ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το FOSSCOMM 2018 – Συνέντευξη με τους διοργανωτές

Μια συνέντευξη των διοργανωτών της FOSSCOMM 2018 στο linuxinsider.gr

Το FOSSCOMM έχει γίνει το ετήσιο ραντεβού στην Ελλάδα όλων όσων ενδιαφέρονται για το ελεύθερο λογισμιικό και τον ανοικτό κώδικα. Προγραμματιστές, φοιτητές Η/Υ, κοινότητες και σύλλογοι, όλοι και όλες που ασχολούνται με το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα και το Open Source,  μαζεύονται σε αυτό το συνέδριο, μιλάνε, ακούνε, συζητάνε, κάνουν χρήσιμα workshops και πάνε το θέμα λίγο πιο μπροστά. Μια και πλησιάζει το FOSSCOMM 2018, που θα γίνει φέτος στο Ηράκλειο της Κρήτης, ζητήσαμε από τους διοργανωτές να απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις για να μάθουμε περισσότερα, αλλά και να προβάλλουμε τη διοργάνωση που είναι ελεύθερη για όλους!

Στις ερωτήσεις μας απάντησαν οι: Αλέξης (xialos), Γιώργος (gkaklas aka χακλας), Κώστας (looselyrigorous), Γιώργος (gkiagia), Γιώργος (ggalan), Ήβη (hivi), Νίκος (mickflemm) (τίγκα στους Γιώργηδες είσαστε παιδιά!). Ξεκινάμε.

 

Τι ειναι το FOSSCOMM;

Το FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting) είναι το πανελλήνιο συνέδριο των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Απευθύνεται κυρίως σε προγραμματιστές, φοιτητές και γενικά σε όποιους ενδιαφέρονται για το open source ανεξαρτήτως του γνωστικού τους υποβάθρου. Συμμετέχουν κοινότητες ανοιχτού λογισμικού, όπως η Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων Linux (HELLUG), ομάδες προγραμματιστών και συντελεστών έργων όπως Mozilla, Fedora, OpenSuse, KDE, κλπ. Το περιεχόμενο είναι ευρέως ενδιαφέροντος, από τεχνικά ζητήματα και workshops, μέχρι μεταφράσεις, νομικά θέματα, θέματα πολιτικής σχετικά με το ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό κ.α.

Ποιες συλλογικότητες διοργανώνουν το FOSSCOMM 2018;

To φετινό FOSSCOMM συνδιοργανώνεται από το Ραδιοφωνικό Σταθμό Πανεπιστημίου Κρήτης, το Σύλλογο Μεταπτυχιακών του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστημίου Κρήτης και τοLabάκι Hackerspace που στεγάζεται επίσης στο χώρο του Πανεπιστημίου.

                                              Από συνάντηση των διοργανωτών  του FOSSCOMM2018: 16 άτομα. Μόνο 2 μπύρες ρε παιδιά; 🙂

Τι περιμένετε από πλευράς προσέλευσης στη φετινή διοργάνωση;

Υπολογίζοντας τις μέχρι τώρα εγγραφές και το ενδιαφέρον που έχουμε δει από τον κόσμο του Ηρακλείου, θα μαζευτούμε τουλάχιστον 250 – 300 άτομα. Βέβαια έχουμε καιρό μπροστά μας και ακόμα δεν το έχουμε διαφημίσει αρκετά, οπότε πιστεύουμε ότι μπορεί να πιάσουμε και την Πάτρα που το 2011 έφτασε σε συμμετοχή τα 450 άτομα. Από πλευράς υποδομών μπορούμε να “αντέξουμε” μέχρι και 500 άτομα που είναι όσα χωράει το αμφιθέατρο που θα γίνουν οι κεντρικές ομιλίες.

