ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κυκλοφόρησε ο Linux Kernel 4.13!

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του Linux Kernel 4.12 που είχε υποστήριξη για την GTX 1000 Pascal της Nvidia και τη νέα κάρτα γραφικών Radeon RX Vega της AMD, ο Linus Torvalds προχώρησε στην επίσημη κυκλοφορία του Linux Kernel 4.13.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της έκδοσης στην  Linux Kernel Mailing List ο Linus δήλωσε ότι δεν υπήρχε κάποιος λόγος να καθυστερήσει η έκδοση του πυρήνα 4.13 παρόλο που η “περασμένη εβδομάδα του ήταν πραγματικά κάπως γεμάτη με απρόοπτα”.  Συνεχίζοντας, ενημέρωσε το κοινό για το πώς πέρασε “επτά ώρες αγωνίας λόγω της πέτρας στο νεφρό”.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που εμφανίζονται στο πυρήνα Linux 4.13 είναι το ζήτημα ασφάλειας του generic protocol, όπου οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν την αλλαγή συμπεριφοράς πριν σκεφτούν την αναβάθμιση.

Αυτό προέρχεται από την προεπιλεγμένη συμπεριφορά του cifs. Οι χρήστες καλούνται να χρησιμοποιήσουν το SMB 3.0 αντί για το SMB 1.0 ως  το προεπιλεγμένο mount cifs. Είπε ότι οι χρήστες “δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το SMB1”, αν και ορισμένοι “συνέχισαν να το χρησιμοποιούν χωρίς να το σκεφτούν”.Ωστόσο, μπορούν να συνεχίσουν ακόμη να το χρησιμοποιούν, αλλά πρέπει να γνωρίζουν την πρόσφατη αλλαγή  της προεπιλογής. Οι χρήστες έχουν θα πρέπει να χρησιμοποιούν κατά προτίμηση “vers = 2.1” επειδή το SMB1 “είναι απλά κακό, κακό, κακό”.

Άλλες αλλαγές που μπορεί να παρατηρηθούν είναι DRM sync object, AMD Raven Ridge και αρχική υποστήριξη Cannonlake, ένα νέο σύστημα DMA mapping subsystem merging του  MUX, , ενισχυμένη υποστήριξη υλικού και άλλα.

Χαρακτηριστικά του Linux Kernel 4.13

Κυριότερες αλλαγές και προσθήκες σε αυτή την έκδοση είναι:

  • Αρχική υποστήριξη Intel Cannonlake και Coffeelake
  • Το DRM sync object έχει συγχωνευθεί με το DRM core
  • Έχουν υπάρξει πολλές διορθώσεις για την υποστήριξη Vega και AMD Raven Ridge, η οποία είναι νέα για το DRM AMDGPU. Δεν υπάρχει υποστήριξη οθόνης για το Raven / Vega, δεδομένου ότι ο κώδικας DC / DAL δεν συγχωνεύθηκε.
  • Ο κώδικας ελεγκτή οθόνης pl111 έχει συγχωνευθεί
  • Βελτιώσεις Thunderbolt
  • Βελτιώσεις και ενημερώσεις στην ενσωμάτωση cpu_cooling με CPUFreq και POWER
  • Το F2FS έχει βελτιωθεί και τώρα υποστηρίζει statx για βελτιωμένες πληροφορίες αρχείων. Το EXT4 υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία “largedir”, η οποία επιτρέπει τώρα περίπου δύο δισεκατομμύρια καταχωρήσεις σε έναν κατάλογο έναντι δέκα εκατομμυρίων στην προηγούμενη. Το XFS έχει επίσης βελτιωθεί για να υποστηρίξει τα SEEK_HOLE και SEEK_DATA.

Περισσότερες πληροφορίες για τα νέα χαρακτηριστικά και διορθώσεις, μπορείτε να δείτε εδώ

Λήψη του πυρήνα του Linux 4.13

Η διανομή σας μπορεί να σας προσφέρει σύντομα. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε, μπορείτε να κατεβάσετε το νέο πυρήνα από το kernel.org. Οι χρήστες του Ubuntu μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν τον πυρήνα χάρη στο εργαλείο GUI Ukuu.

Πηγή άρθρου: https://itsfoss.com

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com