ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Symphytum: Φτιάξε εύκολα μια βάση δεδομένων

by: Cerebrux

Το Symphytum είναι ένα λογισμικό βάσης δεδομένων για όσους επιθυμούν να διαχειρίζονται και να οργανώνουν δεδομένα και πληροφορίες με έναν εύκολο και όμορφο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να ξέρουν περίπλοκες έννοιες βάσεων δεδομένων και σχεδιασμού γραφικού περιβάλλοντος μιας εφαρμογής.

Παρόλο που έχουμε όλο και περισσότερα εξειδικευμένα λογισμικά βάσης δεδομένων για εταιρική χρήση (όπως π.χ. το Dolibbar κ.α.), πάντα υπάρχει η ανάγκη για λογισμικό δημιουργίας βάσης δεδομένων. Αν έχετε δοκιμάσει το LibreOffice Base ή και Access, αλλά θέλετε κάτι ακόμα πιο απλό τότε πρέπει να δοκιμάσετε το Symphytum.

Τι είναι το Symphytum Database Designer

Το Symphytum είναι ένα ελεύθερο και ανοικτού κώδικα λογισμικό βάσης δεδομένων για Windows, macOS και Linux. Με το Symphytum μπορείτε να σχεδιάστε και να επεξεργαστείτε απλές βάσεις δεδομένων εύκολα και γρήγορα. Απευθύνεται σε χρήστες που απλά θέλουν να οργανώσουν δεδομένα δημιουργώντας συλλογές πληροφοριών χωρίς όμως να παραιτούνται από τα πλεονεκτήματα μιας οργανωμένης βάσης δεδομένων, όπως η ταχύτητα φόρτωσης, ο χειρισμός μεγάλων δεδομένων, η γρήγορη αναζήτηση και πολλά άλλα.

Με λίγα λόγια, με το Symphytum μπορεί κανείς να φτιάξει εύκολα μια βάση δεδομένων χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις.

Μπορείτε να δημιουργήστε πολλαπλές βάσεις δεδομένων (συλλογές όπως τις ονομάζει) για να διαχειριστείτε π.χ. επαφές, πελάτες και ούτω καθεξής. Φυσικά, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί όπως το οτι δεν μπορεί ακόμα να χειριστεί τα σχεσιακά δεδομένα και αυτόματους υπολογισμούς σε πεδία.

Επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτόματα μια βάση δεδομένων με μια απλή εισαγωγή ενός CSV αρχείου όπως π.χ. επαφές κινητού. Παρόλα αυτά τα εισαγόμενα δεδομένα αντιμετωπίζονται ως πεδία κειμένου. Στο μέλλον, ο δημιουργός του Symphytum σχεδιάζει βελτιώσεις σε αυτό τον τομέα, όπως ο καθορισμός του τύπου των εισαγόμενων πεδίων.

Το Symphytum επίσης είναι σε θέση να συγχρονίσει τα δεδομένα σας μέσω διαφορετικών υπηρεσιών cloud όπως Dropbox ή MEGA, ή να δηλώσετε έναν φάκελο στον οποίο θα αποθηκεύει την βάση δεδομένων (π.χ. έναν δικτυακό δίσκο με Nextcloud). Τεχνικά, το Symphytum δημιουργεί μια βάση δεδομένων SQLite, η οποία χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές για κινητά και χαρακτηρίζεται από το μικρό μέγεθός του, την ταχύτητα ενώ είναι και ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην διατήρηση της ακεραιότητας των δεδομένων.

Μερικά χαρακτηριστικά του Symphytum

  • Σχεδιάστε τις φόρμες εισόδου με υποστήριξη για διαφορετικούς τύπους δεδομένων: κείμενο, αριθμούς, ημερομηνία, πρόοδος, εικόνες, λίστα αρχείων, πλαίσιο ελέγχου κτλ.
  • Χρησιμοποιήστε την προβολή φόρμας για δομημένη εισαγωγή δεδομένων και αναπαράσταση ή χρησιμοποιήστε την με τον πίνακα για προβολή, αναζήτηση, ταξινόμηση και σύγκριση.
  • Αναδιοργανώστε δυναμικά τη εμφάνιση της βάσης δεδομένων σας με μεταφορά και απόθεση στην προβολή φόρμας.
  • Ενώ επιτρέπεται μόνο μία συνεδρία σύνδεσης με πρόσβαση εγγραφής, άλλοι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων σε κατάσταση λειτουργίας μόνο για ανάγνωση.
  • Υπενθύμιση ημερομηνίας. Τα πεδία ημερομηνίας σας ενημερώνουν σχετικά με τις εργασίες, τις συναντήσεις ή τα γενέθλια, εφόσον το ζητήσετε. Όλες οι υπενθυμίσεις, μόλις ενεργοποιηθούν, παρατίθενται σε μία θέση.
  • Γρήγορη αναζήτηση κατά την πληκτρολόγηση με επισημασμένα αποτελέσματα σε προβολή πίνακα.
  • Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας με έναν απλό οδηγό δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και εξαγάγετε τα δεδομένα σας στο CSV.

Λήψη και εγκατάσταση του Symphytum

Το Symphytum είναι διαθέσιμο όπως είπαμε για Windows, macOS και Linux και μπορείτε να το κατεβάσετε σε διάφορες μορφές πακέτων εγκατάστασης:Download Symphytum

Όσοι έχετε Ubuntu ή διανομή που έχετε ρυθμίσει για snap πακέτα τότε δεν χρειάζεται να κατεβάσετε κάτι απλά εγκαταστήστε το από το snapstore με την παρακάτω εντολή:

1sudo snap install symphytum

Παραπομπές: Symphytum (επίσημη σελίδα)

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com