Από που προέρχονται κυρίως οι συμμετέχοντες; Είναι φοιτητές, επαγγελματίες, προγραμματιστές; Τι;

Περιμένουμε οι συμμετέχοντες να είναι κυρίως φοιτητές, αφενός λόγω του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών στο οποίο διοργανώνεται το συνέδριο, αφετέρου γιατί διαχρονικά το συνέδριο απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και οι ομιλίες προέρχονται επίσης συνήθως από φοιτητές. Πέραν των φοιτητών περιμένουμε σαφώς προγραμματιστές και επαγγελματίες του χώρου, recruiters, καθώς και μέλη κοινοτήτων ελεύθερου/ανοικτού λογισμικού ανεξάρτητα του γνωστικού τους υποβάθρου και της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Το συνέδριο είναι ανοιχτό προς όλους και θα υπάρχουν και ομιλίες ευρύτερου ενδιαφέροντος, με θέματα όπως την φιλοσοφία των ανοιχτών τεχνολογιών και των κοινών, την διαχείριση / οργάνωση των κοινοτήτων κλπ.

Έχετε κάνει κάποια προσπάθεια να “επικοινωνήσετε” το συνέδριο σε εταιρείες του χώρου; Έχετε στείλει κάποιο email, κάποια ανακοίνωση;

Έχουμε απευθυνθεί σε εταιρείες του χώρου ώστε να συμβάλουν στο συνέδριο είτε ως χορηγοί, είτε ως ομιλητές. Μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί η Census Labs, το Papaki.gr/Tophost, η Collabora και το Gitlab. Εκτός από χρηματική χορηγία, έχουμε και εταιρίες φέτος που θα μας χορηγήσουν hardware, συγκεκριμένα μας έχει διαθέσει η Microsemi μερικά απ’ τα πρώτα boards με RISC-V (RV32i), και ο Connor Patrick U2F Zero dongles, ενώ αναμένουμε και άλλες χορηγίες. Ελπίζουμε αν όλα πάνε καλά να μοιράσουμε U2F Zero dongles σε όλους τους μετέχοντες, προωθώντας την υιοθέτηση του 2 Factor Authentication και το open hardware. Επίσης εκτός από εταιρείες του χώρου, στο συνέδριο θα συμβάλουν και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης όπου θα μας βοηθήσουν με τις εκτυπώσεις και τα καρτελάκια και επιπλέον θα έχουν stand στο συνέδριο όπου και θα πουλάνε βιβλία τους σε πολύ χαμηλές τιμές (π.χ. το βιβλίο για εισαγωγή στους αλγόριθμους των Leiserson, Rivest, Stein και Cormen από MIT press στα Ελληνικά).

Ποιο είναι το κόστος εγγραφής για να παρακολουθήσει κανείς το συνέδριο;

Το συνέδριο είναι ελεύθερο προς όλους χωρίς κόστος εγγραφής, όπως και κάθε άλλο FOSSCOMM στο παρελθόν.

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους συμμετέχοντες;

Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής στους ομιλητές και ενδεχομένως στους συμμετέχοντες στα workshops, στις ομιλίες θεωρούμε πως δεν έχει και πολύ νόημα να δώσουμε βεβαίωση συμμετοχής.

Οπότε, θα δώσετε βεβαιώσεις συμμετοχης στους ομιλητές και όχι σε όσους παρακολουθήσουν;

Στους ομιλητές και ενδεχομένως σε όσους παρακολουθήσουν workshop (δεν το έχουμε λήξει αυτό, εξαρτάται απ’ το πόσοι θα κάνουν register στο συνέδριο, το πλήθος των workshops -γιατί αν σκάσουν 300 άτομα στο workshop για να πάρουν βεβαίωση συμμετοχής απλά δε θα δουλέψει το workshop-, γενικά θέλει λίγο κουβέντα).

Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τη διαμονή ή και τα έξοδα ταξιδιού για όσους έρθουν στο Ηράκλειο; Κάποια χρηματοδότηση π.χ. για όσους δεν έχουν αρκετά χρήματα για τη διαμονή τους;

Αν περιηγηθεί κανείς στο site της fosscomm (στις πληροφορίες διαμονής), θα βρει εκτός από προσφορές από ξενοδοχεία με τα οποία ήρθαμε σε επαφή, ένα λινκ για ένα ανοιχτό τσατ στο riot.im. Εκεί πέρα κάνουμε προσπάθεια να συντονίσουμε την διαμονή των συμμετεχόντων, και να φιλοξενήσουμε όσο πιο πολύ κόσμο μπορούμε. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδιαίτερη ζήτηση βέβαια. Γενικά θα κρατάμε το site ενημερωμένο για τις διάφορες προσφορές που ενδεχομένως προκύψουν αργότερα.

