ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Ευρωπαϊκή επιτροπή: Signal αντί για WhatsApp, Viber και iMessage

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προσπάθεια της να ενισχύσει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μετά από αρκετά επεισόδια «παρακολούθησης» αξιωματούχων και διπλωμάτων, προτρέπει τα στελέχη της να χρησιμοποιήσουν το ανοιχτού κώδικα Signal.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στα στελέχη και τους υπαλλήλους της ότι θα χρησιμοποιεί το Signal, μια εφαρμογή κρυπτογραφημένης ανταλλαγής μηνυμάτων, με σκοπό να αυξήσει την ασφάλεια των επικοινωνιών της αντί για τα δημοφιλή Viber, WatsApp και iMessage της Apple. Η εντολή εμφανίστηκε σε υπόμνημα εντός των επιτροπών στις αρχές Φεβρουαρίου, ειδοποιώντας τους υπαλλήλους ότι «το Signal έχει επιλεγεί ως η συνιστώμενη εφαρμογή για δημόσια ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων».

Τον Δεκέμβριο του 2018, η εταιρεία έρευνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο Αrea 1 Security είχε ανακοινώσει ότι χιλιάδες διπλωματικά κανάλια σύστημα COREU (ή ευγένεια) της ΕΕ, επικοινωνίας είχαν παραβιαστεί.

Το Signal δημιουργήθηκε το 2013 από ακτιβιστές ιδιωτικότητας ενώ το 2018 δημιουργήθηκε ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο αναπτύσσει το πρωτόκολλο Signal και τις εκάστοτε εφαρμογές. Το Signal μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανταλλαγή μηνυμάτων όπως επίσης και ομαδικά μηνύματα, τα οποία μπορούν να περιλαμβάνουν αρχεία, φωνητικές σημειώσεις, εικόνες και βίντεο. Οι εφαρμογές της για κινητά μπορούν επίσης να πραγματοποιούν κλήσεις φωνής και βίντεο ένα προς ένα ενώ η έκδοση για Android μπορεί προαιρετικά να λειτουργεί ως εφαρμογή SMS.

Μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη σελίδα του για Desktop (Windows, Linux, macOS) αλλά και για iOS και Android

Το Signal χρησιμοποιεί τον αριθμό κινητού ως αναγνωριστικό λογαριασμού και χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση για να εξασφαλίσει όλες τις επικοινωνίες σε άλλους χρήστες του Signal. Οι εφαρμογή περιλαμβάνει μηχανισμούς με τους οποίους οι χρήστες μπορούν να επαληθεύσουν την αυθεντικότητα των επαφών τους και την ακεραιότητα του καναλιού δεδομένων, όπως π.χ. και το Keybase που είχαμε γράψει παλιότερα.

Όλες οι εφαρμογές και ο διακομιστής επικοινωνίας του Signal είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα ενώ παράλληλα έχει ελεγχθεί/ελέγχεται τακτικά από ανεξάρτητους οργανισμούς ασφαλείας και προτείνεται η χρήση του απο ανθρώπους όπως ο Edward Snowden και Bruce Schneier

Παραπομπές:

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com