ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα καλοκαιρινή έκδοση KDE Applications

Ελπίζουμε η εν λόγω είδηση να σας βρίσκει σε μια όμορφη παραλία ή σε κάποιο καταπράσινο βουνό, με την τελευταία έννοια σας να είναι η ενημέρωση των εφαρμογών του KDE. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπου κι αν βρίσκεστε, με χαρά σας ενημερώνουμε ότι η κοινότητα του KDE, πιστή στο χρονοδιάγραμμα που έχει διαμορφώσει, κυκλοφόρησε πριν λίγο μια ακόμα major έκδοση των KDE Applications, την 17.08.

Αλλαγές σε τρία επίπεδα

Όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, έτσι και αυτή η κυκλοφορία, έρχεται με ενημερώσεις σε τρία επίπεδα. Αρχικά, έχουμε την προσθήκη μιας σειράς νέων χαρακτηριστικών που εμπλουτίζουν τις εφαρμογές μας. Στη συνέχεια, όπως σταθερά συμβαίνει μετά τον ερχομό του KDE Frameworks, έχουμε τις εφαρμογές που μεταφέρθηκαν από το παλιό -αλλά αγαπημένο- kdelibs4 στο νέο πλαίσιο εργασίας. Και τέλος, τι νέα έκδοση θα ήταν αυτή αν δεν περιλάμβανε και μια πληθώρα επιδιορθώσεων σφαλμάτων.

Νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες

Ας τα πάρουμε με τη σειρά λοιπόν. Στον γνωστό και μη εξαιρετέο Dolphin, στη νέα του έκδοση βεβαίως, μπορούμε να δούμε πότε στείλαμε κάποιο αρχείο στα απορρίμματα. Επιπλέον, το Kalgebra μας έρχεται με νέο look, με τη βοήθεια του Kirigami, του νέου φιλόδοξου framework του KDE. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως στον διαχειριστή προσωπικών πληροφοριών του KDE, τον Kontact, έχουμε μια σειρά αλλαγών μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η δυνατότητα χρήσης εξωτερικού επεξεργαστή κειμένου (ως πρόσθετο) και πολλές βελτιώσεις στον επεξεργαστή Sieve (έναν επεξεργαστή σεναρίων για τη δημιουργία φίλτρων στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο). Πολλά σφάλματα έχουν επίσης διορθωθεί στον επεξεργαστή βίντεο Kdenlive, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η επίλυση του προβλήματος στο “Freeze effect”, ενώ στην ίδια εφαρμογή προστέθηκαν ορισμένες πολύ χρήσιμες συντομεύσεις που κάνουν τη δουλειά μας πιο εύκολη.

Στο πεδίο των νέων χαρακτηριστικών συναντούμε επίσης το KIO-Extras, με την καλύτερη υποστήριξη κοινόχρηστων Samba αλλά και το KAppTemplate με την επιλογή που απέκτησε για εγκατάσταση νέων προτύπων από αρχείο. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε μια μεγάλη αλλαγή στον Krfb, την εφαρμογή διακομιστή που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τον υπολογιστή μας απομακρυσμένα (remotely). Η αλλαγή αυτή αφορά τη μεταφορά του προσθέτου X11 στο Qt5, κάτι που φιλοδοξεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα. Κλείνοντας την παρουσίαση των νέων χαρακτηριστικών, να σας πούμε πως βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα τη νέα δυνατότητα του Konsole, της δημοφιλούς εφαρμογής τερματικού του KDE, ο οποίος πλέον επιτρέπει απεριόριστη κύλιση προς τα πίσω (scrollback).

Εκτελούνται μεταφορές

Όσον αφορά τη μεταφορά από το πλαίσιο εργασίας kdelibs4 στο Frameworks 5, τα ονόματα είναι πολλά: kmag, kmousetool, kgoldrunner, kigo, konquest, kreversi, ksnakeduel, kspaceduel, ksudoku, kubrick, lskat και umbrello. Με άλλα λόγια, η μετάβαση των εφαρμογών του KDE στην frameworks 5 εποχή συνεχίζεται.

…και επιδιορθώσεις

Κι επειδή η μετάβαση σε νέες τεχνολογίες αλλά και η προσθήκη νέων χρήσιμων λειτουργιών καλώς ή κακώς συνοδεύεται από, ελπίζουμε μικρά, σφάλματα, ιδιαίτερης μνείας χρήζει η επίλυση 80 σφαλμάτων στις εφαρμογές Kontact , Ark, Dolphin, K3b, Kdenlive, KGpg, Parley, Konsole αλλά και σε πολλές άλλες ακόμα.

Για παραπάνω πληροφορίες

Για μια πληρέστερη ενημέρωση σχετικά με αυτή την κυκλοφορία, δείτε την ανακοίνωση της κοινότητας των προγραμματιστών ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα των αλλαγών.

Πρέπει να κάνω κάτι;

Όσον αφορά την εγκατάσταση των ενημερώσεων, όπως συνηθίζουμε να λέμε, αν χρησιμοποιείτε κάποια διανομή Linux που παρέχει τις τελευταίες κυκλοφορίες της κοινότητας του KDE, σε λίγο η έκδοση θα είναι διαθέσιμη στο αποθετήριο της διανομής σας. Επομένως, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρείτε το σύστημά σας ενημερωμένο.

Βουτιά στον κώδικα

Κι επειδή είμαστε σίγουροι ότι αυτό που λείπει από τις διακοπές σας είναι να κάνετε μια βουτιά στον κώδικα των KDE Applications, σας λέμε λοιπόν ότι αυτό μπορεί να γίνει από εδώ, ενώ αν θέλετε και να τον μεταγλωττίσετε χρειάζεται να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες.

Πηγή άρθρου: http://www.kde.gr

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com