Θα υπάρξουν κι άλλου είδους εκδηλώσεις παράλληλα ή μετά το συνέδριο; Συναυλία, φαγητό ή κάποια εκδρομή για τους ομιλητές κλπ;

Ο σκοπός είναι να οργανώσουμε μια μάζωξη το Σάββατο το βράδυ κάπου στο κέντρο του Ηρακλείου ώστε να βολεύει το κόσμο, να μπορούν να κάτσουν μέχρι αργά, να εξερευνήσουν λίγο τη πόλη και να γνωριστούμε και μεταξύ μας και να περάσουμε όμορφα. Το που θα γίνει αυτό δεν το έχουμε λήξει ακόμα αλλά πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε. Συζητάμε επίσης αν και πώς θα το συνδυάσουμε με φαγητό, το οποίο όμως δεν είναι εύκολο αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για μερικές εκατοντάδες άτομα. Επίσης θα εξαρτηθεί και απ’ τον καιρό οπότε είναι λίγο νωρίς να ανακοινώσουμε κάτι τέτοιο.

Το συνέδριο θα έχει κάποιες ιδιαίτερες θεματικές ενότητες; Π.χ. Kernel development, ανάπτυξη drivers, εφαρμογές για embedded systems κλπ…

Οι θεματικές ενότητες θα διαμορφωθούν απ’ τις ομιλίες που θα υποβληθούν, όπως έχουμε γράψει και στο κάλεσμα όταν κάποιος υποβάλλει μια παρουσίαση μπορεί να προτείνει και ενότητα ή ενότητες στις οποίες θα μπορούσε να ταιριάξει η παρουσίασή ώστε να μας βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση των παρουσιάσεων. Εκτός απ’ τις ενότητες που θα διαμορφωθούν εν καιρώ, θα έχουμε μια ενότητα για ασφάλεια συστημάτων στην οποία συμβάλλει και η Ελληνική ομάδα του OWASP, μια ενότητα για Software Defined Radios απ’ τα παιδιά του Libre Space Foundation, ενότητα για newbs, ενότητα για πιο θεωρητικά/φιλοσοφικά θέματα γύρω απ’ το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό και μια ενότητα για επιστήμη και εκπαίδευση. Υπάρχει επίσης σοβαρή πιθανότητα να υπάρξει και ενότητα σχετική με το RISC-V (οπότε εκεί ναι θα μιλήσουμε και για kernel και για toolchains και για πολλά ιδιαιτέρως τεχνικά θέματα).

Πως πάει αυτό το κάλεσμα για παρουσιάσεις και workshops που είχατε δημοσιεύσει το Μάιο; Πείτε μας μερικές παρουσιάσεις που αξίζουν να παρακολουθήσει κανείς.

Έχουμε κάποιες προτάσεις αλλά όπως ήταν λογικό μέσα στο καλοκαίρι λόγω διακοπών δεν ήταν δυνατό για κάποιους να προετοιμάσουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους, οπότε και θα δώσουμε παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 23 Σεπτέμβρη. Έχουμε χωρητικότητα για πολλές ομιλίες και ελπίζουμε να υπάρξει αντίστοιχο ενδιαφέρον και συμμετοχή, γενικά σκοπός είναι να γίνουν όσες το δυνατόν περισσότερες ομιλίες, εκτός αν κάποια ομιλία δεν κολλάει καθόλου με τις υπόλοιπες ή με το χαρακτήρα του συνεδρίου, ή αν ξεμείνουμε από χώρο. Για να μην κάνουμε spoil και να μην φανεί πως κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των ομιλιών δεν θα αναφερθούμε στο περιεχόμενο των προτάσεων για την ώρα. Με την παράταση θα καθυστερήσει κάπως και το πρόγραμμα αλλά θα βγάλουμε draft πριν την λήξη της προθεσμίας για να υπάρχει κάποια εικόνα για το τελικό πρόγραμμα συντομότερα.

