητα WebRender αξιοποιεί την GPU (κάρτα γραφικών) ενός συστήματος για την απόδοση και σχεδιασμό του περιεχομένου ιστού και όχι την CPU με αποτέλεσμα την «ομαλή κύλιση περιεχομένου σε έως και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο». Επίσης, αυτό βελτιώνει την απόδοση του Firefox σε συστήματα με ενεργό το Wayland, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης συνολικής διάρκειας ζωής της μπαταρίας λόγο της μειωμένης χρήσης της CPU.

Ωστόσο, το WebRender δεν είναι ακόμα ενεργοποιημένο στα περισσότερα συστήματα Linux, ανεξάρτητα από το αν είναι Wayland ή Xorg, ή αν χρησιμοποιούν drivers κάρτας γραφικών κλειστού ή ανοιχτού κώδικα κ.λπ. Λεπτομέρειες στο παρακάτω Wiki

Πώς ενεργοποιώ το WebRender του Firefox στο Linux

Για να ενεργοποιήσετε το WebRender στο Firefox σε Linux:

  1. Ανοίξτε μια καρτέλα στο Firefox και γράψτε about:config και αποδεχτείτε τυχών προειδοποιήσεις.
  2. Κάντε αναζήτηση για gfx.webrender.all
  3. Κάντε διπλό κλικ στην τιμή false για να γίνει True ώστε να ενεργοποιηθεί το WebRender (ή false για να το απενεργοποιήσετε)
  4. Κλείστε το Firefox και ξανά ανοίξτε το.

Δοκιμάστε να μπείτε σε διάφορες σελίδες όπως π.χ. https://cerebrux.net και δείτε αν θα παρατηρήσετε διαφορές. Ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποιοι από εσάς προβλήματα μετά την ενεργοποίησή του. Αλλά καθώς είναι εύκολο να απενεργοποιηθεί εάν προκύψουν τυχόν περίεργα ζητήματα, τα πιθανά οφέλη επιδόσεων που προσφέρει είναι ο λόγος που αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

Αν το ενεργοποιήσατε, γράψτε μας στα σχόλια την εμπειρία σας.

Παραπομπές:

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com