ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: LXQT: Μοντέρνο, ταχύτατο, ελαφρύ και με χαμηλή κατανάλωση μνήμης Desktop

Σε όσους αρέσει το minimal Desktop χωρίς όμως να θυσιάζουν την ευχρηστία, το LXQT Desktop είναι ιδανικό γραφικό περιβάλλον. Παράλληλα αποτελεί ιδανική λύση για παλιούς υπολογιστές που χρειάζονται χαμηλή κατανάλωση μνήμης και πόρων για να είναι χρηστικοί.Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζουν τον «αδελφό» του LXQT, τον LXDE ο οποίος ακόμα συντηρείται και χρησιμοποιείται ως εναλλακτικό και ελαφρύ Desktop σε διάφορες διανομές όπως π.χ. το Lubuntu.

Ιστορική προέλευση του LXQT

Το project LXQT προήλθε από την συνένωση δύο ανεξάρτητων έργων, του LXDE-QT (μια πειραματική εκδοχή του LXDE που βασιζόταν στο QT) και του Razor-QT. Κάποια στιγμή λοιπόν αποφάσισαν μιας και έχουν κοινούς στόχους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν το LXQT το οποίο θα αντικαθηστούσε το LXDE (κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει προς το παρόν).

Πολλοί θα πουν «μα τι στο καλό είχε το LXDE και δημιουργήθηκε άλλο ένα παρόμοιο;». Ο βασικός λόγος είναι αυτή η αιώνια «διαμάχη» μεταξύ των δύο επικρατέστερων framwork ανάπτυξης λογισμικών, του GTK με το QT. Το LXDE όπως και το Gnome Desktop βασίζονται το μεν στο GTK2 και το GTK3 αντιστοίχως, ενώ το LXQT όπως και το KDE βασίζονται στο QT5. Όπως συνέβη με την έλευση του GTK3 και τον θάνατο του Gnome2 (το οποίο μετουσιώθηκε στο MATE Desktop) έτσι και οι δημιουργοί του LXDE (GTK2) ανησύχησαν αλλά και δεν συμφωνούσαν με την πορεία του GTK3 οπότε και αναζήτησαν εναλλακτικά εργαλεία ανάπτυξης του Desktop τους.

… Εγένετο LXQT

Με λίγα λόγια, θέλανε να χρησιμοποιούν νεότερες τεχνολογίες και δυνατότητες που παρέχουν τα νέα framework ανάπτυξης λογισμικού, χωρίς να θυσιάζουν όμως :

  • Ταχύτητα
  • Απόκριση συστήματος
  • Χαμηλή κατανάλωση πόρων
  • Ευχρηστία και αισθητική

Ενώ αρκετοί ήταν διστακτικοί με την απόφαση να δημιουργηθεί το LXQT φοβούμενοι ότι μπορεί το QT να «βαρύνει» το γραφικό περιβάλλον, εντούτοις τα αποτελέσματα είναι εντελώς διαφορετικά. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει έστω και για λίγο το KDE5 θα σας πούνε πόσο βελτιστοποιημένο είναι σε θέματα ταχύτητας και κατανάλωσης πόρων. Φανταστείτε λοιπόν να έχετε μια «αδυνατισμένη» εκδοχή του KDE5 το οποίο αισθητικά δεν θα διαφέρει σχεδόν καθόλου από αυτό.

Να θυμίσουμε λίγο ότι το QT αποτελεί ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα framwork στην βιομηχανία ανάπτυξης λογισμικών τα οποία είναι crossplatform και λειτουργούν από embeded μικροσυσκευές, infotainment στα αυτοκίνητα, μέχρι μεγάλες εγκαταστάσεις βιομηχανικού εξοπλισμού.

Επίλογος

Κλείνοντας να αναφέρω, ότι πολύ πιθανόν η διανομή Linux που χρησιμοποιείτε να έχει ήδη πακετάρει το LQTX και να το έχει διαθέσιμο στο εκάστοτε κέντρο λογισμικού του, σε περίπτωση που θέλετε να το δοκιμάσετε. Επίσης, όσοι έχετε Lubuntu και το χρησιμοποιείτε εδώ και χρόνια, η ομάδα ανάπτυξής του έχει ανακοινώσει οτι κάποια στιγμή στο μέλλον το Lubuntu θα βασίζεται στο LXQT αντί του LXDE που βασίζεται τώρα.

Τέλος θα αναφέρω την δική μου εγκατάσταση που χρησιμοποιώ πλέον ως κύριο Desktop για όποιον ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιήσει, όπως και επίσης και δείχνω σε βίντεο πως το έχω διαμορφώσει. Τα «συστατικά» του Desktop μου είναι :

  • Λειτουργικό : Arch Linux
  • Γραφικό περιβάλλον: LXQT
  • Compositor: Compton (για σκιάσεις και εφέ)
  • Εικονίδια: Breez
  • Theme: Ambiance
  • Πληροφορίες: Conky
  • Wallpaper: Arch (fliped)

Όπως είδατε είναι πολύ εύκολη η διαρρύθμιση του Desktop σε ελάχιστο χρόνο. Το τελικό αποτέλεσμα όπως το έχω διαμορφώσει φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Πηγή άρθρου: https://planet.ellak.gr/   Cerebrux

2 thoughts on “Νέα από τον πλανήτη…planet.ellak.gr: LXQT: Μοντέρνο, ταχύτατο, ελαφρύ και με χαμηλή κατανάλωση μνήμης Desktop

  1. Παρακαλώ, αν είναι εύκολο διορθώστε την πηγή του άρθρου να δείχνει απευθείας στο άρθρο και όχι απλά στην ιστοσελίδα. Μάλλον από κεκτημένη ταχύτητα βάλατε σκέτο το λινκ για το site ενώ πάντα βάζατε το λινκ στο άρθρο.
    Σας ευχαριστώ 🙂

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com