by: Cerebrux
Η απόφαση της Lenovo να παρέχει προεγκατεστημένο Linux στους υπολογιστές της, δημιούργησε ιδιαίτερη εντύπωση και χαρά στην κοινότητα Linux και όχι άδικα φυσικά. Ποια είναι όμως η σημασία της απόφασής αυτής και πως θα επηρεάσει τo Linux γενικότερα;
Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία υπολογιστών παρέχει προεγκατεστημένο Linux στους υπολογιστές της. Ακόμα και στην ελληνική αγορά, με μια αναζήτηση μπορεί να έχετε διαπιστώσει ότι ορισμένοι προμηθευτές όπως η Dell, η HP και άλλοι πωλούν μια σειρά επιτραπέζιων και φορητών υπολογιστών με προεγκατεστημένο π.χ. το Ubuntu.
Σε αντίθεση όμως με την Dell για παράδειγμα, που προωθεί μόνο την σειρά XPS σε ένα συγκεκριμένο κοινό (developers) η Lenovo, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, προχωράει σε «επίσημη πιστοποίηση» για Ubuntu και RedHat όλης της σειράς υπολογιστών ThinkPad P και ThinkStation ενώ ταυτόχρονα θα στέλνει τους drivers αυτών των υπολογιστών απευθείας στους developers του πυρήνα Linux. Τέλος, θα παρέχει επίσημη υποστήριξη και μέσω web αλλά και μέσω επίσημου forum.
Ας αναλύσουμε όμως ποια η σημασία όλων αυτών για τους χρήστες Linux, στα τρία βασικά σημεία τους:
- Επίσημη Πιστοποίηση
- Drivers στον πυρήνα Linux
- Υποστήριξη με forum
Lenovo | Επίσημη Πιστοποίηση ή Certified for Ubuntu / RedHat
Ένας υπολογιστής αποτελείται από πολλά διαφορετικά στοιχεία τα οποία για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία χρήσης, όλα αυτά τα στοιχεία πρέπει να λειτουργούν καλά και αρμονικά.
Ναι μεν η Lenovo διατηρεί μια λίστα με συμβατούς υπολογιστές αλλά όταν πρόκειται π.χ. για μαζική αγορά υπολογιστών για ένα τμήμα μιας επιχείρησης τότε η ένδειξη Certified for …. έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.
Εάν έχετε εγκαταστήσει ποτέ κάποια διανομή GNU/Linux σε έναν καινούριο υπολογιστή πιθανόν να έχετε ανακαλύψει π.χ. ότι το Bluetooth δεν λειτουργεί, επομένως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ασύρματο ποντίκι σας. Αργότερα, κλείνετε το καπάκι του φορητού υπολογιστή σας, το βάζετε στην τσάντα σας και όταν το ανοίξετε ξανά, ανακαλύπτετε ότι ο ήχος δεν είναι πλέον διαθέσιμος (άτιμο pulseaudio…) και πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση π.χ. για να ακούσετε τη μουσική σας. Πιθανό είναι λοιπόν κάποια από τις υποσυσκευές του υπολογιστή να μην διαθέτει επίσημο driver για Linux ή να διαθέτει έναν πεπαλαιωμένο driver ( π.χ.wifi της realtek, broadcomm κλπ).
