ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: Apple Lisa: ανοίγει ο κώδικας του λειτουργικού το 2018

To λειτουργικό σύστημα Lisa της Apple αναμένεται να κυκλοφορήσει ως ανοιχτού κώδικα το 2018. Ο υπολογιστής Apple Lisa κόστιζε 10.000 δολάρια ενώ για την ανάπτυξή του επενδύθηκαν 150 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πληροφορίες σχετικά με την ανάκτηση του λειτουργικού, μοιράστηκαν σε μια ανάρτηση που έγινε σε μια ομάδα Google που ήταν αφιερωμένη στους οπαδούς και τους λάτρεις του Lisa OS.

Al Kossow:

Απλά ήθελα να ενημερώσω όλους, ότι ο πηγαίος κώδικας για το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές ανακτήθηκαν επιτυχώς […] και τις διαθέτει πλέον η Apple για επιθεώρηση.

Αφού ολοκληρώσει η Apple τις εργασίες της, το CHM (Μουσείο Ιστορίας Υπολογιστών) θα κάνει μια δημοσίευση σχετικά με την ιστορική σημασία του λογισμικού και του κώδικα αυτού και θα διαθέσει τον κώδικα εντώς του 2018. Το μόνο πράγμα που πιθανότατα δεν θα μπορέσει να κυκλοφορήσει (ως ανοιχτού κώδικα), είναι το λεξικό American Heritage για τον ορθογραφικό έλεγχο στο LisaWrite

Η σύντομη Ιστορία του LISA

Πριν από περίπου 35 χρόνια, τον Ιανουάριο του 1983, η Apple κυκλοφόρησε το Lisa, τον πρώτο υπολογιστή για το ευρύ κοινό, με γραφικό περιβάλλον εργασίας. Αν και το Lisa δεν ήταν μια επιτυχία, εξακολουθεί όμως να είναι μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Apple – έθεσε το σκηνικό για μια σύγκρουση μεταξύ του συνιδρυτή Steve Jobs και του διευθύνοντα συμβούλου John Sculley που τελικά οδήγησε τον Jobs να εγκαταλείπει την Apple.

Παρόλο που ο Steve Jobs δεν δημιούργησε το LISA, συνέβαλε όμως στην ανάπτυξη του. Ήταν ο Jobs που έπεισε το θρυλικό εργαστήριο Xerox PARC να αφήσει την ομάδα της Apple Lisa να επισκεφθεί και να παίξει με τα πρωτότυπα της για γραφικές διεπαφές χρήστη. Και ενώ η Apple τότε είχε δηλώσει ότι το LISA ήταν από τα αρχικά του Local Integrated System Architecture, ο Jobs αργότερα θα ισχυριζόταν στον βιογράφο Walter Isaacson ότι το όνομα LISA ήταν από το όνομα της κόρη του Lisa Nicole Brennan-Jobs (της οποίας την πατρότητα αμφισβητούσε για χρόνια).

Αλλά το Apple LISA ήταν καταδικασμένο εξαρχής. Κόστιζε περίπου 10.000 δολάρια το 1983, (σήμερα θα ήταν περίπου 24.000 δολάρια) ενώ η IBM προσέφερε μηχανήματα πολύ φθηνότερα, αν και παλιότερης τεχνολογίας. Στη συνέχεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, John Sculley, είχε αποσύρει τον Jobs από το έργο LISA, ενώ μια φιλονικία στην αίθουσα συσκέψεων θα είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθεί ο Jobs και να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία, τη NeXT Computer. Το 1996 η Apple αγοράζει την NeXT, φέρνοντας τον Job πίσω, ενώ το 1997 ο Jobs έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Apple.

Lisa OS ανοιχτού κώδικα το 2018

Σύντομα λοιπόν, το Μουσείο Ιστορίας Υπολογιστών (CHM) θα απελευθερώσει τον κώδικα του λειτουργικού για να μπορεί όποιος θέλει να το κατεβάσει ελεύθερα. Επειδή θα είναι ανοικτού κώδικα, θα είμαστε ελεύθεροι να «παίξουμε» με τον κώδικά του και γιατί όχι να δημιουργήσει κανείς κάτι νέο από αυτό, όπως κάνουμε με το Linux και άλλα λειτουργικά συστήματα ανοιχτού κώδικα.

Τέλος, θα είναι ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης, να μελετηθούν οι τρόποι με τους οποίους επιλύθηκαν, προγραμματιστικά προβλήματα της εποχής εκείνης.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/  https://cerebrux.net/

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com