Πείτε μας τουλάχιστον δύο λόγια για τις κεντρικές ομιλίες…

Έχουμε τη τιμή και τη τύχη να έχουμε πολύ δυνατούς κεντρικούς ομιλητές, ο καθένας τους με διαφορετική αφετηρία και αντικείμενο, αλλά και σημαντική συμβολή στο χώρο. Απ’ την πλευρά του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού θα έχουμε την παρουσίαση του Διομήδη Σπινέλλη για την ιστορία του Unix όπου θα δούμε την εξέλιξη του λειτουργικού που αποτέλεσε τη βάση για το Linux και το BSD, καθώς και την ομιλία του Αλέξη Ζάβρα για τη χρήση του ΕΛ/ΛΑΚ σε μεγάλες εταιρείες του χώρου και τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται εξαιτίας του, ακόμα και πέραν του κώδικα. Απ’ την μεριά του ανοιχτού hardware θα έχουμε μαζί μας τον Μανόλη Κατεβαίνη, τον πρωτεργάτη του RISC-II, που θα μας πει για την ιστορία του RISC, την ανοιχτή αρχιτεκτονική RISC-V και τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο των υπερυπολογιστών υψηλής ενεργειακής απόδοσης, και τον Πιέρρο Παπαδέα, συνιδρυτή του hackerspace.gr και του Libre Space Foundation, που θα μας μιλήσει για το open hardware στο διάστημα, την ιστορία του Libre Space Foundation και του UPSat, του πρώτου ανοικτού δορυφόρου στο κόσμο.

Και από workshops; Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις;

Μέχρι στιγμής θα έχουμε ένα workshop απ’ την ομάδα του OWASP σχετικό με την ασφάλεια web εφαρμογών, με χρήση του project WebGoat, καθώς και το workshop για νέους χρήστες, ενώ θα γίνει και cryptoparty και keysigning session, με μερικούς CACert assurers (για τους πιο μυημένους) να βρίσκονται στο χώρο.

Μια και μπορεί να μας διαβάζουν και νεοφώτιστοι, εξηγήστε μας τι ειναι το cryptoparty και τι μπορεί να κάνει κάποιος ή κάποια που θα έρθει εκεί. Προφανώς δεν θα πιει μόνο μπύρες…

Το cryptoparty έχει σκοπό να εκπαιδεύσει τους μετέχοντες για τις τεχνολογίες σχετικές με την κρυπτογραφία, που έχουν σκοπό να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα μας στο διαδίκτυο και γενικότερα, και να μας παρέχουν ασφαλείς τρόπους ταυτοποίησης. Οι τεχνολογίες αυτές αφορούν από extensions στον browser μέχρι εξειδικευμένο λογισμικό και hardware όπως έξυπνες κάρτες και τα U2F dongles που (ελπίζουμε) να μοιράσουμε.

Για τις ανάγκες του συνεδρίου, κάνατε μια καλή δουλειά εξελληνισμού του λογισμικού οργάνωσης συνεδρίων pretalx. Τι κάνει αυτό το εργαλείο;

Ψάχναμε λογισμικό για οργάνωση συνεδρίων και πέσαμε πάνω στο  Pretalx, αργότερα μάθαμε για το Osem.io στο οποίο συμμετέχουν και γνωστοί μας developers αλλά είχαμε ήδη στήσει το pretalx και είχαμε ξεκινήσει τη μετάφρασή του στα Ελληνικά. Με αφορμή την έλλειψη Ελληνικής μετάφρασης, ήταν ευκαιρία να συμβάλλουμε και ως ομάδα σε ένα έργο ελεύθερου λογισμικού για να δούμε και όλοι μαζί την διαδικασία. Με το pretalx μπορούμε να οργανώσουμε την υποβολή και το review των προτάσεων, την οργάνωση του προγράμματος του συνεδρίου και την εξαγωγή του σε διάφορα formats, την επικοινωνία με τους υποψήφιους ομιλητές, τη δυνατότητα των ομιλητών να τροποποιήσουν την πρότασή τους κλπ. Στην αρχή σκεφτόμασταν να χρησιμοποιήσουμε κάτι πολύ απλούστερο (π.χ. add on στο wordpress) αλλά τελικά καταλήξαμε σε ξεχωριστό εργαλείο. Δεν είναι ό,τι πιο elegant αλλά κάνει τη δουλειά του.

