ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: CentOS Stream και CentOS 8 διαθέσιμα για λήψη

By Cerebrux

Πρίν μια βδομάδα περίπου, η ομάδα ανάπτυξης του CentOS, ανακοίνωσε την διαθεσιμότητα του νέου CentOS 8 το οποίο βασίζεται στο RedHat 8. Παράλληλα έκαναν και ανακοίνωση του νέου project CentOS Stream, μιας Rolling Release έκδοσης του CentOS.

Η διανομή του CentOS Linux είναι μια σταθερή, μακράς διάρκειας υποστήριξης, εταιρική διανομή Linux (βλ. Τι είναι εταιρικές διανομές Linux) που προέρχεται από τον πηγαίο κώδικα του Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

Το CentOS συμμορφώνεται πλήρως με την πολιτική αναδιανομής κώδικα της Red Hat και στοχεύει να έχει πλήρη λειτουργική συμβατότητα με τα προϊόντα της. Η διαφορές με το Red Hat είναι στο ότι το CentOS υποχρεωτικά αφαιρεί κυρίως πακέτα που έχουν να κάνουν με την επωνυμία RedHat και των συναφών έργων πνευματικής ιδιοκτησίας της Red Hat. Επίσης δεν ακολουθεί τη χρήση των «ρόλων εγκατάστασης» από την Red Hat οπότε όλο το περιεχόμενο από κάθε κανάλι διανομής (αποθετήρια) διατίθεται στο χρήστη κατά την εγκατάσταση. Advertisements

Με την έλευση της νέας έκδοσης του Red Hat Enterprise Linux 8, όλοι φυσικά περιμένανε την νέας έκδοση του CentOS 8. Παράλληλα όμως υπήρχε μια υπόσχεση για νέα project που θα δώσουν το βήμα σε μέλη της κοινότητας να συμμετάσχουν ενεργά στην νέα σχέση που έχουν CentOS και RedHat μετά και την ανακοίνωση της συνεργασίας τους το 2014. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι διάφορες κοινότητες ειδικού σκοπού (βλ. παραπομπές) αλλά και με το CentOS 8, η διαθεσιμότητα του CentOS Stream.

Τι είναι το CentOS Stream

Όπως είχαμε προβλέψει σε παλιότερο άρθρο (βλ. Το μέλλον του Linux είναι οι Rolling διανομές οι κυλιόμενες (rolling release) διανομές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο για τον τελικό χρήστη, αλλά και για την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία η οποία επιτάσσει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης λογισμικού, συχνές ενημερώσεις με νέα χαρακτηριστικά και προβλέψιμη σταθερότητα λειτουργικών συστημάτων.

Έτσι με την νέα σχέση που έχει η ομάδα CentOS με την Red Hat, αναπτύχθηκε η διανομή CentOS Stream η οποία είναι μια διανομή κυλιόμενης έκδοσης και που υπάρχει ως διάμεσος μεταξύ του Fedora Linux και του Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Στην πράξη, το CentOS Stream θα περιέχει τον κώδικα που αναπτύσσεται για την επόμενη έκδοση RHEL. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης θα επιτρέψει στην κοινότητα να συζητήσουν, να προτείνουν και να συνεισφέρουν χαρακτηριστικά και διορθώσεις στην RHEL περισσότερο γρήγορα και ως εκ τούτου και για την επόμενη έκδοση του CentOS.

Για να γίνει αυτό, η Red Hat σκοπεύει να μετακινήσει τμήματα ανάπτυξης της RHEL στο CentOS για να συνεργαστούν στις ενημερώσεις του RHEL και CentOS. Επίσης τους επόμενους μήνες, το CentOS Project και η Red Hat σχεδιάζουν να ενημερώνουν τα πακέτα στο CentOS Stream για να αντανακλούν την εξέλιξη της ανάπτυξης προς την επόμενη έκδοση του RHEL. Αυτό, για πρώτη φορά, καθιστά το έργο CentOS, μέρος του κύκλου ανάπτυξης της διανομής RHEL.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και με την υποστήριξη της κοινότητας, η Red Hat και το CentOS Project θα αναπτύξουν τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να βοηθήσουν το CentOS Stream να εξελιχθεί γρήγορα ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των σημερινών και μελλοντικών χρηστών του CentOS.

Για περισσότερα, μπορείτε να διαβάσετε στις παραπομπές

Παραπομπές

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ , https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com