ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

4.000+ υπολογιστές με Linux σε τροχιά με τους δορυφόρους Starlink από την SpaceX

Στις 30 Μαΐου, η SpaceX  μετέφερε το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Dragon με δύο αστροναύτες της NASA στο διάστημα μέσω του πυραύλου Falcon 9. Αργότερα στις 3 Ιουνίου, η SpaceX εκτόξευσε μια δέσμη 60 δορυφόρων Starlink  σε τροχιά.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί η SpaceX χρησιμοποίησε ένα ανοιχτού κώδικα σύστημα Linux  για την τροφοδοσία τόσο του διαστημικού σκάφους Dragon όσο και του πυραύλου Falcon 9. Τώρα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας Ask Me Anything (AMA) με την ομάδα λογισμικού SpaceX στο Reddit, ο Matt Monson αποκάλυψε ότι κάθε δέσμη 60 δορυφόρων Starlink μεταφέρει περισσότερους από 4.000 υπολογιστές με Linux.

Ο Matt, ο οποίος ηγείται του λογισμικού Starlink στη SpaceX, πρόσθεσε επίσης ότι οι δορυφόροι Starlink έχουν επί του παρόντος περισσότερους από 30.000 κόμβους Linux (και περισσότερους από 6.000 μικροελεγκτές) στο διάστημα.

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο Josh Sulkin, ο οποίος ηγείται της σχεδίασης λογισμικού για το Crew Dragon, εξήγησε ότι όλοι οι ενσωματωμένοι υπολογιστές τρέχουν Linux με το PREEMPT_RT patch για καλύτερη απόδοση σε πραγματικό χρόνο.

Ο Josh προχώρησε περαιτέρω για να διευκρινίσει ότι η SpaceX δεν χρησιμοποιεί κάποια διανομή Linux τρίτων. Αντίθετα, διατηρούν το δικό τους αντίγραφο του πυρήνα και των σχετικών εργαλείων. Χρησιμοποιούν επίσης τηλεμετρία που δείχνει την απόδοση όλων των διαδικασιών για να διασφαλιστούν οι προθεσμίες σε όλες τις φάσεις της πτήσης.

Ενώ απαντούσε για τα πιο παράξενα σφάλματα στο λογισμικό Dragon, ο John Dietrick, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας ανάπτυξης λογισμικού για το Demo-2, ανέφερε ότι το λογισμικό ελέγχου για το Dragon είναι single-threaded για να  αντιμετωπιστούν ζητήματα συγχρονισμού.

Η ομάδα του SpaceX dev έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να προσαρμόσει και να μετατρέψει το Linux σε μια αξιόπιστη πλατφόρμα για έλεγχο σε πραγματικό χρόνο που έχει πολύ υψηλότερο βαθμό ντετερμινισμού από ένα απλό λειτουργικό σύστημα για desktop.

Πηγή άρθρου: https://fossbytes.com/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com