Θα υπάρχει live streaming για όσους και όσες δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν μέχρι το Ηράκλειο για να παρακολουθήσουν το συνέδριο;

Σκοπός είναι να υπάρξει live streaming για όλες τις ομιλίες, ακόμα δουλεύουμε τις λεπτομέρειες για το πώς θα στήσουμε κάτι τέτοιο, τον εξοπλισμό που θα χρειαστούμε κλπ αλλά πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε. Στη διαδικασία θα μας βοηθήσουν και παιδιά απ’ τη κινηματογραφική ομάδα του πανεπιστημίου.

Θα υπάρχει και live κάλυψη από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Κρήτης, μια και είναι μία από τις συλλογικότητες που συνδιοργανώνουν το συνέδριο;

Θα υπάρχει κάλυψη των κεντρικών ομιλιών, ενώ θα υπάρχει και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσία του σταθμού στο χώρο με dj set και συνεντεύξεις / κουβέντα με τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές. Εκτός απ’ το διαδίκτυο θα εκπέμπουμε και στα FM, στους 96.7, στην πόλη του Ηρακλείου.

Μια και αναφέρθηκε ο ΡΑ.ΣΤΑ.ΠΑΝ.Κ (ΡΑδιοφωνικός ΣΤΑθμός ΠΑΝεπιστημίου Κρήτης), πείτε μας δυο λόγια για το σταθμό. Πως το στήσατε; Να υποθέσω ότι έχετε αξιοποιήσει υλικά και λογισμικό ανοικτού κώδικα;

Η συχνότητα των 96,7 είχε παραχωρηθεί στο πανεπιστημιο στις αρχές του 2000, όταν στήθηκε για πρώτη φορά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Πανεπιστημίου Κρήτης σαν Spin Radio τότε. Μια βλάβη το 2010 σε συνδυασμό με την εξάρτηση από proprietary software/hardware, και μια γενικότερη έλλειψη ενδιαφέροντος, στάθηκαν αφορμή για να σταματήσει η λειτουργία του. Με την μετακόμιση όλων των σχολών στη πανεπιστημιούπολη στις Βούτες το 2012 (από την Κνωσό που ήταν πρότερα) η προσπάθεια αναζοπυρώθηκε, και οικοδομήθηκε σε νέες βάσεις. Με την γενική συνέλευση ως βασικό όργανο οργάνωσης και λήψης αποφάσεων, ξεκίνησε η σκληρή δουλειά. Μετά από αρκετές προσπάθειες και με πολύ περιορισμένους πόρους (λόγω και της κρίσης), το Δεκέμβρη του 2017 επαναφέραμε την εκπομπή του σταθμού στα FM.

Η ομάδα επιδιώκει την απο-εμπορευματοποίηση και ενεργά χρησιμοποιεί, σχεδιάζει και συνεισφέρει ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό.  Έχουμε αναπτύξει δικό μας λογισμικό για πολλά απ’ τα συστήματα του σταθμού, συμπεριλαμβανομένου και ενός software-πομπού, ενώ χρησιμοποιούμε και όπου γίνεται ανοιχτό hardware. Ο σταθμός έχει υπάρξει για όλους μας, ένας χώρος συνεργασίας, συλλογικής ζύμωσης, μετάδοσης της γνώσης και φυσικά ένα εργαλείο καλλιτεχνικής έκφρασης. Βασική μας επιδίωξη είναι ο πειραματισμός, η ανάδειξη της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και η διάδοση της επιστημονικής γνώσης

