ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: GtkStressTesting: Παρακολούθηση και stress test της CPU και RAM

by: Cerebrux

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τις αντοχές του συστήματός σας το GTKStressTesting, είναι μια νέα εφαρμογή ανοιχτού κώδικα ειδικά σχεδιασμένη για την εργασία. Επίσης παρέχει μια γενική επισκόπηση του hardware σας.

Η παρακολούθηση του συστήματος στο Linux είναι αρκετά εύκολη και υπάρχουν κάποιες καλές εφαρμογές εκεί έξω για να βλέπετε τη χρήση της CPU και άλλον υποσυστημάτων (βλέπε htop). Τι γίνεται όμως αν θέλετε να δείτε πόσο αντέχει το σύστημά σας με κάποιες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων;

Ο προγραμματιστής, Roberto Leinardi, ανέπτυξε μια εφαρμογή για αυτή τν δουλειά και ενώ αρχικά το ονόμασε GnomeStressTest, πρόσφατα άλλαξε το όνομα σε GtkStressTesting (πρέπει να απαγορευτεί η ονοματοδοσία των εφαρμογών απο τους δημιουργούς τους/Linux’αδες) . Ο στόχος του GTKStressTesting (GST) είναι να βάλει όλα όσα χρειάζεστε για την CPU, τη μνήμη RAM και τη μητρική, αισθητήρες θερμοκρασίας και πολλά άλλα, σε ένα μοντέρνο παράθυρο εφαρμογής.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν:

  • Δοκιμές αντοχής CPU και μνήμης
  • Δοκιμές σε single και multi-core επεξεργαστές
  • Λεπτομερείς πληροφορίες CPU, RAM, BIOS, Μητρικής, Υλικού κ.α.
  • Παρακολούθηση της χρήσης της CPU, χρήσης μνήμης.
  • Προβολή συχνοτήτων CPU και RAM

Εγκατάσταση του GTKStressTesting

Το GtkStressTesting είναι διαθέσιμο ως flatpak μέσω Flathub οπότε μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε όλες τις διανομές που έχει υποστήριξη το flathub. Όσοι δεν γνωρίζετε τι είναι το flatpak μπορείτε να διαβάσετε ενα παλιότερο άρθρο μας εδώ.

Ο παρακάτω τρόπος εγκατάσταση είναι ίδιος για όλες τις μεγάλες διανομές όπως Arch, Fedora, Linux Mint, openSUSE, Ubuntu, etc). Αν δεν έχετε ρυθμισμένο το σύστημά σας για εγκατάσταση πακέτων flatpak δείτε τις οδηγίες εδώ.If you don’t have Flatpak installed you can find step by step instructions here.

Αφού έχετε ρυθμίσει το σύστημά σας να δέχεται flatpak εφαρμογές, βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει το απομακρυσμένο Flathub στον τρέχοντα χρήστη εκτελώντας το παρακάτω στο τερματικό:

1flatpak --user remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Στην συνέχεια εγκαταστήστε το :

1flatpak --user install flathub com.leinardi.gst

Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μπορείτε να το βρείτε στο μενού εφαρμογών της διανομής σας. Αφού το ανοίξετε, κάντε κλικ στο «Read All» κουμπί για να διαβάσει και όλες τις άλλες πληροφορίες που απαιτούν δικαιώματα διαχειριστή.

Για να δοκιμάσετε την ανοχή του συστήματός σας (π.χ. αν οι ψήκτρες στο PC διατηρούν χαμηλά την θερμοκρασία) μπορείτε να πατήσετε το κουμπί «Start» αφού επιλέξετε τι είδους stress test θέλετε να κάνει και πόση ώρα να διαρκέσει.

Το GST χρησιμοποιεί το stress-ng (που είδαμε στο Raspberry Pi) που σημαίνει ότι μπορείτε να το τρέξετε και από το τερματικό αν θέλετε με την παράμετρο –debug.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com