Η Επίσημη Πιστοποίηση διασφαλίζει ότι, για έναν δεδομένο υπολογιστή, όλα τα χαρακτηριστικά του λειτουργούν όπως αναμένεται και ο χρήστης μπορεί να απολαύσει την καλύτερη εμπειρία «out of the box». Είναι ουσιαστικά, εγγύηση ποιότητας, λειτουργικότητας και συντήρησης, καθώς οι συσκευές με πιστοποίηση π.χ. με Ubuntu βασίζονται σε εκδόσεις Long Term Support (LTS) και επομένως λαμβάνουν ενημερώσεις για πέντε χρόνια. Για να επιτευχθεί αυτό, η Canonical και η RedHat συνεργάζονται στενά με τις εταιρείες όπως η Lenovo:
- για να δημιουργήσουν αυτό που ονομάζουμε «OEM install image«, μια εικόνα δίσκου που θα χρησιμοποιηθεί στο εργοστάσιο για την προεγκατάσταση των συσκευών με την εκάστοτε διανομή,
- για να διασφαλιστεί ότι η εργασία που έχει γίνει για τη δημιουργία της OEM εικόνας είναι upstreamed, έτσι ώστε τα στοιχεία που έχουν ενεργοποιηθεί να λειτουργούν καλά με μεταγενέστερες εκδόσεις του Ubuntu η της RedHat
Ίσως αναρωτιέστε γιατί για παράδειγμα δεν χρησιμοποιούν το «stock» image του Ubuntu (που το κατεβάζουν όλοι από την επίσημη σελίδα του Ubuntu) σε υπολογιστή με επίσημη πιστοποίηση. Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι:
- Ο κατασκευαστής του υπολογιστή ενδέχεται να χρειάζεται ένα συγκεκριμένο λογισμικό εγκατεστημένο από προεπιλογή ή πρόσθετα χαρακτηριστικά στις συσκευές τους. Για παράδειγμα, οι συσκευές Dell συνοδεύονται από συγκεκριμένη κατάτμηση δίσκου και με το εργαλείο Dell Recovery εγκατεστημένο από προεπιλογή, επιτρέπουν στους χρήστες τους να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ανάκτηση συστήματος και να δημιουργήσουν ένα μέσο ανάκτησης, αντίστοιχα.
- Οι πρόσφατες συσκευές ενδέχεται να απαιτούν προγράμματα οδήγησης που δεν έχουν φτάσει ακόμη (upstreamed) στον πυρήνα Linux ή που είναι διαθέσιμα μόνο σε νεότερο πυρήνα Linux ο οποίος μπορεί να μην έχει μακροπρόθεσμη υποστήριξη. Έχοντας έναν ειδικό πυρήνα OEM (στο Ubuntu θα το δείτε στα αποθετήρια ως linux-image-oem) παρέχεται περισσότερη ευελιξία με συγκεκριμένες προσθήκες από τον τελευταίο mainline πυρήνα (υποστήριξη για νεότερη τεχνολογία, βελτιώσεις για ήδη υποστηριζόμενα στοιχεία κ.λπ.) διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα ενός μακροπρόθεσμα υποστηριζόμενου πυρήνα Linux.
Άρα λοιπόν αντιλαμβάνεστε ότι όλη αυτή η συνεργασία μεταξύ Λογισμικού (Canonical/RedHat) και Υλικού (Lenovo) σκοπό έχει την δημιουργία της OEM διανομής που λαμβάνει και την επίσημη πιστοποίηση. Advertisements
Lenovo | Drivers στον πυρήνα Linux
Με όλη την παραπάνω πολύπλοκη και πολυεπίπεδη διαδικασία, μια διανομή Linux (στην περίπτωσή μας το Ubuntu και το RedHat Enterprise Linux) λαμβάνει την απαραίτητη πιστοποίηση ποιότητας για τους υπολογιστές της Lenovo.
Στην συνέχεια και για όσο διαρκεί η υποστήριξη της διανομής (π.χ. 5 χρόνια) θα πρέπει οι μηχανικοί της Lenovo αλλά και της Canonical και RedHat, να επικοινωνούν συνεχώς με τους προμηθευτές και κατασκευαστές εξαρτημάτων για την παρακολούθηση ζητημάτων που σχετίζονται με προγράμματα οδήγησης υλικού (drivers) καθώς και με λογισμικά (BIOS, UEFI) στις νέες εκδόσεις τους.
Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οτιδήποτε προστίθεται στον πυρήνα OEM καταλήγει στον γενικό πυρήνα Linux, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν από αυτές τις βελτιώσεις. Με άλλα λόγια όλες οι διανομές Linux που θα χρησιμοποιούν LTS/mainline Linux πυρήνα θα επωφεληθούν από τους καρπούς της συνεργασίας αυτών των εταιριών.
