ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Η Σιγκαπούρη θα ανοίξει τον κώδικα της τεχνολογίας εντοπισμού επαφής BlueTrace

by: Cerebrux

Η Σιγκαπούρη θα προσφέρει τον κώδικα της τεχνολογίας πίσω από την εφαρμογή TraceTogether (εντοπισμού επαφών) ελεύθερα διαθέσιμη για τους προγραμματιστές για να συνδράμει στον αγώνα κατά του COVID-19.

Στις 20 Μαρτίου η Σιγκαπούρη είχε διαθέσει την εφαρμογή TraceTogether για την παρακολούθηση και πληροφόρηση των χρηστών του για την πιθανή έκθεση τους στον κορονοϊό. Μετά από μία εβδομάδα από την διάθεση του TraceTogether, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ετοιμάζεται να κάνει την τεχνολογία ελεύθερη και ανοιχτού κώδικα ως ένα συμπληρωματικό εργαλείο για τις προσπάθειες εντοπισμού επαφών που πιθανώς να είχαν η χρήστες τους.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Τα τηλέφωνα που διαθέτουν την εφαρμογή κάνουν ανταλλαγή σημάτων Bluetooth μικρής απόστασης όταν οι χρήστες τους βρίσκονται κοντά ο ένας με τον άλλον. Τα αρχεία αυτών των συναντήσεων, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας, αποθηκεύονται στα αντίστοιχα τηλέφωνά τους για 21 ημέρες χωρίς φυσικά τα να αποθηκεύονται τα δεδομένα τοποθεσίας.

Εάν ο χρήστης διαγνωστεί με το COVID-19 (κορονοϊό), τότε αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να εντοπιστούν και να ενημερωθούν όλα τα άτομα που είχαν στενή επαφή με το μολυσμένο άτομο.

Για να είμαστε σαφείς, η νομοθεσία της Σιγκαπούρης λέει ότι όταν κάποιος έλθει σε επαφή με ύποπτο για τον ιό άτομο, απαιτείται από το νόμο να βοηθήσει το υπουργείο Υγείας να χαρτογραφήσει με ακρίβεια τις κινήσεις και τις αλληλεπιδράσεις τους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης μόλυνσης. Αυτό περιλαμβάνει την παροχή χρονοδιαγραμμάτων θέσης και φυσικών ή ψηφιακών αρχείων καταγραφής που μπορούν να συλλεχθούν από εφαρμογές.

Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα

Για να μετριάσει τις ανησυχίες περί παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης είπε ότι οι προσωπικές λεπτομέρειες όπως το όνομα χρήστη, δεδομένα θέσης, λίστα επαφών του τηλεφώνου του χρήστη δεν συλλέγονται από την εφαρμογή TraceTogether.

Τα αρχεία καταγραφής αποθηκεύονται στο τηλέφωνο σε κρυπτογραφημένη μορφή ενώ οι πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές επαφές που έχουν κάνει δεν αποθηκεύονται με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου αλλά με χρήση «προσωρινών αναγνωριστικών που παράγονται κρυπτογραφικά».

Ωστόσο, τα αρχεία καταγραφής μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν και να αναλυθούν από το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης όταν κρίνεται απαραίτητο και οι χρήστες μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από αυτές τις πληροφορίες.

Σε γενικές γραμμές, οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής αυξάνονται, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε διάφορες τεχνολογίες για να εντοπίζουν τους ανθρώπους στις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το CNBC :

Περισσότεροι από 500.000 χρήστες στη Σιγκαπούρη κατέβασαν την εφαρμογή TraceTogether εντός των πρώτων 24 ωρών από την διάθεσή της.πηγή: CNBC

Ανοιχτού κώδικα το πρωτόκολλο πίσω από το TraceTogether

Η εφαρμογή βασίζεται σε ένα πρωτόκολλο καταγραφής επαφών που ονομάζεται πρωτόκολλο BlueTrace.

Η ομάδα ανάπτυξης του πρωτοκόλλου δήλωσε στο μανιφέστο της ότι οι εφαρμογές για κινητά και φορητές συσκευές (smartwatches – wearable) που θα χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο BlueTrace θα είναι σε θέση να συνδυάζουν αποκεντρωμένα και συγκεντρωτικά μοντέλα εντοπισμού επαφών.

Η συλλογή και η καταγραφή δεδομένων συναντήσεων / εγγύτητας μεταξύ των συσκευών που χρησιμοποιούν το BlueTrace πραγματοποιείται με αποκεντρωμένο τρόπο, για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ταυτόχρονα, η ανάλυση και η παροχή καθοδήγησης στον τομέα της επιδημιολογικής παρακολούθησης γίνεται κεντρικά από μια αξιόπιστη αρχή δημόσιας υγείας.

Παραπομπές:

Πηγή άρθρου: planet.ellak.gr https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com