ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το δημόσια χρηματοδοτούμενο λογισμικό πρέπει να διατίθεται ως Ελεύθερο Λογισμικό – Υπογράψτε το κάλεσμα του FSFE

Το δημόσια χρηματοδοτούμενο λογισμικό πρέπει να διατίθεται ως Ελεύθερο Λογισμικό  – Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα , αλλά πολλοί πολιτικοί δεν το γνωρίζουν ακόμα. Το Ελεύθερο Λογισμικό δίνει σε όλους το δικαίωμα να χρησιμοποιούν, να μελετούν, να μοιράζονται και να βελτιώνουν το λογισμικό. Αυτό το δικαίωμα βοηθά στην υποστήριξη άλλων θεμελιωδών ελευθεριών όπως η ελευθερία του λόγου, του τύπου και της ιδιωτικής ζωής.

Μέσω της δράσης του Publiccode.eu  το FSFE συγκεντρώνει υπογραφές από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, για να ενημερώσει τους αντιπροσώπους και τις κυβερνήσεις για τα πλεονεκτήματα  του ανοιχτού κώδικα!

Υπογράψτε την ανοιχτή επιστολή του FSFE για να ενισχύσετε το μήνυμα!  Ήδη πάνω από 5500 άτομα και 36 οργανισμοί (ανάμεσα τους φυσικά και ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ) έχουν ήδη υπογράψει. Το FSFE θα παραδώσει την ανοιχτή επιστολή στους αντιπροσώπους μας στα αντίστοιχα κοινοβούλια μαζί με τις υπογραφές σας για να κατανοήσουν  το μήνυμα: Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος κώδικας!

Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος κώδικας!

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται και χρησιμοποιούνται από τις δημόσιες διοικήσεις  αποτελούν την κρίσιμη υποδομή των δημοκρατικών εθνών του 21ου αιώνα. Προκειμένου να δημιουργηθούν αξιόπιστα συστήματα, οι δημόσιοι οργανισμοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν πλήρη έλεγχο του λογισμικού και των συστημάτων πληροφορικής στον πυρήνα της κρατικής ψηφιακής υποδομής. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει λόγω περιοριστικών αδειών λογισμικού που:

  • Απαγορεύουν  την κοινή χρήση και την ανταλλαγή πηγαίου κώδικα που χρηματοδοτείται από το δημόσιο. Αυτό εμποδίζει τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων και παρεμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξη.
  • Υποστηρίζουν μονοπωλιακές τακτικές εμποδίζοντας τον ανταγωνισμό. Ως αποτέλεσμα, πολλές διοικήσεις εξαρτώνται από λίγες εταιρείες.
  • Αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των ψηφιακών μας υποδομών, απαγορεύοντας την πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα. Αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο, τον εντοπισμό και την διόρθωση κενών ασφαλείας και backdoors

Χρειαζόμαστε λογισμικό που να ευνοεί την ανταλλαγή καλών ιδεών και λύσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες πληροφορικής για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Χρειαζόμαστε λογισμικό που εγγυάται την ελευθερία επιλογής, πρόσβασης και ανταγωνισμού. Χρειαζόμαστε λογισμικό που βοηθά τις δημόσιες διοικήσεις να ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο της κρίσιμης ψηφιακής τους υποδομής, επιτρέποντάς  να γίνουν ανεξάρτητες από μια χούφτα εταιρειών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε τους εκπροσώπους μας να υποστηρίζουν το Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό ανοιχτού κώδικα στις δημόσιες διοικήσεις,

  • Το Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα είναι ένα σύγχρονο δημόσιο αγαθό που επιτρέπει σε όλους να το χρησιμοποιούν, να το μελετούν, να το μοιράζονται και να βελτιώνουν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.
  • Οι άδειες χρήσης του ελεύθερου λογισμικού και του λογισμικού ανοιχτού κώδικα παρέχουν διασφαλίσεις έναντι του κλειδώματος σε υπηρεσίες συγκεκριμένων εταιρειών που χρησιμοποιούν περιοριστικές άδειες για την παρεμπόδιση του ανταγωνισμού.
  • Το Ελεύθερο Λογισμικό και το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα διασφαλίζει ότι ο πηγαίος κώδικας είναι προσβάσιμος έτσι ώστε τα backdoors και τα κενά ασφαλείας να μπορούν να επιδιορθωθούν χωρίς να εξαρτώνται από έναν πάροχο υπηρεσιών

Οι δημόσιοι οργανισμοί χρηματοδοτούνται μέσω των φόρων και πρέπει να ξοδεύουν κεφάλαια με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο. Εάν πρόκειται για δημόσιο χρήμα, θα πρέπει να είναι και δημόσιος  ο κώδικας!

Για αυτούς τους λόγους το FSFE καλεί όλους του Ευρωπαίους πολίτες να συμμετέχουν και να υπογράψουν στο https://publiccode.eu/openletter/  και να ζητήσουν από τους αντιπροσώπους τους την “Εφαρμογή νομοθεσίας που απαιτεί ότι το δημόσια χρηματοδοτούμενο  δημόσιο λογισμικό που αναπτύσσεται για το δημόσιο τομέα πρέπει να διατίθεται με άδεια χρήσης ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού”.

One thought on “Το δημόσια χρηματοδοτούμενο λογισμικό πρέπει να διατίθεται ως Ελεύθερο Λογισμικό – Υπογράψτε το κάλεσμα του FSFE

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com