Στο παραπάνω, θα βοηθήσει σημαντικά η συνεργασία της Lenovo με την κοινότητα Fedora, που είναι μια κοινοτική διανομή, αφού θα συμπεριλαμβάνεται ως προεγκατεστημένο λειτουργικό στα ThinkPad P53 and P1 Gen 2. Όπως μπορεί να ξέρετε, το Fedora είναι μια διανομή που στην επίσημη εγκατάστασή της περιλαμβάνει αποκλειστικά ελεύθερο και ανοιχτού κώδικα λογισμικό. Αυτό σημαίνει ότι και οι drivers των εν λόγω ThinkPad θα είναι ελεύθερης άδειας και θα συμπεριληφθούν στις επόμενες εκδόσεις του Linux kernel.
Lenovo | Υποστήριξη με Linux forum
Σταδιακά, με τους Lenovo υπολογιστές, θα είναι πλέον δυνατό να έχετε την ίδια εμπειρία με αυτήν ενός προεγκατεστημένου με Linux υπολογιστή, εγκαθιστώντας π.χ. τη γενική έκδοση του Ubuntu (όχι OEM). Όταν αυτό εγκατασταθεί σε πιστοποιημένο υλικό, θα εγκατασταθεί και θα ρυθμιστεί αυτόματα, όπως θα ήταν στις προεγκατεστημένες εργοστασιακές OEM εκδόσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν:
- έχετε ήδη έναν τέτοιο υπολογιστή, αλλά τον αποκτήσατε με Windows και θα θέλατε να το αντικαταστήσετε με το Ubuntu,
- θέλατε να αποκτήσετε έναν Lenovo με προεγκατεστημένο το Linux, αλλά αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στη Ελλάδα κάτι που είναι σύνηθες όταν ορισμένοι εισαγωγείς η παρατήματα αποφασίσουν να πουλήσουν τις συσκευές τους μόνο με Windows. Σε αυτή την περίπτωση πάλι θα είστε σίγουροι ότι ακόμα και αν το αγοράσατε με Windows, λόγο της πιστοποίησης του θα «παίζει» άνετα με το Ubuntu.
Ακόμα και αν όλα πάνε καλά μετά από μια αγορά πιστοποιημένης συσκευής, πιθανόν κάποια νέα περιφερική συσκευή να μην δουλέψει εξαρχής (π.χ. web cam). Εδώ λοιπόν, έρχεται το επίσημο forum και συμπληρώνει το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Άρα ο στόχος δημιουργίας μιας επίσημης πλατφόρμας επικοινωνίας (forum) των χρηστών Linux με υπολογιστές Lenovo είναι η γέννηση και άνθηση μιας κοινότητας αλλά και αφοσιωμένων «fans» της εταιρείας.
Συμπεράσματα
Η Lenovo, η οποία σύμφωνα με την IDC κατέχει την πρωτιά με ~24% της αγοράς σε πωλήσεις υπολογιστών παγκοσμίως, είναι σίγουρο ότι με την απόφασή της να παρέχει υποστήριξη για Linux στους υπολογιστές της, θα δημιουργήσει σημαντική πίεση στους ανταγωνιστές της. Εφόσον, σύμφωνα και με την ίδια, προβλέπει αύξηση τα επόμενα χρόνια στο μερίδιο της αγοράς των χρηστών Linux, αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερες εταιρείες θα την ακολουθήσουν.
Από την άλλη για εμάς τους χρήστες και εν δυνάμει αγοραστικό κοινό, μπαίνει δυναμικά στην αντίληψη μας ως μια ασφαλής επιλογή για μελλοντική αγορά υπολογιστή. Ακόμα και αν βρούμε ένα Lenovo PC μη-πιστοποιημένο για Linux, η όλη προεργασία που θα έχει γίνει τους επόμενους μήνες (με τα forum, drivers στον πυρήνα Linux κλπ) μας παρέχει την ασφάλεια ότι κατά 99% θα δουλέψει με την αγαπημένη μας διανομή Linux.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν θα φέρουν καλύτερη υποστήριξη Linux συνολικά για τους υπολογιστές της Lenovo αλλά και για τις διάφορες συσκευές (Wifi, Bluetooth, κάρτες γραφικών, οθόνες κλπ) οι οποίες μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και σε υπολογιστές άλλων εταιριών, κάτι που είναι πάντα καλό για την κοινότητα Linux γενικότερα.
Παραπομές
- Lenovo Brings Linux® Certification to ThinkPad and ThinkStation Workstation Portfolio
- People and processes behind “Ubuntu certified” devices
Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net