ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Το Chrome OS της Google έχει πλήρη υποστήριξη για Linux εφαρμογές

Ναι καλά διαβάσατε, όσοι γλυκοκοιτάζατε ένα Pixelbook, το laptop της Google με Chrome OS, πλέον θα μπορείτε να τρέχετε σε αυτό τις Linux εφαρμογές που έχετε συνηθίσει.

Πριν μερικούς μήνες, είχαμε μεταφέρει την είδηση για μια νέα πολιτική συσκευών που θα επιτρέπει την εκτέλεση Linux VMs στο Chrome OS. Τότε, είχε εμφανιστεί ένα νέο commit στο Chromium Gerrit με το όνομα «Πολιτική συσκευών για να επιτρέπονται Linux VMs στο Chrome OS«. Ο συγκεκριμένος κώδικας προσθέτει ένα μενού «Καλύτερα Μαζί» στις ρυθμίσεις του Chrome OS και επιτρέπει στους διαχειριστές να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία χρήσης Linux VM.

Έτσι, με την ολοκλήρωση του Google I/O 2018 επισφραγίστηκε αυτό το χαρακτηριστικό και πλέον οι εφαρμογές Linux μπορούν να εκτελούνται και επίσημα στο Chromebook της Google όπως το είδαμε στην παρακάτω παρουσίαση

Πως γίνεται;

Ο τρόπος με τον οποίο έχει επιτευχθεί αυτό είναι η χρήση του LXD το οποίο περιλαμβάνει ένα εξαιρετικά μινιμαλιστικό Linux λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι το υποσύστημα Linux ξεκινάει σε δευτερόλεπτα και ενσωματώνεται πλήρως με τις δυνατότητες του Chromebook. Οι εφαρμογές Linux μπορούν να ξεκινήσουν με ένα κλικ ενός εικονιδίου και τα αρχεία σας μπορούν να ανοίξουν απευθείας από εφαρμογές.

Σύμφωνα με τον διευθυντή προϊόντων Chrome OS, Kan Liu, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία Linux, επεξεργαστές κειμένου και IDE ανάπτυξης απευθείας στα Chromebook, εγκαθιστώντας τα από τις κανονικές πηγές τους όπως ακριβώς και σε ένα κανονικό μηχάνημα Linux. Σύμφωνα με τον Liu, οι εφαρμογές θα τρέχουν άψογα μαζί με τις εφαρμογές Android και web στο Chrome OS.

Αν θέλετε να μάθετε τα ενδότερα του θέματος, σας συστήνω να διαβάσετε την ανάλυση που έκανε ο Σίμος Ξενιτέλλης στο άρθρο «A closer look at Chrome OS using LXD to run Linux GUI apps (Project Crostini)«.

Γιατί όμως τώρα;

Παρόλο που η τεχνολογία LXC/LXD υπάρχει εδώ και χρόνια και αρκετοί web developers το χρησιμοποιούν για να τρέχουν web server χωρίς να χρειάζεται εγκατάσταση VM με όλο το stack του λειτουργικού συστήματος.

Φαίνεται, ότι η «αγάπη» της Microsoft προς το Linux για να προσελκύσει DevOps στο Windows, ώθησε την Google σε αυτή την κίνηση. Η υποστήριξη για το Linux θα δώσει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να δημιουργούν, να δοκιμάζουν και να εκτελούν εφαρμογές για Android απευθείας σε ένα Chromebook χωρίς να χρειάζεται κάποιο άλλο PC με Linux, Windows ή MacOS.

Πότε θα είναι διαθέσιμο;

Η υποστήριξη του Linux για τα Chromebook βρίσκεται ακόμα στα πρώτα στάδια της Google – πράγμα που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τώρα έρχεται μόνο στο Pixelbook. Το Chrome OS επίσης δεν θα προσφέρει υποστήριξη για εφαρμογές Linux ως προεπιλογή. Αντίθετα, οι χρήστες θα πρέπει να προχωρήσουν και να το ενεργοποιήσουν (οδηγίες) προτού μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό το χαρακτηριστικό.

Πηγή άρθρου: planet.ellak.gr,    https://cerebrux.net

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com