ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός FOSSCOMM 2019

Το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα – FOSSCOMM 2019 πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Λαμίας, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 11-13 Οκτωβρίου 2019. Τις τρεις ημέρες που διεξήχθει το συνέδριο, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 50 ενδιαφέρουσες ομιλίες από Έλληνες και ξένους ομιλητές, για τις ανοιχτές τεχνολογίες τις οποίες παρακολούθησαν συνολικά πάνω από 450 συμμετέχοντες.

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου:

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ξεκίνησε με τον χαιρετισμούς του Αντιδημάρχου Λαμιέων Δημητρίου Κυρίτση, υπεύθυνου για τη Διαφάνεια και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Δήμου και του Προέδρου του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θάνου Κυρίτση, οι οποίοι τόνισαν τις δυνατότητες που μπορούν να προσφέρουν οι Ανοιχτές Tεχνολογίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις επιχειρήσεις. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα τις Ανοιχτές Τεχνολογίες. Οι κύριοι Δημήτρης Μητρόπουλος (Ε.Δ.Υ.Τ.Ε.), Παναγιώτης Κρανιδιώτης (ΕΕΛΛΑΚ), Μιχάλης Βαφόπουλος (MyData) και Αθανάσιος Κακαρούντας (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) συμμετείχαν στη συζήτηση, παρουσίασαν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους, το έργο των φορέων που εκπροσωπούσε ο καθένας τους σχετικά με τις Ανοικτές Τεχνολογίες, ενώ απάντησαν και σε πληθώρα ερωτήσεων του κοινού.      

Μιλώντας εκ μέρους του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – Ε.Δ.Υ.Τ.Ε., ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως “τα βασικά στοιχεία που συνδέουν τις ανοιχτές τεχνολογίες είναι ο κώδικας, η κοινότητα και η εμπειρία. Εξάλλου, τα νέα παιδιά θέλουν μια καθοδήγηση, την οποία μπορούν να προσφέρουν τα ανοιχτά λογισμικά”.

Από πλευράς του ο κ. Κρανιδιώτης, εκπροσωπώντας τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ( ΕΕΛΛΑΚ ), ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “Η μαγεία των ανοικτών τεχνολογιών είναι πως στις μέρες μας έχουν πραγματοποιηθεί έργα ανοικτού λογισμικού σχεδόν για όλες τις ιδέες. Πλέον, δεν χρειάζεται να γράψεις τίποτα από την αρχή. Μέσω των ανοικτών τεχνολογιών μπορείς να βρεις τα πάντα”.

Ο κ. Βαφόπουλος, εκπρόσωπος του MyData Hub Greece επισήμανε πως “Κάτι που εμείς σήμερα ονομάζουμε ‘ιδιωτικό δεδομένο’ τα παιδιά μας μπορεί να το λένε ‘δημόσιο’”, ενώ έθεσε και το ερώτημα εάν “Είναι πιο σημαντικά τα δεδομένα ή οι αλγόριθμοι που κρίνουν αποφάσεις για τη ζωή μας”.

Ενώ, ο κ. Κακαρούντας εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σημείωσε πως “Δεν μπορώ να πιστέψω πως θα υπάρξουν άνεργοι φοιτητές πληροφορικής”.  

Σάββατο 12 Οκτωβρίου:

Η δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του κ. Βαφόπουλου με τίτλο “Τα νέα δεδομένα μας”, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως “Η διαφορά του γονιδιώματος από την βιοπληροφορική είναι ότι τη δεύτερη την ‘αγγίζουν’ όλοι ενώ το γονιδίωμα όχι”.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και δεύτερη κεντρική ομιλία από την κα. Julita Inca που είχε ως τίτλο “Linux on Supercomputers”, επισημαίνοντας πως “οι υπερ-υπολογιστές δεν είναι το μέλλον, αλλά συμβαίνουν τώρα”.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας του συνεδρίου πραγματοποιούνταν παράλληλες ομιλίες. Ορισμένες από αυτές ήταν:  

  • “Nextcloud as a service with Cloud68”, Boris Budini.
  • “Ομάδα ανοικτού λογισμικού Π.Θ. (ΕΕΛΛΑΚ) – Κοινότητα MyData”, Μιχάλης Βαφόπουλος και Θόδωρος Καρούνος.
  • “Η ιστορία των ανοικτών τεχνολογιών/λογισμικών”, Αθηνόδωρος Σγουρομάλλης.
  • “Security in Apache Hadoop”, Μάρκος Μπερσίμης.
  • “Σεμινάριο εκπαιδευτικών για τον δεύτερο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοικτών Τεχνολογιών”, Επιτροπή Στερεάς Ελλάδας.  

