ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Βραβεία ελεύθερου λογισμικού από το FSF: SecureDrop και Alexandre Oliva

Το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού ( Free Software Foundation FSF) ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες, τους νικητές των Βραβείων Ελεύθερου Λογισμικού 2016, σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Libre Planet 2017  στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).  Ο πρόεδρος  του FSF Richard M. Stallman παρουσίασε τα  βραβεία Award for the Advancement of Free Software και Award for Projects of Social Benefit.

Το βραβείο για τα έργα κοινωνικής ωφέλειας  (Award for Projects of Social Benefit) δίνεται σε σε ένα έργο ή μια ομάδα που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή  του ελεύθερου λογισμικού, ή των ιδεών του κινήματος ελεύθερου λογισμικού, για το όφελος του κοινωνικού συνόλου. Αυτό το βραβείο τονίζει τη σημασία της χρήσης του ελεύθερου λογισμικού για το καλό της ανθρωπότητας.

Φέτος το βραβείο κοινωνικής ωφέλειας, δόθηκε στο Securedrop , από το ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου. Το SecureDrop  είναι ένα open-source σύστημα υποβολής καταγγελιών που οι οργανισμοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δέχονται με ασφάλεια υποβαλλόμενα έγγραφα/αρχεία από ανώνυμες πηγές, καθώς και να επικοινωνούν με αυτές. Αρχικά δημιουργήθηκε από τον εκλιπόντα Aaron Swartz και σήμερα το διαχειρίζεται το Freedom of the Press Foundation και σήμερα είναι εγκατεστημένο σε πάνω από είκοσι μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.. Έχει χρησιμοποιηθεί σε αίθουσες ειδήσεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και του Associated Press, της Washington Post, του Guardian,  του ProPublica και του New Yorker.

Το βραβείο για την Προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού (Award for the Advancement of Free Software ) δίνεται σε ένα άτομο που έχει κάνει μια μεγάλη συνεισφορά στην πρόοδο και την ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού. Φέτος το βραβείο δόθηκε στον  Alexandre Oliva, έναν υποστηρικτή του ελεύθερου λογισμικού και του έργου GNU. Οι δραστηριότητες του  Oliva έχουν γίνει αισθητές πολύ πέρα ​​από την Βραζιλία, και οι ομιλίες του σχετικά με το ελεύθερο λογισμικό και ο ρόλος του, ως συντηρητής του linux-libre, της ελεύθερης έκδοσης του πυρήνα του Linux, είναι σημαντικός.  Ο Oliva, ξεκίνησε ακόμη και ένα έργο reverse engineering του ιδιόκτητου λογισμικού που χρησιμοποιείται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στη Βραζιλία, δίνοντας έτσι στους ανθρώπους εκεί την ευκαιρία να χρησιμοποιούν ελεύθερο λογισμικό για την φορολογικές τους συναλλαγές. Αυτή η δράση του, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης σε όσους θέλουν να αντιμετωπίσουν  τέτοια προβλήματα και σε άλλες χώρες.

Πηγή άρθρου: https://www.fsf.org

 

Leave a Comment

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com