Είναι αλήθεια πως στα προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε πολύ για το Plasma Mobile. Ξεκινήσαμε παρουσιάζοντας το εγχείρημα της κοινότητας του KDE που φιλοδοξεί να μας απελευθερώσει από το όλο και πιο κλειστό περιβάλλον του Android. Στη συνέχεια περάσαμε στις τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές και στην απάντηση που προσπαθεί να δώσει το Halium σε αυτό το πρόβλημα . Τέλος, καταλήξαμε να μιλάμε για το κομμάτι που λείπει, μια GNU/Linux διανομή στην οποία θα βασίζεται το Plasma Mobile αλλά και για το πώς η κοινότητα μπορεί να βοηθήσει πιο ενεργά.
Έφτασε όμως η στιγμή για να δούμε το Plasma Mobile στην πράξη. Και για να το κάνουμε αυτό η κοινότητα του KDE κυκλοφόρησε μια σειρά εικόνων ISO για συστήματα x86_64. Έτσι, μπορούμε να τεστάρουμε το Plasma Mobile είτε σε εικονικές μηχανές είτε σε πραγματικές συσκευές βασισμένες σε αυτήν την αρχιτεκτονική, να αναφέρουμε σφάλματα, και γιατί όχι, να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξή του.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να κατεβάσουμε τη σχετική εικόνα iso. Στη συνέχεια, δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε το virtualization περιβάλλον της επιλογής μας, π.χ. qemu/kvm ή virtualbox ή κάποια x86_64 συσκευή που δεν τη χρησιμοποιούμε για κάτι άλλο εκτός από δοκιμές.
Τι είναι ο Qemu;
Ο Qemu είναι εξομοιωτής αλλά και virtualizer ανοιχτού κώδικα. Ως εξομοιωτής μπορεί να εκτελέσει λειτουργικά συστήματα και προγράμματα φτιαγμένα για μια αρχιτεκτονική (π.χ. ARM) σε ένα μηχάνημα διαφορετικής αρχιτεκτονικής (π.χ. x86_64). Ως virtualizer, εκτελεί τον κώδικα των εικονικών μηχανών κατευθείαν στον επεξεργαστή του οικοδεσπότη (host), υποστηρίζοντας virtualization μέσω HyperV ή KVM.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ότι χρειάζεται για την εκτέλεση του Plasma Mobile σε KDE Neon μέσω Qemu/KVM. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη διανομή βασίζεται στο Ubuntu 16.04.
Τι είναι το KVM;
Το KVM (Kernel-based Virtual Machine (KVM) αποτελεί ένα σύστημα virtualization για τον πυρήνα του Linux το οποίο τον μετατρέπει σε Hypervisor. Από μόνο του το KVM δεν κάνει κάποια εξομοίωση αλλά παρέχει τη δυνατότητα σε ένα πρόγραμμα-οικοδεσπότη (host) να χρησιμοποιήσει τη διεπαφή /dev/kvm του πυρήνα. Στην περίπτωσή μας, ο host είναι ο qemu.
Ξεκινάμε λοιπόν εκτελώντας:
sudo apt install qemu-kvm
για να εγκαταστήσουμε το qemu με τις δυνατότητες virtualization του KVM.
Στη συνέχεια, τρέχουμε την εντολή:
qemu-system-x86_64 -boot menu=on -cdrom neon-pm-devedition-gitunstable-20180125-1502-amd64.iso -vga virtio -display sdl,gl=off -m 2G -enable-kvm
Στην περίπτωσή μας, μέσω του qemu εκκινούμε ένα live cd του Plasma Mobile μέσω KVM. Επίσης, επιλέγουμε για την εξομοίωση την κάρτα VGA virtio (μια άλλη πιθανή επιλογή είναι η qxl), δίνουμε στο σύστημά μας 2 GB μνήμης RAM ενώ για την έξοδο video επιλέγουμε το sdl, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του Plasma Mobile σε ένα ξεχωριστό παράθυρο. Σημειώνουμε ότι δεν ενεργοποιήσαμε το OpenGL context καθώς το πακέτο qemu του Ubuntu 16.04 δεν το υποστηρίζει.
Ως προς την ίδια την εικονική μηχανή, επί της ουσίας πρόκειται για την Developer Edition του KDE Neon μαζί με το Plasma Mobile.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το περιβάλλον αυτό βρίσκεται σε συνεχή φάση ανάπτυξης και κάθε άλλο παρά σταθερό μπορεί να χαρακτηριστεί. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση σήμερα για το πως θα είναι το Plasma Mobile αύριο ή θα ήθελαν να συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο στην ανάπτυξή του.
Όπως διαβάζουμε και στο σχετικό άρθρο του Bhushan Shah, προγραμματιστή του Plasma Mobile, στο περιβάλλον αυτό μπορούμε να δοκιμάσουμε την προσθήκη ενός γραφικού συστατικού, την εγκατάσταση μιας εφαρμογής μέσω του Discover Software Center, να διαβάσουμε κόμικς με το Peruse ή να μιλήσουμε με έναν λογαριασμό XMPP στο Kaidan.
Οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το Plasma Mobile είναι ευπρόσδεκτο από την ομάδα ανάπτυξής του στη λίστα αλληλογραφίας plasma-mobile@kde.org, στο κανάλι IRC #plasma στο Freenode, στο δωμάτιο #plasmamobile:matrix.org στο matrix ή στο group Plasma Mobile στο Telegram.
Το άρθρο «Πώς μπορούμε να δοκιμάσουμε το Plasma Mobile;» δημοσιεύτηκε στο opensource.ellak.gr από τον dimkard.