Ενώ το βράδυ, με το πέρας όλων των ομιλιών, πραγματοποιήθηκε ένα party στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, όπου οι σύνδροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με χαλαρή διάθεση και να μοιραστούν την εμπειρία τους από τις δύο μέρες του συνεδρίου, να ανταλλάξουν απόψεις πίνοντας το ποτό τους, και στο τέλος να γίνουν όλοι μαζί μια ομάδα χορεύοντας.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου:

Η τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του κ. Γεώργιου Μαμαλάκη με τίτλο “Scaling web apps: το πριν, το τώρα και το μετά”, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι “στο παρόν στο οποίο ζούμε παίζει σημαντικό ρόλο η εικονικοποίηση”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής πραγματοποιούνταν παράλληλες ομιλίες. Ορισμένες που αξίζει να σημειωθούν είναι:

  • “Mozilla Lean Pata Practices”, Κωνσταντινίδης Γιάννης.
  • “GRATIS: A Graph Tool for Information Systems Scientists”, Θεόδωρος Σικλαφίδης, Βασίλειος Βλάχος, Κυριακή Χαντζή.
  • “Μετάβαση από τις έγχαρτες ιδιωτικές και τραπεζικές επιταγές στην τεχνολογία Blockchain”, Λιάκος Αντώνιος.  
  • Introduction to GTK using C – Workshop,  Julita Inca.                
  • “Working in a company that produces open software”, Αθηνόδωρος Σγουρομάλλης.

Ενώ το βράδυ, με το πέρας όλων των ομιλιών, ο κ. Γεώργιος Σπαθούλας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, εκπροσωπώντας όλους τους συνδιοργανωτές του συνεδρίου έκλεισε τις εργασίες του συνεδρίου, ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν και παρευρέθηκαν στο FOSSCOMM 2019.

Και τις τρεις ημέρες διεξαγωγής του συνεδρίου ο συνολικός αριθμός των ατόμων που παρευρέθηκαν στις εργασίες, έφτασε στα 450 άτομα. Επιπλέον, εκτός από τις ομιλίες – παρουσιάσεις και τα workshops οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα 5 booths που είχαν στηθεί στους διαδρόμους του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου, και να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοικτού κώδικα. Τα booths που είχαν στηθεί ήταν:

  1. Fedora – διανομή free and open source πλατφόρμων.
  2. Census – εταιρία IT security.
  3. Nextcloud – διανομή free and open source λογισμικών.
  4. Joomla –  ελεύθερο και ανοικτού κώδικα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου.
  5. Stem Lab – εργαστήριο τεχνολογίας, μηχανικής, ρομποτικής και προγραμματισμού.

Επίσης, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα μάθουν, να παίξουν και ανακαλύψουν το μαγικό κόσμο του σκάκι, μια ευγενική χορηγία της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Κεντρικής Ελλάδας (Ε.Σ.Σ.Κ.Ε.).

Όλα όσα προαναφέρθηκαν δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί χωρίς την περίσσεια ενέργειας και το ζεστό χαμόγελο της ομάδας εθελοντών, που ήταν πάντα εκεί, όλες τις ημέρες του συνεδρίου.  

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλεται στους συνδιοργανωτές και τους χορηγούς που με την υποστήριξή τους διετέλεσαν στην διεξαγωγή αυτού του συνεδρίου.

Συνδιοργανωτές

Τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Σχολή Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία

Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών -( ΕΕΛΛΑΚ )

Δήμος Λαμιέων

Επιμελητηριο Φθιώτιδας

Χορηγοί

In kindCommunity Parnters Χορηγοί
Επικοινωνίας
FedoraTEDxLamiaMAG24
Γνώσις Computers Central hackathon Linuxinsider.gr
CensusIEEE Greece Section Phase Radio
Ένωση Πληροφορικών ΕλλάδαςArTESTenternity
WP AbstractsConsumer Electronics Society Greece Chapter
Quintessential
Εκδόσεις Γιαχούδη
Chipita
Εμπόριο ηλεκτρικών ειδών Γκερπενή
Εργαστήρι STEM
Pizza Fan
Κέντρο ξένων γλωσσών Μαζαράκη

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com