Η εταιρεία Google, η οποία επί σειρά ετών χρησιμοποιεί το Goobuntu, μια προσαρμοσμένη έκδοση του Ubuntu LTS, ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει σταδιακά στο gLinux, το οποίο χρησιμοποιεί ως βάση το Debian Testing.
Όπως αναφέρει το MuyLinux (ισπανική ιστοσελίδα), στο Debconf’17 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο αποκαλύφθηκαν τα σχέδια για την ομαλή μετάβαση από Ubuntu σε Debian Testing.
- Video Debconf’17 (η σχετική ομιλία ξεκινάει στο 12o λεπτό)
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι ο κύκλος ανάπτυξης του Ubuntu ξεκινάει μια «πρόσμιξη» του Debian testing με unstable οπότε είναι λογικό η μετάβαση να γίνει αρκετά ομαλά. Οι λόγοι φυσικά για αυτή την μετάβαση είναι απλοί:
- Το Ubuntu και κατά συνέπεια η Canonical είναι πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη, ιδιαίτερα στο Cloud και όπως φαίνεται, η απόφασή της να μπει στο χρηματιστήριο την θέτει σε απευθείας ανταγωνισμό.
- To Debian είναι μια universal διανομή και δεν εξαρτάται από καμία εταιρεία αλλά από τις αποφάσεις της κοινότητας.
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω είναι μια λογική συνέχεια της Google να χρησιμοποιεί εσωτερικά το Debian testing αντί για Ubuntu.
Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη και φαίνεται ότι η Google έχει σκοπό να συνεργαστεί με την κοινότητα Debian για όσα σφάλματα του κώδικα βρίσκει. Βέβαια η Google όσο χρησιμοποίησε το Ubuntu (LTS) ως πελάτης της Canonical μέσω Ubuntu Advantage δεν ήταν καθόλου ενεργή στην κοινότητα. Θα έλεγα ανύπαρκτη όπως πάντα.
Στην περίπτωση του Debian, η Google σκοπεύει να στέλνει ότι αλλαγές κάνει, πίσω στην κοινότητα προς όφελος όλων. Φυσικά, μένει να το δούμε αυτό, ενώ προσωπικά επιτρέψτε μου να κρατάω μικρό καλάθι.
Φυσικά για τη Canonical, όπως είναι αναμενόμενο η κίνηση αυτή είναι μια μεγάλη απώλεια εσόδων. Έτσι, αν και το Ubuntu έχει έναν τεράστιο αριθμό πελατών σε διακομιστές, cloud και παραμένει η μεγαλύτερη διανομή σε χρήση στην αγορά υπολογιστών, η απώλεια ενός πελάτη στο μέγεθος της Google, δεν θα περάσει απαρατήρητη.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Google χρησιμοποιεί όχι μόνο Debian η Ubuntu, εσωτερικά, αλλά και Gentoo για το λειτουργικό σύστημα Chrome OS το οποίο βρίσκουμε στα Chromebook.
Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/ https://cerebrux.net