Εχει ο σταθμός ιστοσελίδα όπου μπορούμε να ακούμε και εμείς οι άτυχοι που δεν μένουμε στο Ηράκλειο της Κρήτης; Κι αυτό open-source;

Είναι ακόμα under-development, όπως τα πάντα στο σταθμό, αλλά μπορείτε να βρείτε ένα stream στο  radio.uoc.gr. Κάποιες βασικές λειτουργίες υπάρχουν όπως ο player, τα metadata  για κάθε τί που παίζουμε (πληροφορίες καλλιτέχνη, κλπ), καθώς και το πρόγραμμα εκπομπών, αλλά και του autopilot (κάπου κρυμμένο σε ένα πίνακα του Kandinsky).

Και “τοLABaki”; Από ότι καταλαβαίνω, φιλοξενείται σε χώρο του Πανεπιστημίου Κρήτης και έχετε φτιάξει ουκ ολίγα υπέροχα projects. Πείτε μας μερικά από τα projects που τρέχετε αυτήν την περίοδο. Π.χ. βλέπουμε ότι προσφέρετε δωρεάν email σε non-members;

Αυτή την περίοδο ασχολούμαστε με την ανάπτυξη μιας νέας έκδοσης της ηλεκτρονικής μας κλειδαριάς για χρήση από την μουσική ομάδα του πανεπιστημίου καθώς επίσης και την αναβάθμιση της τεχνολογικής μας υποδομής για τις υπηρεσίες που (προσπαθούμε να) προσφέρουμε, όπως το email που αναφέρετε, καθώς και άλλες. Η βασικότερη λειτουργία της ομάδας πάντως δεν είναι τα project που κάνουμε αλλά η συνεύρεση σε έναν χώρο που μας επιτρέπει την ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών ενω παράλληλα μας προσφέρει και τα εργαλεία για να πειραματιζόμαστε με τις ιδέες μας.

Έχετε και έναν ωραίο 3D εκτυπωτή, που τον έχετε βαφτίσει PamelA. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας μερικά από τα αντικείμενα που έχετε κατασκευάσει με την PamelA;

Ναι, είναι ένα από τα projects που δουλεύαμε λίγο παλιότερα. Ονομάστηκε PameLA ως λογοπαίγνιο του ακρωνύμιου PLA, που είναι το είδος πλαστικού που χρησιμοποιούμε για τις εκτυπώσεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται εκτός λειτουργίας, καθώς αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, και κάποιος προσπαθεί να τον επιδιορθώσει, όπως πάντα! Όπως καταλαβαίνετε, το project έχει περισσότερο να κάνει με πειραματισμό πάνω στην ίδια την κατασκευή του εκτυπωτή παρά με την εκτύπωση άλλων αντικειμένων.

 

Μάθετε περισσότερα για το FOSSCOMM2018

Την οργανωτική επιτροπή του FOSSCOMM2018 απαρτίζουν οι παρακάτω ήρωες (σε τακτική βάση):

Αλέξης (xialos), Γιώργος (gkaklas aka χακλας), Κώστας (looselyrigorous), Γιώργος (gkiagia), Γιώργος (ggalan), Ήβη (hivi), Νίκος (mickflemm), Πολύβιος (polyvios), Αγάπη (agapi), Θανάσης (agiolias), Αντώνης (antonism aka black), Δημήτρης (bakaliosm), Γιώργος (GVardakis), Νίκος (nkaramolegos), Νέστορας (Sdoukos), Χριστόφορος (soricine), Μανώλης (surligas), Βασιλική (vassiliki). Υπάρχουν και άλλα μέλη, σε όχι τόσο τακτική βάση, ενώ υπάρχει και μια ομάδα εθελοντών.

Για περισσότερες πληροφορίες, εγγραφές και δήλωση συμμετοχής με workshop ή παρουσίαση, δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου FOSSCOMM 2018:

https://fosscomm2018.gr/

Πηγή άρθρου: https://www.linuxinsider.gr

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com