ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας του GitHub: Open Source Survey 2017

Καθώς τα εργαλεία και οι εφαρμογές ανοιχτού κώδικα έχουν γίνει πια ο κανόνας, και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα εξακολουθεί να αποτελεί ένα κρίσιμο τμήμα της βιομηχανίας λογισμικού, η ετήσια έρευνα του GitHub αποτελεί ένα σημαντικό σύνολο δεδομένων για την αξιολόγηση ενός μεγάλου κομματιού του ανοιχτού κώδικα.
Με τη μελέτη πάνω από 5.000 ερωτηθέντων μέσα από repos ανοιχτού κωδικα, το Github συνέταξε ένα ανοιχτό σύνολο δεδομένων σχετικά με τις στάσεις, τις εμπειρίες και το υπόβαθρο εκείνων που χρησιμοποιούν, κατασκευάζουν και ενημερώνουν λογισμικό ανοιχτού κώδικα..

Ένα από τα βασικά ευρήματα της έρευνας δείχνει την ολοένα αυξανόμενη διάχυση και αποδοχή λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων ανέφερε ότι χρησιμοποιούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα στην εργασία τους. Επιπλέον, οι περισσότεροι αναφέρουν ότι οι εργοδότες τους δέχονται ή ενθαρρύνουν τη χρήση εφαρμογών ανοιχτού κώδικα (82%) και εξαρτήσεων στη βάση του κώδικα τους (84%).

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν την πρόοδο του λογισμικό ανοιχτού κώδικα τις τελευταίες δύο δεκαετίες: από ένα αμφισβητήσιμο πρότυπο σε κάτι που είναι ευρέως αποδεκτό και προτιμητέο. Όπως αναφέρουν οι New York Times, “το 2000, το λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα, το Linux θεωρήθηκε από πολλές εταιρίες ως μια επικίνδυνη κούρσα, καθώς το ήθος του ανοιχτού κώδικα προτιμά να μοιράζεται ιδέες παρά να τις κατέχει”. Τα τελευταία χρόνια, ο συλλογικός εταιρικός τόνος έχει πια αλλάξει  και “εκεί που τα ελεύθερα, συνεργατικά προγράμματα λογισμικού ήταν κάποτε οι σημαίες των ανεξάρτητων προγραμματιστών, σήμερα ακόμη και οι εταιρείες όπως η Exxon Mobil, η Wal-Mart και η Wells Fargo διανέμουν με ανοιχτό κώδικα τα δικά τους εργαλεία”.

Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα της έρευνας, είναι ότι η τεκμηρίωση είναι πολύτιμη, αλλά συχνά παραβλέπεται.

Σύμφωνα με το GitHub, η τεκμηρίωση βοηθά τους νέους χρήστες του GitHub να συνεισφέρουν σε έργα, να χρησιμοποιούν έργα και να κατανοούν τη γενική συμπεριφορά και τα πρότυπα της κοινότητας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η τεκμηρίωση είναι στην πραγματικότητα ένας σημαντικός τρόπος για να συμβάλει κάποιος στον ανοιχτό κώδικα, σύμφωνα με τα ευρήματα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η ελλιπής ή ξεπερασμένη τεκμηρίωση είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα, σύμφωνα με το 93% των ερωτηθέντων. Ωστόσο, το 60% των συμμετεχόντων λένε ότι σπάνια ή ποτέ δεν συνεισφέρουν στην τεκμηρίωση. Η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι η τεκμηρίωση βοηθά στη δημιουργία κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς και οι άδειες είναι μακράν οι πιο σημαντικοί τύποι τεκμηρίωσης τόσο για τους χρήστες όσο και για τους συνεισφέροντες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το 64% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μια άδεια ανοικτού πηγαίου κώδικα είναι πολύ σημαντική όταν αποφασίζει αν θα χρησιμοποιήσει ή όχι ένα έργο.

Επιπλέον, το GitHub διαπίστωσε ότι οι αρνητικές αλληλεπιδράσεις και συμπεριφορές είναι σπάνιες, αλλά είναι πολύ ορατές και αυτές οι επιδράσεις μπορούν να επεκταθούν πέρα ​​από τα άτομα που εμπλέκονται άμεσα.

Οι ερωτηθέντες (18%) δήλωσαν ότι έχουν αντιμετωπίσει προσωπικά μια αρνητική αλληλεπίδραση με έναν άλλο χρήστη ανοιχτού κώδικα και το 50% υπήρξαν μάρτυρες σε τέτοια διαδικτυακή αρνητική συμπεριφορά. Αυτή η αρνητική συμπεριφορά περιλαμβάνει πράγματα όπως η αγένεια και οι χαρακτηρισμοί αλλά και σοβαρότερα περιστατικά όπως η παρακολούθηση, η σεξουαλική παρενόχληση ή και το doxxing, το οποίο αντιμετωπίζει λιγότερο από το 5% των ερωτηθέντων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η συμπεριφορά, το GitHub προτείνει να δοθούν στους χρήστες τα κατάλληλα εργαλεία για να προστατευθούν. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον αποκλεισμό ενός χρήστη, της παροχής υπηρεσιών διαδικτύου / φιλοξενίας ή ακόμα και νομικών μέτρων.

Ένα άλλο βασικό συμπέρασμα από την έρευνα είναι ότι οι συνεισφέροντες  στον ανοιχτό κώδικα,  δεν αντανακλούν ακόμη το ευρύ κοινό των χρηστών. Η βελτίωση της προσβασιμότητας των έργων θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τους μελλοντικούς συνεισφέροντες και να διορθώσει τα “τεράστια” κενά στην αντιπροσώπευση στον ανοιχτό κώδικα. Η ανισορροπία μεταξύ των φύλων εξακολουθεί να παραμένει πρόβλημα για το GitHub. Στην πραγματικότητα, το 95% των ερωτηθέντων είναι άνδρες,  και μόνο το 3% είναι γυναίκες  (ενώ το 1% δήλωσε non-binary). Οι γυναίκες εξακολουθούν να έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να συναντήσουν γλώσσα ή περιεχόμενο που τους κάνει να αισθάνονται ανεπιθύμητες (25% έναντι 15%), καθώς και στερεότυπα (12% έναντι 2%) και ανεπιθύμητες σεξουαλικές παρενοχλήσεις (6% έναντι 3%) .

Δείτε όλα τα αποτελέσματα και τα δεδομένα της έρευνας στο http://opensourcesurvey.org/2017/

 

Πηγή άρθρου: http://opensourcesurvey.org/2017/

 

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com